Svjetski dan hrane svake se godine obilježava 16. listopada pod okriljem Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda.
Svjetski dan hrane, proglašen je 1979. godine u znak obilježavanja dana osnutka FAO-a – Organizacija za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim narodima na dan 16. listopada 1945. godine.
Unatoč naporima WHO-a i FAO-a da se pokuša smanjiti broj pothranjenih kao i broj oboljelih ljudi od posljedica pothranjenosti, prema službenim podacima FAO-a ipak je gladno preko 850 milijuna ljudi.
Ukoliko se hitno ne poduzmu određene mjere, situacija bi se mogla pogoršati, a najcrnje su prognoze za sljedećih par desetljeća!!!
COVID-19 globalna zdravstvena kriza potaknula je mnoge na razmišljanje o našim najosnovnijim potrebama te o temama koje su istinski bitne. Natjerala je mnoge od nas da ponovno počnemo cijeniti ono što znamo uzimati zdravo za gotovo, a što je velikom broju ljudi uskraćeno: hranu.
Očuvanje pristupa sigurnoj i nutritivno bogatoj hrani je, i bit će, vrlo važan dio odgovora na pandemiju COVID-19.
To se posebno odnosi na siromašne i ranjive zajednice koje su najteže pogođene pandemijom i posljedicama ekonomskih šokova.
U trenutku poput ovog važnije je nego ikad prepoznati potrebu za podrškom našim junacima u industriji hrane - poljoprivrednicima i radnicima u cijelom prehrambenom sustavu koji se brinu da se hrana kreće od polja do stola, čak i usred neviđenih problema koje uzrokuje trenutna COVID-19 kriza, donosi portal vitamini.hr.
Ostavite komentar