![Filmaši, još uvijek se stignete prijaviti: 20.000 eura mladim autorima za film na temu Jadrana!](/data/images/2025-01-14/1836_more-i-sunce_kf.jpg)
Filmaši, još uvijek se stignete prijaviti: 20.000 eura mladim autorima za film na temu Jadrana!
20:28Prije 55 min19.01.2025
Jadransko more nikada u povijesti nije bilo tako slano, pokazalo je novo istraživanje.
Hrvatski znanstvenici, u suradnji s talijanskim kolegama, objavili su rezultate tog istraživanja u uglednom časopisu Frontiers in Marine Science.
Istraživanje o salinitetu Jadrana predvodio je Hrvoje Mihanović s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita koji je za Media servis otkrio da je još 2017. godine u južnom Jadranu zabilježena pojava površinskog saliniteta.
''Mi smo sljedećih nekoliko godina nastavili s promatranjima, odnosno mjerenjima s istraživačkih brodova ili iz automatskih sustava koji mjere takve podatke na Jadranu, da bi vidjeli je li ta 2017. možda bila anomalna ili su se te visoke vrijednosti saliniteta nastavile u daljnjim godinama. Kad kažem visoke, mislim na vrijednosti koje su iznad 39 promila. Da bi to stavili u nekakav kontekst, recimo da je u oceanima salinitet oko 35 promila. Od 1993. godine se uočava nešto što se zove Jadransko-jonska bimodalna oscilacija koja svakih pet do 10 godina mijenja smjer vrtnje u sjevernom Jonskom moru.
Ta vrtnja je nekad u smjeru kazaljke na satu, nekad je u smjeru obrnutom od kazaljke na satu i onda u onim godinama, kada je ta vrtnja u obrnutnom smjeru od kazaljke na satu, slana voda iz istočnog Mediterana ulazi u Jadransko more. Tako onda vrijednosti saliniteta u Jadranu ovise o smjeru vrtnje u sjevernom Jonskom moru.''
''Ovo istraživanje pokazuje da Jadran postaje slanije, ali i toplije more.'' zaključio je Mihanović.
''To će imati značajne posljedice na biologiju i na ribarstvo. Već se proteklih godina uočava da nove vrste, iz toplijih i slanijih mora, ulaze u Jadran. Ako se nastavi zaslanjivanje, Jadran će kao habita biti pogodan za takve vrste, a onda će to imati utjecaj na neke druge vrste koje su tradicionalno u Jadranu.'' objasnio je znanstvenik.
fotografija: PIXSELL
U trećoj sezoni kao i prethodnih godina očekuje nas pet koncerata koji će se odvijati od siječnja do travnja.
13:03Prije 8 h19.01.2025
Uvertira u zimsko razdoblje bit će meniji u kojima će glavnu ulogu imati kiseli kupus, a menu će se sastojati od predjela, glavnog jela i deserta te će se nuditi po promotivnim cijenama u rasponu od 20€ do 30€.
20:28Prije 1 d18.01.2025
Reportaža vodi čitatelje kroz najatraktivnije lokacije poluotoka, od povijesnih gradova do lokalnih kulinarskih iskustava.
19:14Prije 1 d18.01.2025
Vrhunska neurologinja u Puli otkriva kako emocije i racionalnost oblikuju naš život.
17:23Prije 1 d18.01.2025
Njegova povijest seže u 13. stoljeće kada je obitelj de Castro Pola na tom mjestu sagradila domus, koji je kasnije evoluirao u utvrdu.
15:12Prije 1 d18.01.2025
Rezervirajte svoju vožnju na broj 099 545 56 22 i uživajte u sigurnom povratku kući!
11:23Prije 1 d18.01.2025
Popularni Đoser, kako su ga svi tada u Puli i na domaćoj rock- sceni zvali, izgubio je bitku sa opakom bolešću, ali je u srcima svojih prijatelja ostao zapamćen kao plemenita osoba.
09:04Prije 1 d18.01.2025
Mamin kutak donosi savjete za roditelje.
08:35Prije 1 d18.01.2025
Ostavite komentar