
ZAKORAČITE U POVIJEST: Istražite zagonetne freske u istarskim crkvicama
Majstori su često slikali scene posljednjeg suda iznad crkvenih vrata, kako bi vjernike podsjetili da se ne isplati griješiti.
16:15Prije 41 min22.03.2025
U restoranu Vodnjanka u Zagrebu jučer je održana promocija manifestacije “Vodnjanska špaleta – Spaleta dignanese” koja će se tradicionalno održati na uskršnji ponedjeljak, dana 10. travnja.
Manifestacija se uspješno održava već 12 godina na Stanciji Buršić u Vodnjanu. Glavni cilj pokretač same manifestacije prije 12 godina bio je valorizacija “špalete” (plećke) kako ne bi pala u zaborav i kako bi se ponovo konzumirala.
Zahvaljujući naporima obitelji Buršić danas se špaleta proizvodi u cijeloj Istri i prodaje, a oko Uskrsa možemo uživati u jelima od špalete u svim istarskim restoranima i konobama.
Manifestaciju svake godine posjećuje sve veći broj osoba s područja Istre, Kvarnera i obližnje Italije i Slovenije.
Na promociji su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Diriana Delcaro Hrelja, supružnici Mikela Buršić Lisjak i Robert Lisjak te Morena Smoljan Makragić, direktorica Turističke zajednice grada Vodnjana koja je pozdravila uzvanike i predstavila Vodnjan i cilj promocije.
Mikela Buršić Lisjak predstavila je Pršutarnu Buršić i samu manifestaciju, a domaćica Svjetlana Celija je predstavila restoran Vodnjanku i meni koji je posebno kreirala za ovu prigodu.
Uzvanici su imali priliku kušati četiri slijeda, svaki pomno kreiran. Za početak je ponuđena tipična fritaja sa špaletom, kuhana špaleta, špaleta “a la giravolta” uz šparuge te slani kolač, odnosno domaći kruh s komadićima špalete i samoniklim travama iz okolice Vodnjana.
Drugi slijed se sastojao od tradicionalne pašte, pljukanca sa špaletom, domaćim kobasicama i šparugama. U trećem slijedu, Svijetlana Celija je spojila meso od boškarina sa špaletom i čipsom od pancete na kremi od mišance.
Za kraj, uzvanici su mogli uživati u tipičnim vodnjanskim slasticama, pinci i Bumbarskoj torti.
''U tradicionalnim jelima od špalete, šparuga, fritaji, pljukancima, domaćoj maneštri, pinci i drugim delicijama moći će uživati svi posjetitelji koji će nam se pridružiti na manifestaciji. U pripremi je dodatan zabavni, sportski i dječji program'' poručili su organizatori.
4. GinIstra održat će se 17. i 18. listopada 2025. u Staroj tvornici duhana u Rovinju te će ponovno sudionicima i posjetiteljima ponuditi putovanje kroz svijet bogatih okusa i mirisa tijekom festivala posvećenog jednom od najomiljenijih pića svih vremena - ginu.
11:28Prije 5 h22.03.2025
Ove godine fokus se stavlja „Očuvanje ledenjaka“, čime se želi ukazati na nužnost zaštite smrznute vode kao resursa za budućnost.
09:05Prije 7 h22.03.2025
Svjetla će se ugasiti na najpoznatijim turističkim atrakcijama u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Puli, Kutini, Bjelovaru i brojnim gradovima u Hrvatskoj i svijetu.
07:15Prije 9 h22.03.2025
Inspirativno predavanje bit će uvod u proljetnu akciju "Pčelinje paše", koju Grad Pula-Pola i Pula Herculanea provode u suradnji s Udrugom pčelara Pula. Cilj projekta je potaknuti građane i učenike na promjene u održavanju zelenih površina te prilagodbu košnje!
22:20Prije 18 h21.03.2025
Program integrira različite načine ekspresije djeteta, osnažuje, jača i razvija samopouzdanje i samopoštovanje, osjećaj osobne moći te ljubav prema sebi.
20:28Prije 20 h21.03.2025
Ova humanitarna akcija tradicionalno se provodi s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke jer rani pregled i pravovremeno otkrivanje bolesti ključni su u procesu liječenja, a čak 90% žena može biti izliječeno ako se bolest otkrije u početnom stadiju.
18:13Prije 22 h21.03.2025
Međunarodni dan sreće prilika je da se prisjetimo svih onih sitnica koje nas čine sretnima i zbog kojih shvaćamo da je za sreću zaista potrebno tako malo.
20:27Prije 1 d20.03.2025
Manifestacija će se održati i u slučaju kiše, a na rivi će biti postavljen šator u kojemu će biti smješteni svi planirani sadržaji manifestacije tako da odgode manifestacije neće biti, neovisno o vremenskim uvjetima.
20:14Prije 1 d20.03.2025
Ostavite komentar