Pula: Produženo radno vrijeme ugostiteljskih objekata za doček Nove godine
Ugostitelji su dužni pridržavati se odredbi Zakona o zaštiti od buke i propisa koji reguliraju javni red i mir.
16:15Prije 14 min26.12.2024
U Poreču je svečano otvoren 5. međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane pod nazivom „Sigurna hrana, danas i sutra“, koji je okupio multidisciplinarni tim stručnjaka iz cijelog svijeta, s ciljem povezivanja akademske, znanstvene i stručne zajednice te razmjene znanja i iskustava.
Organizator Kongresa je Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ iz Zagreba, uz podršku suorganizatora: Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Nacionalnog inštituta za javno zdravlje Republike Slovenije, Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice.
Svečano otvorenje Kongresa svojim su obraćanjima uveličali prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i predsjednik Kongresa, prof. dr. sc. Ivica Kisić, predsjednik Znanstvenog odbora Kongresa, g. Ugo Musizza, zamjenik gradonačelnika Poreča te prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.
„Koliki je značaj ovog Kongresa možda se najbolje ogleda u broju organizatora, suorganizatora, sudionika, kao i pokroviteljstvu Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih i Grada Zagreba. Sigurnost i kvaliteta hrane ključni su stupovi zdravlja i dobrobiti društva.
Današnje globalne izazove u ovom području, od osiguravanja dostupnosti sigurne hrane do suočavanja s klimatskim promjenama i sve većim zahtjevima za održivošću, ne možemo rješavati pojedinačno. Stoga je upravo ovakav skup prilika da zajedno podijelimo znanja, istraživanja i iskustva, koja su temelj za unaprjeđenje naših praksi i razvijanje novih, inovativnih rješenja.
Posebno zahvaljujem organizacijskom timu, koji je uložio izniman trud u pripremu ovog Kongresa i osigurao da se okupimo ovdje danas, ali i sponzorima koji su nam omogućili da i ovaj Kongres bude na zavidnoj razini. Kroz predavanja, radionice i panel diskusije koje nas očekuju, uvjeren sam da ćemo potaknuti važne rasprave i zajednički doprinositi sigurnijoj i kvalitetnijoj prehrambenoj budućnosti.“, istaknuo je prilikom svečanog otvorenja prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar i predsjednik Kongresa.
„Ono što je velika prednost ovog skupa je holistički pristup raznih područja znanosti. O hrani ćemo govoriti mi, iz biotehničkog područja, koji smo manje, više vezani uz proizvodnju hrane. Govorit će kolegice i kolege iz biomedicine i zdravstva, koji su manje, više vezani uz zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane.
Također, predavanja će imati i kolege iz društvenih znanosti, koji će govoriti o sigurnosti/ samodostatnosti hrane. Svi sudionici će govoriti o hrani, ali sa svog znanstvenog gledišta.“, rekao je prof. dr. sc. Ivica Kisić, ugledni profesor Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Znanstvenog odbora Kongresa.
S obzirom na vrlo značajnu ulogu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u razvoju i primjeni regulativa i smjernica koje pridonose zdravlju i sigurnosti potrošača, sudionicima Kongresa obratio se i v. d. ravnatelja ove institucije, prof. dr. sc. Krunoslav Karalić.
„Za učinkovitost sustava sigurnosti hrane ključno je i efikasno funkcioniranje Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Republike Hrvatske, čiji je i HAPIH aktivni dionik, a u okviru kojeg smo u suradnji s Državnim inspektoratom, razvili automatski sustav za analizu podataka u stvarnom vremenu te tako osigurali brze odgovore na rizike za zdravlje ljudi.“, naglasio je.
Također, eminentni stručnjaci iz naše zemlje i inozemstva podijelili su svoja iskustva i znanje pa su, između ostalih na 1. danu Kongresa govorili prof. dr. sc. Irena Žuntar, voditeljica Kolegija Toksikologija na Farmaceutsko – biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Adela Krivohlavek, voditeljica Centra za sigurnost i kvalitetu hrane NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, gđa Mary Kenny, iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), g. Leonard Matijević iz Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i gđa Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, koja je naglasila sljedeće:
„Naša je odgovornost stvoriti sustav koji će štititi pravo potrošača na informaciju i omogućiti im da brzo i lako shvate nutritivnu kvalitetu proizvoda. Inicijative poput jedinstvenog europskog sustava označavanja mogu igrati ključnu ulogu u ovom procesu, pružajući standardiziran i lako razumljiv način prikazivanja nutritivnih vrijednosti. No, još puno posla je pred nama. Naša zadaća nije samo regulacija – već stvaranje okvira koji će osigurati da se svi potrošači osjećaju informirano i sigurno kad biraju proizvode na policama.“
Kao uvertira 5. međunarodnom kongresu o sigurnosti i kvaliteti hrane održane su tri vrlo posjećene i edukativne radionice Senzorske analize maslinovog ulja, Procesnih faktora u analizi pesticida i procjeni sigurnosti te Senzorike meda.
Je li Isus bio stvarna ličnost? Radi li se zaista o sinu Božjem, postoji li Bog uopće? Jedni će nam reći kako je vjerovanje u to neupitno. Drugi, treći, četvrti uvjeravat će nas kako Bog ovih prvih nije pravi Bog, već da je njihov Bog ono što je jedino ispravno.
13:10Prije 3 h26.12.2024
Bloom sada uživa u toplini doma, a ova priča podsjetila je na važnost pomoći onima u nevolji.
11:54Prije 4 h26.12.2024
Amneris Ružić Fornažar, Dijana Muškardin i Karla Golja Milevoj svojim su predanim radom, trudom i izvrsnošću ostvarile poseban doprinos u obrazovanju, čime su zaslužile priznanje na državnoj razini.
10:26Prije 6 h26.12.2024
Donosimo zanimljivosti o Božiću koje do sada možda još niste čuli...
21:15Prije 19 h25.12.2024
Edukativne radionice sastoje se od različitih jezičnih igara, vježbi pažnje i pamćenja te vođenog čitanja uz aktivnosti koje uključuju vježbe razumijevanja pročitanog.
20:28Prije 20 h25.12.2024
Nakon primitka vijesti o osvajanju nagrade, Guzy je istaknula da joj je posebna čast što je prepoznat njihov rad na dokumentiranju lokaliteta kroz razgovore sa žiteljima, s kojima su se povezali tijekom putovanja kroz Istru.
18:31Prije 21 h25.12.2024
Donosimo zanimljive božićne običaje iz cijelog svijeta...
17:09Prije 23 h25.12.2024
Ovo je najveće uprizorenje takve vrste u Hrvatskoj, a starogradska jezgra Svetog Lovreča pruža savršenu kulisu za prikaz rođenja Isusa.
14:38Prije 1 d25.12.2024
Ostavite komentar