Proteklog petka održana je i treća radionica „Sljubljivanja sireva i vina“ u kaštelu Morosini Grimani u Savičenti. Vrlo zanimljiva i uzbudljiva kao i prethodne dvije, u kojima su prezentirane kombinacije istarskih sireva i vina. Voditelj radionica je bio poznati sommelier i vinski kritičar Emil Perdec, koji je prezentirao puno zanimljivih mogućnosti i načina prezentacije i prodaje lokalnih proizvoda te dao je i svoj osvrt na treću interaktivnu radionicu.
Sljubljivanje je krenulo sa nježnom mozzarelom iz mljekare Latus koja se je izvrsno spojila sa pjenušcem Babos, brut, Vodnjanske obiteljske vinarije Babos. Pjenušac je sa svojom svježinom vrlo lijepo parirao kremastoj strukturi mozzarele. Drugi par došao je sa sjevera Istre, uz svježi kravlji sir mljekare Majcani sljubljena je svježu malvaziju istarsku vinarije Sirotić iz berbe 2019.. Nježan kravlji sir izvrsno se spojio uz finu vrlo pitku malvaziju sa njezinim voćno - cvjetnim aromama. Najslabija kombinacija bila je treća u kojoj su sljubljeni polutvrdi kozji sir mljekare Vesna iz Loborike uz „Grimaldu zelenu“ iz berbe 2018, odležani Sauvignon bijeli vinarije Matošević.
Jedna od boljih kombinacija bila je tvrdi ovčji sir OPG-a Macan i uz Cabernet Sauvignon iz berbe 2015, vinarije Zigante iz Kostanjice. Kompaktan i aromatičan sir na prvi griz bio je dominantan u ustima ali nakon prvog gutljaja vina u ustima dolazi do izjednačenja, jer se
elegantni cab, sa finim taninima i ugodnim svježinima obavio oko sira i stvorio nam harmoniju u ustima. Jako dobra kombinacija tvrdog ovčjeg sira odležanog u teranu, mljekare SIA Guran uz Teran Fuga iz berbe 2017, rovinjske vinarije Dobravac. Ova kombinacija je sljubljena jer je sir
odležavao u dropu od terana, no aromatika ovčjeg sira je djelomično nadilazila izvrsni teran koji je još uvijek u usponu.
Izvrsna kombinacija bila je i spoj Latusovog Velog Jože, jednog od najboljih Hrvatskih odležanih kravljih sireva sa odležanim merlotom iz berbe 2015, male vinarije Siljan iz Šegotići. Veli Jože upravo traži ovakva masna, moćna ali ipak baršunasto-nježna plemenita vina. Neki od gostiju radionice uskliknuli su: šećer dolazi na kraju. Fantastična i veoma neobična kombinacija skute sa livadnim medom uz Gin Tonic. Gin je Aurin Karbun, a dodan mu je bazni slatkasti schwepsov tonik uz fetu naranče te tri začina ( kardamon, smričku i crveni papar). Kremasto slatkasta kombinacija skute OPG-a Peršić i meda OPG-a Bulešić na prvu je bila dominantna u ustima, ali onda je stvar izravnao gutljaj slatkasto, aromatično-sviježeg Gin Tonica što je donijelo izvrsno sljubljivanje.
Radionice su organizirane u sklopu projekta „Dani sira i vina“ od strane Turističke zajednice Općine Svetvinčenat, a uz potporu Odjela za poljoprivredu Istarske županije. „Putem ovih radionica želja nam je bila prezentirati naše lokalne proizvođače i njihove proizvode te istaknuti važnost lokalne proizvodnje za razvoj turizma. Radionice su bile i edukativnog karaktera kako bi podigli kvalitetu gastro ponude, ali i educirali potrošače. Eno-gastronomija izuzetno je važna i jedan je od motiva dolaska posjetitelja u destinaciju te bitan element cjelokupnog turističkog doživljaja", rekao je Dean Pustijanac direktor TZO Setvinčenat.
Ostavite komentar