Večeras u Puli ne propustite poetsko-glazbenu večer s Draganom Gortanom, Ivom Gortan i Aldom Foškom
Pjesničko-glazbena večer Pramjera ljubavi, nazvana prema Gortanovoj zbirci, počinje u 19 sati i ulaz je slobodan.
13:18Prije 17 min18.09.2025
U ugodnoj atmosferi ljetne večeri, uz brojne posjetitelje i uzvanike, u petak 14. srpnja otvorena je "Butiga" u Kašteliru, jedinstvena prodavaonica u kojoj će se domaća i zdrava hrana lokalnih proizvođača moći kupiti cijele godine. "Butiga" je osmišljena zajedničkom suradnjom Općine Kaštelir-Labinci, Turističke zajednice Kaštelir-Labinci i Poljoprivredne udruge Vitis.
Otvorenju su prisustvovali Đulijano Petrović, načelnik Općine Kaštelir-Labinci, Marko Bratović, predsjednik Poljoprivredne udruge Vitis, Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, općinski vijećnici, brojni suradnici na ovom hvalevrijednom projektu te mnogi mještani, gosti i posjetitelji.
„Otvorenje ove butige znači da imamo priliku podržati naše lokalne OPG-ove, male obrte i sve one koji su uložili svoje srce i dušu u stvaranje izvrsnih proizvoda. Ali također promoviramo i održivost te očuvanje okoliša”, rekao je načelnik Đulijano Petrović.
“Butiga” je uređena u prostoru bivše autobusne čekaonice koji se pokazao idealnim za takvu namjenu, a ovim projektom vrijednim 32 tisuće eura nastavila se i pozitivna praksa Općine kojom se vlastite nekretnine stavljaju u funkciju zajednice. Kako je istaknuto na otvorenju, prodavaonica "Butiga" nije samo mjesto kupovine, već i mjesto koje će oživjeti kulturu, tradiciju i identitet Kaštelira i Labinaca.
Kroz proizvode koji se nude u "Butigi" svi imaju priliku istražiti autentične okuse, mirise i umjetnost ovdašnjeg kraja. Projekt je ujedno prilika da se podrže lokalni OPG-ovi i drugi proizvođači kroz direktnu kupnju od njih, čime se zapravo kupci povezuju s ljudima koji stoje iza svakog proizvoda.
“Butiga” je nastala kao produkt razvoja održivog turizma na koje se u kaštelirskom kraju stavlja glavni naglasak. Osnovana je s ciljem da se lokalni proizvođači udruže te da vrhunski proizvodi ovog kraja budu svima dostupni cijelu godinu, na novi i drugačiji način. Projekt podržava "Zero kilometer" koncept koji podrazumijeva spoj zdrave hrane i društvene odgovornosti.
Cilj mu je smanjenje udaljenosti između proizvođača i konzumenata jer se na taj način smanjuju negativni efekti masovne proizvodnje te čuvaju priroda i bioraznolikost. “Butiga" svojom ponudom omogućuje svima da kupe zdrave i domaće proizvode, podržavajući na taj način lokalnu proizvodnju i održivost kojoj težimo u svakodnevnom životu.
Svečanost otvorenja "Butige" svojim je vokalnim izvedbama uveličala i mlada pjevačica Edina Kurtović, a upriličen je i prigodni domjenak. U 19 sati započeo je i još jedan Friday tasting, koji se od ove godine po novom održava svakog petka tijekom srpnja i kolovoza ispred "Butige", kroz predstavljanje dva OPG-a i besplatne degustacije njihovih proizvoda.
Ovog petka to su bili Vinarija Legovina obitelji Legović iz sela Mekiši pokraj Kaštelira i OPG Brčić u kojem se proizvode ekstra djevičanska maslinova ulja. Svi proizvodi koji se degustiraju na Friday tastingu uvijek su dostupni za kupnju u “Butigi”.
"Vjerujemo da će mnogi prepoznati vrijednost i unikatnost prodavaonice "Butiga" koja objedinjuje ono najbolje iz ponude lokalnih proizvođača kaštelirskog kraja, a ujedno vas pozivamo i na sljedeće izdanje Friday tastinga koje će se održati u petak 21. srpnja od 19 do 21 sat. Tada će se predstaviti Brandystra sa svojim odličnim rakijama i likerima te OPG Beaković u kojem nastaju izvrsna ekstra djevičanska maslinova ulja", poručili su iz Općine Kaštelir-Labinci.
Foto: Sebastijan Skoko
Obilazak je prilika da posjetitelji, uz stručno vodstvo, upoznaju prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja te saznaju više o njegovoj biološkoj raznolikosti i značaju za očuvanje prirodne baštine.
07:20Prije 6 h18.09.2025
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
19:15Prije 18 h17.09.2025
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
16:08Prije 21 h17.09.2025
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
11:02Prije 1 d17.09.2025
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
10:37Prije 1 d17.09.2025
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
22:00Prije 1 d16.09.2025
Jesu li u tom istom razdoblju naše plaće porasle tri puta? Teško da bi itko mogao reći da jesu.
20:28Prije 1 d16.09.2025
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
19:00Prije 1 d16.09.2025
Ostavite komentar