Šesti razredi OŠ Jurja Dobrile iz Rovinja u Danskoj: spoj učenja, kulture, prirode i održivosti
Pozitivne povratne informacije učenika i njihovih roditelja samo su još više ojačale nastojanja Škole da i dalje nastavi s provedbom ovako vrijednih projekata koji nedvojbeno ostavljaju pozitivan trag u odrastanju rovinjskih osnovnoškolaca.
U sklopu Erasmus+ projekta Green it up!, učenici šestih razreda OŠ Jurja Dobrile iz Rovinja boravili su u Bronderslevu, na samom sjeveru Danske, gdje su kroz raznolike aktivnosti zajedno s vršnjacima iz danske i finske škole učili o održivosti, prirodi i interkulturalnoj suradnji.
Prvi dan proveli su u danskoj školi Hedegardsskolen gdje su bili uključeni u nastavu s domaćinima: od jutarnjeg trčanja i učenja jezika, do kreativnih radionica iz obrade drva.
Proslava Dana Erasmusa održala se u rovinjskom Centru za mlade "Dino Škrapić". Učenici OŠ Jurja Dobrile kroz Erasmus program putuju u Irsku, Italiju i Dansku, a škola nastavlja širiti europsku priču suradnje i učenja!
Kroz projektne aktivnosti učenici su ne samo usvajali nova znanja o ekologiji i održivom razvoju, već su i razvijali digitalne vještine putem suvremenih obrazovnih alata, čime su dodatno osnažili svoju sposobnost primjene tehnologije u obrazovanju i svakodnevnom životu.
12:12Prije 53 d20.09.2025
Učenike je oduševio izgled škole, dugi odmori, uređeni vanjski prostori s mnoštvom terena za igru te pravilo ostavljanja mobitela u ormarićima. Predstavili su i svoj video uradak o održivoj prehrani - krovnoj temi ove mobilnosti, u kojem su prikazali pet korisnih savjeta za smanjenje bacanja hrane, što je domaćine posebno dojmilo.
Sljedeći dan obilježile su radionice o održivoj prehrani i proizvodnji hrane. U interaktivnom predavanju učenici su raspravljali o utjecaju različitih namirnica na okoliš, analizirali metode uzgoja hrane i sudjelovali u dva eksperimenta – jedan o fotosintezi, a drugi o primjeni tehnologije u uzgoju biljaka. Korištenjem senzora povezanih s mobilnim aplikacijama, pratili su uvjete za optimalan rast sadnica chili papričica, što im je približilo važnost održive poljoprivrede.
U međunarodnim timovima osmislili su održive obroke, spajajući tradiciju svojih kuhinja s ekološkim principima. Završni zadatak uključivao je pripremu zdravog biljnog obroka u moderno opremljenoj kuhinji danske škole – falafela, pita kruha i svježeg povrća. Kroz ovu aktivnost učenici su, osim kulinarskih vještina, razvijali suradnju i međukulturno razumijevanje.
Treći dan bio je posvećen istraživanju prirodnih ljepota sjeverne Danske. Posjetili su svjetionik Rubjerg Knude koji je 2019. premješten zbog erozije tla – bio je to izrstvan primjer kako se ljudska infrastruktura mora prilagođavati promjenama u okolišu uzrokovanim klimatskim promjenama. Promatrali su vegetaciju specifičnu za to podneblje te uspoređivali razlike s mediteranskim krajolicima Istre. Put ih je dalje vodio prema Skagenu i Grenenu, najsjevernijem dijelu Danske, gdje su promatrali mjesto susreta Sjevernog i Baltičkog mora. Iako nisu vidjeli tuljane zbog vremenskih uvjeta, sudjelovali su u predavanju o važnosti zaštite ugroženih vrsta i očuvanja bioraznolikosti.
Tijekom vožnje autobusom su uočili brojne vjetroelektrane – simbole danske predanosti obnovljivim izvorima energije. Učitelji su iskoristili priliku za razgovor o prednostima vjetra, vode i sunca u energetskoj tranziciji. Učenici su zaključili da tehnologije temeljene na prirodnim izvorima imaju ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.
OŠ Jurja Dobrile
Popodneva su učenici iskoristili za druženje sa svojim vršnjacima te boravak u obiteljima koje su ih udomile na tjedan dana. Važno je istaknuti i da je putovanje realizirano kombinacijom autobusa i vlaka, čime se škola pridružila zelenim inicijativama Europske unije i doprinijela smanjenju ugljičnog otiska kroz ovu Erasmus mobilnost. Ovakav način putovanja dodatno je naglasio poruku cijelog projekta: održivost počinje svakim pojedinačnim izborom.
Ova danska avantura omogućila je učenicima da teorijska znanja iz prirode, biologije, ekologije i stranih jezika pretoče u praktična iskustva, stvarajući temelje za odgovorno i održivo ponašanje u budućnosti, a suradnja s vršnjacima iz Finske i Danske još i više ojačala njihove potencijale te doprinijela njihovoj samostalnosti i odgovornosti.
Pozitivne povratne informacije učenika i njihovih roditelja, ali i partnerskih škola i obitelji koje su ugostile rovinjske učenike samo su još više ojačale nastojanja Škole da i dalje nastavi s provedbom ovako vrijednih projekata koji nedvojbeno ostavljaju pozitivan trag u odrastanju rovinjskih osnovnoškolaca.
Užurbano se ukrašavaju javne površine te pripremaju programi koji će obilježiti ovogodišnje adventsko razdoblje diljem zemlje, a osim toga, pripremaju se i ugostitelji koji žele svoju blagdansku ponudu prezentirati posjetiteljima.
Priznanje Hrvatski indeks održivosti (HRIO) dodjeljuje Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) domaćim kompanijama koje svojim primjerom promiču održive prakse u poslovanju.
U Vodnjanu, od 14. do 16. studenoga 2025., održava se OIL LAB by chef Robert Perić & gosti – gastronomski laboratorij koji spaja kulinarstvo, znanost i istarski terroir. Kroz praktične upute i vođeno kušanje upoznaju se različiti karakteri i profili ulja.
U naselju Turnina 62-godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom, pulske registarske oznake, pod utjecajem alkohola 1.98 g/kg. Slijedi mu kazna u iznosu od 1.320 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od dva mjeseca.
70-godišnjakinja iz Poreča prijavila počinitelja koji joj je obećavao zaradu od kupoprodaje kriptovaluta te ju je posljednja dva mjeseca poticao na ulaganje više tisuća eura.
Trg Degrassi bio je središte druženja i gourmet ponude uz nastupe ženskog zbora Mendule, zbora Zajednice Talijana „La Contrada“, Anelide & Vesne Nežić Ružić, Davida Daniela i Gordan Gregurović Dua.
I-VENT rekuperacija dolazi s čak 7 godina garancije, a sada i uz besplatnu montažu. Iskoristite ovu akciju i osigurajte svom domu trajno rješenje protiv kondenzacije, vlage i plijesni.
Zabilježen je trenutak u kojem afrička dvodihalica izlazi na površinu i udiše zrak. Ova “živa fosilna” riba diše i škrgama i putem plivaćeg mjehura koji funkcionira poput pluća, što je jasna veza prema kopnenim kralježnjacima. Snimka prikazuje prijelaz između dva načina disanja u realnom vremenu.
Sudionici će, među ostalim, doznati zašto se u Crkvi sv. Martina nekad nalazio Sud inkvizicije za Istru, kako su se u Crkvi sv. Križa okupljali srednjovjekovni flagelanti, te da se u Crkvi Gospe Karmelske danas održavaju koncerti zbog iznimne akustike...
U Berlinskom Konzerthouseu na Red Dot Gala eventu, Radenskoj je proteklog tjedna uručen prvi Red Dot za Redizajn slovenskog multivitaminskog napitka Oraketa. Nagrade za dizajn prate i izvrsni tržišni rezultati.
Jedna od novosti je preporuka da autori, izvođači i svi koji žele svojom skladbom biti dio festivala, svoje radove (demo) šalju po mogućnosti s vokalnom izvedbom izvođača za kojeg se planira da bi skladbu i izvodio na festivalu.
Istra ovog studenog postaje regionalno središte vjenčanja: 22. i 23. studenoga održava se prvi Istria Wedding Open Days (IWOD 25) s otvorenim vratima 18 lokacija od Savudrije do Pule, a dan poslije u Hotelu Park Plaza Histria Pula stiže TIJARAsposaNEWS festival s 50 izlagača.