
Bačić: Promašen je navod da novi model stambenog zbrinjavanja nešto drastično mijenja
Naveo je da se novim modelom omogućuje da korisnici mogu otkupiti neuseljiv stan, ali se kao takav prodaje po nižoj cijeni.
14:11Prije 11 min18.09.2025
Pulska riva ovih je dana ispunjena živopisnim prizorom ribarskih brodova, plivarica, koje su preko dana privezane uz obalu, pripremajući se za svoj noćni zadatak. Petnaestak ovih plovila, simbola ribarske tradicije, strpljivo čekaju da mrak padne, kada će isploviti na otvoreno more u lov na srdele, najvažniju ribu u jadranskoj ribarskoj industriji.
Na prvi pogled, ove plivarice izgledaju kao tihi čuvari mora, ali ispod površine, posade marljivo rade na pripremi opreme i alata potrebnih za uspješan ulov.
U popodnevnim satima, užurbano se dovršavaju posljednje pripreme – provjerava se mreža, nadopunjavaju se zalihe i obavlja se održavanje brodova. Ribarstvo je više od posla, to je način života koji zahtijeva strpljenje, vještinu i duboko poznavanje mora.
Lov na srdele uvelike ovisi o vremenskim uvjetima i kretanju ribe, a srdelu je najbolje loviti noću, kada se jata riba približavaju površini privučena svjetlom koje plivarice koriste.
Predvečer, dok sunce polako zalazi iza horizonta, plivarice počinju isplovljavati. Uz huk motora i svjetla koja sjaje u nadolazećem sumraku, kreću prema svojim tajnim mjestima u potrazi za plijenom.
Pulska riva tada ostaje prazna i tiha, čekajući povratak ribara s jutarnjom svjetlošću, kada će, ako su imali sreće, donijeti bogat ulov srdele, oživljavajući još jedan dan u pulskoj luci.
Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
Obilazak je prilika da posjetitelji, uz stručno vodstvo, upoznaju prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja te saznaju više o njegovoj biološkoj raznolikosti i značaju za očuvanje prirodne baštine.
07:20Prije 7 h18.09.2025
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
19:15Prije 19 h17.09.2025
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
16:08Prije 22 h17.09.2025
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
11:02Prije 1 d17.09.2025
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
10:37Prije 1 d17.09.2025
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
22:00Prije 1 d16.09.2025
Jesu li u tom istom razdoblju naše plaće porasle tri puta? Teško da bi itko mogao reći da jesu.
20:28Prije 1 d16.09.2025
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
19:00Prije 1 d16.09.2025
Ostavite komentar