Zajedno za čišći okoliš: Sudjelujte u eko akciji na području Vodnjana!
Organizatori pozivaju sve građane da se pridruže ovoj inicijativi i doprinesu stvaranju čišćeg i ljepšeg okoliša.
22:00Prije 5 h28.10.2025
U ugodnoj atmosferi ljetne večeri, uz brojne posjetitelje i uzvanike, u petak 14. srpnja otvorena je "Butiga" u Kašteliru, jedinstvena prodavaonica u kojoj će se domaća i zdrava hrana lokalnih proizvođača moći kupiti cijele godine. "Butiga" je osmišljena zajedničkom suradnjom Općine Kaštelir-Labinci, Turističke zajednice Kaštelir-Labinci i Poljoprivredne udruge Vitis.
Otvorenju su prisustvovali Đulijano Petrović, načelnik Općine Kaštelir-Labinci, Marko Bratović, predsjednik Poljoprivredne udruge Vitis, Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, općinski vijećnici, brojni suradnici na ovom hvalevrijednom projektu te mnogi mještani, gosti i posjetitelji.
„Otvorenje ove butige znači da imamo priliku podržati naše lokalne OPG-ove, male obrte i sve one koji su uložili svoje srce i dušu u stvaranje izvrsnih proizvoda. Ali također promoviramo i održivost te očuvanje okoliša”, rekao je načelnik Đulijano Petrović.
“Butiga” je uređena u prostoru bivše autobusne čekaonice koji se pokazao idealnim za takvu namjenu, a ovim projektom vrijednim 32 tisuće eura nastavila se i pozitivna praksa Općine kojom se vlastite nekretnine stavljaju u funkciju zajednice. Kako je istaknuto na otvorenju, prodavaonica "Butiga" nije samo mjesto kupovine, već i mjesto koje će oživjeti kulturu, tradiciju i identitet Kaštelira i Labinaca.
Kroz proizvode koji se nude u "Butigi" svi imaju priliku istražiti autentične okuse, mirise i umjetnost ovdašnjeg kraja. Projekt je ujedno prilika da se podrže lokalni OPG-ovi i drugi proizvođači kroz direktnu kupnju od njih, čime se zapravo kupci povezuju s ljudima koji stoje iza svakog proizvoda.
“Butiga” je nastala kao produkt razvoja održivog turizma na koje se u kaštelirskom kraju stavlja glavni naglasak. Osnovana je s ciljem da se lokalni proizvođači udruže te da vrhunski proizvodi ovog kraja budu svima dostupni cijelu godinu, na novi i drugačiji način. Projekt podržava "Zero kilometer" koncept koji podrazumijeva spoj zdrave hrane i društvene odgovornosti.
Cilj mu je smanjenje udaljenosti između proizvođača i konzumenata jer se na taj način smanjuju negativni efekti masovne proizvodnje te čuvaju priroda i bioraznolikost. “Butiga" svojom ponudom omogućuje svima da kupe zdrave i domaće proizvode, podržavajući na taj način lokalnu proizvodnju i održivost kojoj težimo u svakodnevnom životu.
Svečanost otvorenja "Butige" svojim je vokalnim izvedbama uveličala i mlada pjevačica Edina Kurtović, a upriličen je i prigodni domjenak. U 19 sati započeo je i još jedan Friday tasting, koji se od ove godine po novom održava svakog petka tijekom srpnja i kolovoza ispred "Butige", kroz predstavljanje dva OPG-a i besplatne degustacije njihovih proizvoda.
Ovog petka to su bili Vinarija Legovina obitelji Legović iz sela Mekiši pokraj Kaštelira i OPG Brčić u kojem se proizvode ekstra djevičanska maslinova ulja. Svi proizvodi koji se degustiraju na Friday tastingu uvijek su dostupni za kupnju u “Butigi”.
"Vjerujemo da će mnogi prepoznati vrijednost i unikatnost prodavaonice "Butiga" koja objedinjuje ono najbolje iz ponude lokalnih proizvođača kaštelirskog kraja, a ujedno vas pozivamo i na sljedeće izdanje Friday tastinga koje će se održati u petak 21. srpnja od 19 do 21 sat. Tada će se predstaviti Brandystra sa svojim odličnim rakijama i likerima te OPG Beaković u kojem nastaju izvrsna ekstra djevičanska maslinova ulja", poručili su iz Općine Kaštelir-Labinci.
Foto: Sebastijan Skoko
Ovogodišnje izdanje privuklo je rekordan broj uzoraka – gotovo 200 različitih rakija – među kojima su stručnjaci imali nimalo lak zadatak odabrati najbolje.
16:08Prije 11 h28.10.2025
Dona je u Oporavilište Aquariuma Pula stigla 11. listopada, nakon što je pronađena izvan otočja Brijuni s ribarskom udicom u ustima. Udica joj je već sljedećeg dana uspješno uklonjena.
09:54Prije 17 h28.10.2025
Blitva i špinat prodaju se po cijeni od četiri do pet eura za kilogram. Radič se prodaje po cijeni od 15 eura, dok je mladi grah od pet do šest eura po kilogramu.
06:15Prije 21 h28.10.2025
U modernim vremenima se riječki La Voce del popolo oslanja na redakciju u Puli te na dopisništva u Rovinju, Umagu, Kopru, Labinu, Poreču i Trstu. Izlazi svaki dan osim nedjelje.
20:28Prije 1 d27.10.2025
Organizatori su istaknuli da je odaziv bio dobar i da format ostaje dvodnevni, s naglaskom na sigurnu vožnju i javnu prezentaciju vozila.
19:15Prije 1 d27.10.2025
Generacija učenika rovinjske Osnovne škole Jurja Dobrile koja je školu završila prije točno 50 godina ponovno se okupila, a susret koji je okupio 65 nekadašnjih učenika protekao je u znaku emocija, sjećanja i prijateljstva koje traje pola stoljeća.
15:12Prije 1 d27.10.2025
Centar za mlade Dino Škarpić u Rovinju ovog utorkau 20 sati organizira pub kviz, namijenjen timovima od četiri člana koji se mogu prijaviti putem e-maila centarzamlade@pour.hr .
11:44Prije 1 d27.10.2025
Ostavite komentar