
Na današnji dan rođen je rovinjski nastavnik i publicist Antonio Pellizzer
22:20Prije 10 min14.02.2025
S ciljem dodatne valorizacije i promocije kamenica (oštriga) iz Limskoga zaljeva, u suradnji Općine Kanfanar i turističe zajednice te uzgajališta školjki Istrida i restorana Viking, u nedjelju 19. ožujka održat će se prvo izdanje nove gastronomske manifestacije – Dan limskih oštriga, čiji je program danas predstavljen na tiskovnoj konferenciji u Limskom zaljevu.
Vjeruje se da su oštrige najpunije i najukusnije na dan svetoga Josipa, a upravo u tom terminu održat će se ova nova manifestacija, i to na izvornoj lokaciji, odnosno rivi Limskoga zaljeva.
O motivu pokretanja nove manifestacije, općinski načelnik Sandro Jurman izjavio je kako su kamenice iz Limskoga zaljeva nadaleko poznata delicija i da je želja ove manifestacije ponuditi ih gostima u vrijeme kada su one najbolje za kušanje.
Istaknuo je, također, da je ovo prvi korak prema jačoj promociji limskih oštriga koje bi u budućnosti mogle biti i zaštićene, kao što je to slučaj s malostonskim kamenicama.
Program nedjeljnog događaja potom je predstavila direktorica kanfanarske turističke zajednice, Ivana Maružin, koja je rekla kako će manifestacija početi u 12 sati, a gostima će se nuditi svježe oštrige, lokalna ekološka vina i istarske slastice.
Uz gastronomsku ponudu, nedjeljno popodne na Limu moći će se upotpuniti i vožnjama brodom Limskim zaljevom u trajanju od 45 minuta. Polasci broda bit će u 13, 14:30 i 16 sati, po promotivnim cijenama od 5 eura za odrasle i 3 eura za djecu do 12 godina.
Ispred restorana Viking, Karmen Matošević je predstavila različita jela spravljena na bazi kamenica koja će se posebno ovoga dana nuditi u Vikingu, a zbog kompleksnosti pripreme nisu uobičajena u restoranima.
Različite vrste rižota i tjestenine s kamenicama koje će se pripremati u restoranu zadovoljit će svačije ukuse, dok će gostima koji kamenice budu htjeli kušati onakve kakve dolaze direktno iz mora to omogućiti školjkarstvo Istrida d.o.o. koje djeluje na području Limskoga zaljeva, o čemu je govorio vlasnik Emil Sošić.
Kao jedini uzgajivač školjaka u Limskom zaljevu, naglasio je kako su ove kamenice u odnosu na druge bitno drugačije, upravo zbog specifičnih svojstava Limskoga zaljeva.
Brojni podmorski izvori – vrulje, uzrokuju more smanjenog saliniteta, a izražena temperaturna kolebanja, visoka koncentracija kisika i manja prozirnost nego na otvorenom moru utječu na bogastvo planktona, a time i razvoj raznolike flore i faune. Zbog svega je toga ovo područje povoljno za školjkarstvo, koje na Limu ima višestoljetnu tradiciju.
Oštrige su najsočnije zimi i u kasno proljeće, u što će se posjetitelji Dana limskih oštriga moći uvjeriti već ove nedjelje u Limskom zaljevu.
Više informacija o programu manifestacije može se pronaći na stranicama www.visitkanfanar.hr te na društvenim mrežama (Visit Kanfanar).
Pokazalo je to jubilarno, dvadeseto po redu, istraživanje o poslodavcima prvog izbora koje tradicionalno provodi Alma Career Croatia koja upravlja portalom MojPosao.
17:11Prije 5 h14.02.2025
Povezanost sv. Valentina uz pitanja ljubavi potječe iz legende o braku mlade kršćanke s rimskim legionarom, koji je iz ljubavi prema njoj također postao kršćaninom.
16:08Prije 6 h14.02.2025
10:08Prije 12 h14.02.2025
Treće izdanje održat će se u povijesnom istarskom kamenolomu Cave Romane od 5. do 8. lipnja.
09:29Prije 13 h14.02.2025
Zanimljivo je da, zbog prelova i naglog smanjenja populacija morskih pasa diljem svijeta, kirnje zauzimaju mjesto vršnih predatora u hranidbenoj mreži, no za razliku od njih troše manje energije pa se rjeđe i hrane.
22:05Prije 1 d13.02.2025
Weekend Food Festival ove godine ponovno pomiče granice i donosi potpuno novi smjer pod motom “Eat Local, Think Global”.
20:28Prije 1 d13.02.2025
Učenici škole i gosti iz Down Syndrom Centra Pula poslužit će kavu posjetiteljima, šireći poruku ljubavi i inkluzije. Cilj događaja je promicanje zajedništva te podizanje svijesti o važnosti prihvaćanja i podrške osobama s Downovim sindromom.
08:33Prije 1 d13.02.2025
Ostavite komentar