Turizam je glavna gospodarska grana na našem istarskom području, a kada govorimo o poljoprivredi, maslinarstvo i vinogradarstvo definitivno prednjače.
Stočarstvo je, s druge strane, grana koja se u Istri možda najviše zanemarivala posljednjih nekoliko desetljeća.
Ezio Pinzan, županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, gostujući na Rovinj FM-u otkrio je kako to promijeniti.
"Izradili smo Strategiju koja će do kraja godine biti usvojena. To će biti akt po kojem ćemo dalje djelovati, a imat će konkretne aktivnosti i mjere. Utvrdili smo da je najveći izazov u budućem razdoblju stočarstvo, koje je bazirano na našim autohtonim pasminama - istarsko govedo, boškarin koji je bio visoko ugrožen, a danas je on stabilna populacija jer je gospodarski valoriziran", rekao je Pinzan.
Nakon toga, tu je i naša istarska koza koja je bila pred izumiranjem. "Naglim i brzim akcijskim planom uspjeli smo sačuvati postojeće koze. Već smo dobili novu generaciju podmlatka koja je uspjela udvostručiti populaciju, a sljedeće ćemo godine to još poduplati", najavio je pročelnik Pinzan.
Slična je situacija i s ovcama, kojih ima više od koza, no i njihov broj opada.
"Uzgojno valjanih grla nema onoliko koliko bismo mi željeli, da to bude pasmina koja nije ugrožena. Potrebno je motivirati mlade uzgajivače, buduće uzgajivače koji se žele baviti stočarstvom. Oni koji se bave kozarstvom mogu proizvoditi kozji sir s raznim dodacima i tu mašta može učiniti svašta. Turizam u ovom slučaju pomaže pri plasmanu tih proizvoda", ističe Pinzan i dodaje:
"Naša istarska ovca je isto tako visoko-mliječna pasmina, kad god želite kupiti istarski ovčji sir - njega nema jer je rasprodan unaprijed. Na nama je samo da mlade motiviramo, a alata za pomoć im imamo. Prvom strategijom smo razvili vinarstvo i maslinarstvo, a vjerujem i da ćemo ovom drugom strategijom stabilizirati stočarstvo i pokušati ga razviti", zaključio je županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo.
Foto: Rovinj FM
Ostavite komentar