
Rovinjski umirovljenici uživali u cjelodnevnom izletu u Sloveniji
Ovaj izlet još jednom je pokazao koliko su zajednički trenuci, kultura i priroda važni za očuvanje vedrog duha i aktivnog života u zlatnim godinama.
09:58Prije 6 min18.09.2025
Plave morske dubine bile su kroz stoljeća izrazito velikodušne prema stanovnicima Ližnjana od kojih su mnogi svoj životni vijek proživjeli kao ribari. Umješnost ribarenja te vještinu pripremanja ribljih jela uspješno čuva tradicionalna ližnjanska fešta koja u jednom danu donosi pregršt uzbuđenja i zabave.
Jedriličarska regata "Ližnjanka", Ribarska noć i Brodet kup Ližnjan održat će se 9. srpnja u uvali Kuje na radost svih onih koji su čekali njezin povratak. Omiljena lokalna fešta južne Istre vraća se u još bogatijem izdanju s programom koji će posjetiteljima pružiti priliku da kroz sport, zabavu, gastronomiju i glazbu upoznaju i dožive ližnjansku ribarsku baštinu te da provedu nezaboravnu noć u uvali Kuje u kojoj su se još u prapovijesno doba sidrile brodice i brodovi.
Početak programa obilježit će brojna jedra željna utrke na regati Ližnjanka koja započinje u 11 sati, a koju organizira Jedriličarski klub Delfin. Posade 35 prijavljenih brodova iskoristit će dobre vjetrove uvale Kuje kako bi što prije stigli na cilj i osvojili bodove za Argonaut kup, dok će posjetitelji moći uživati u adrenalinu i ljepoti prizora.
Priliku za upoznavanje morskog svijeta iz neposredne blizine pružit će radionica biologa Nevena Iveše s mnoštvom edukativnog sadržaja za male i velike koja će započeti u 18 sati. Neposredna blizina podrazumijeva spremnike u kojima će se naći raznovrsni stanovnici morskih dubina netom izvučeni ribarskim mrežama i koji će, nakon što posjetiteljima pokažu po čemu su specifični, biti vraćeni u more.
Na zabavan i interaktivan način Neven Iveša predstavit će ribe, rakove, zvjezdače i ostale morske životinje koje žive u Ližnjanskom akvatoriju te objasniti njihovu važnost za ekosustav.
Kreativne ručice više od 80 malih Šišanaca i Ližnjanaca iz Dječjeg vrtića Bubamara morsko plavetnilo inspiriralo je pak za mnoge zajedničke i pojedinačne radove. Oni će se moći razgledati na izložbi prepunoj boja i dječje ljubavi prema moru.
Ribarska noć nezamisliva je bez ribljih specijaliteta, a u Ližnjanu titulu najvažnijeg zauzima brodet kojem je posvećen kup odnosno natjecanje ekipa u spravljanju najukusnijeg brodeta! Brodet kup započinje u 18 sati, a natjecatelji "naoružani" loncem, priborom i tajnim sastojcima te raspoređeni u 16 prijavljenih ekipa krenut će u poduhvat kojim će po 12,5 kg svježe ribe (raža, kadel, grdobina, sipa, kanoče) pretvoriti u rapsodiju okusa i mirisa.
I, naravno, uživanja u slasnim ribljim zalogajima koji će se besplatno dijeliti posjetiteljima.
Kako bi prisjećanje na brojne ribare koji su za život stoljećima zarađivali ribarenjem bilo što potpunije, u goste će domaćinima Ližnjancima doći barkom i ribari iz obližnje Fažane u organizaciji TZ Općine Fažana.
Posjetitelji će tako imati priliku izbliza vidjeti kako se pune igle za ribarske mreže, ali i upoznati način na koji se one krpaju. Osim vještina vezanih uz ribarenje, demonstrirat će se i tradicijski način soljenja srdela čije će vas kušanje potaknuti da ga i sami primijenite.
Projekt je sufinanciran u 100% iznosu sredstvima Europske unije
Nakon dana prepunog događanja u kojem će uživati sva čula, ližnjanska Ribarska noć ispunit će očekivanja i svih onih željnih dobre atmosfere i glazbe do dugo u noć za što će biti zaduženi klapa Rišpet, bandovi Funbox i Redicoll te DJ.
Atraktivnu Ribarsku noć u Ližnjanu i Brodet kup organizira TZ Općine Ližnjan uz svesrdnu pomoć Općine Ližnjan. Projekt je sufinanciran u 100% iznosu od 132.040,31 kn sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a partner na projektu je TZ Općine Fažana.
"Ne propustite tradicionalni događaj koji na najljepši i najzabavniji način spaja more i Ližnjan!", pozvali su iz TZO Ližnjan.
Obilazak je prilika da posjetitelji, uz stručno vodstvo, upoznaju prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja te saznaju više o njegovoj biološkoj raznolikosti i značaju za očuvanje prirodne baštine.
07:20Prije 2 h18.09.2025
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
19:15Prije 14 h17.09.2025
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
16:08Prije 17 h17.09.2025
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
11:02Prije 23 h17.09.2025
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
10:37Prije 23 h17.09.2025
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
22:00Prije 1 d16.09.2025
Jesu li u tom istom razdoblju naše plaće porasle tri puta? Teško da bi itko mogao reći da jesu.
20:28Prije 1 d16.09.2025
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
19:00Prije 1 d16.09.2025
Ostavite komentar