
HERA objavila nove cijene: Plin za kućanstva skuplji je za 9%
Kućanstva mogu izračun svojih godišnjih i mjesečnih troškova za plin, prema distribucijskom području i tarifnom modelu, provjeriti u aplikaciji iPlin.
07:47Prije 1 min18.09.2025
Obitelj Ferenčić obilježava stotu godinu uspješnog poslovanja i proizvodnje bezalkoholnih pića, uključujući kultnu Pašaretu.
Pogon koji je osnovan 1924. godine, kroz godine je evoluirao.
Od nekad male ručne punionice koja je opskrbljivala nekoliko oštarija u Pazinu danas su jedan od renomiranog proizvođača omiljenog crvenog bezalkoholnog pića Istrijana.
Pašareta, koja je s vremenom postala poznata i kao Pašareta, ostala je neizostavan dio istarske kulture.
Posao je pokrenuo njihov djed Giuseppe, koji je ručno punio sirup u posebne boce, ustajao u četiri ujutro i razvozio piće jednim od četiri automobila koji su tada vozili po cestama Pazina.
Kroz sve te godine, posao je ostao u obitelji i preživio čak i Drugi svjetski rat.
Osim Pašarete, obitelj Ferenčić proizvodi i žuto piće - Oranžadu te Tonic water.
Zanimljivo je to što nikada nisu ulagali u marketing niti imali skupe reklame, no popularnost Pašarete ne jenjava.
Recept Pašarete ostaje tajna već 100 godina.
Dodajmo još kako će se ove subote, 7. rujna na Trgu Slobode u Pazinu s početkom u 18:30 obilježiti impresivnih 100 godina ovog svima omiljenog crvenog, nastupom Ive Gortan, Matea Pilata i Roberta Meistera, nakon kojih će vas od 21 sat zabavljati Gustafi, a zabava će se nastaviti uz DJ-a i saxofonistu!
Program je besplatan i svi ste dobro došli
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
19:15Prije 12 h17.09.2025
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
16:08Prije 15 h17.09.2025
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
11:02Prije 20 h17.09.2025
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
10:37Prije 21 h17.09.2025
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
22:00Prije 1 d16.09.2025
Jesu li u tom istom razdoblju naše plaće porasle tri puta? Teško da bi itko mogao reći da jesu.
20:28Prije 1 d16.09.2025
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
19:00Prije 1 d16.09.2025
Tim prve pomoći Crvenog križa Bujštine kao jedini predstavnik Istarske županije, ostvario je vrhunski rezultat na ovom važnom natjecanju.
15:35Prije 1 d16.09.2025
Ostavite komentar