
Rovinjski umirovljenici uživali u cjelodnevnom izletu u Sloveniji
Ovaj izlet još jednom je pokazao koliko su zajednički trenuci, kultura i priroda važni za očuvanje vedrog duha i aktivnog života u zlatnim godinama.
09:58Prije 6 min18.09.2025
Autohtona istarska maslinova ulja jedan su od najsnažnijih brendova Hrvatske u svijetu te zaštitni znak domaće gastronomije, ali i poljoprivrede.
Zahvaljujući top tehnologiji, istarski maslinari kao jedni od najvrjednijih hrvatskih ambasadora, iz godine u godinu osvajaju najviša odličja te pozicioniraju svoje proizvode na najviše police u odnosu na globalnu konkurenciju.
Je li tajna u obiteljskim proizvodnjama, plodnosti istarske zemlje i geografskom podneblju ili pak sortnim svojstvima maslina koje njeguju istarski maslinari, otkrili su govornici panela “Tajna uspjeha istarskih maslinara” održanog u sklopu 16. Weekend Media Festivala u Rovinju.
“Najzaslužniji za imidž i renome Istre u regiji i svijetu su prije svega istarski maslinari. Vjerovali ili ne, u Istri do 2004. nisu postojala flaširana i etiketirana maslinova ulja, kao ni jasan smjer promidžbe u ovom smjeru.
Važno je s ovakvim proizvodom biti prisutan tamo gdje se održavaju maslinarski događaji najvišeg profila”, rekao je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije te dodao da sama kvaliteta i količine maslinovog ulja proizvedenog u Istri diktiraju cijenu istarskog maslinovog ulja na policama, a upravo istarsko maslinovo ulje drži najvišu cjenovnu vrijednost na policama diljem svijeta.
Diriana Delcaro Hrelja, zamjenica gradonačelnika Grada Vodnjana i izvršna direktorica Istravirgin festivala ujedno je najavila jedan od najvećih i najprestižnijih maslinarskih festivala u regiji. Istravrigin – Dane mladog maslinovog ulja koji će se održati po 17. put u Vodnjanu od 24. do 26. studenoga ove godine.
“Cilj Istravirgina je promidžba mladog ulja, odmah nakon berbe, a sada smo, osim na samo maslinovo ulje, posebno usmjereni i na promociju osuvremenjivanja tehnoloških procesa, brendiranje i jačanje prepoznatljivosti“, najavila je Delcaro Hrelja.
Istravirgin je gospodarska manifestacija posvećena svijetu vrhunskog maslinovog ulja, njegovoj proizvodnji, uporabi i inovacijama te mjesto gdje istarski maslinari premijerno izlažu maslinova ulja netom nakon završene berbe.
Ta ulja predstavljaju autentičnu sliku regije i bit će dostupna za kušanje i kupnju.
U susretima s maslinarima publika će imati priliku otkriti tajne proizvodnje maslinovog ulja i uživati u raznolikosti palete koje Istra nudi.
Cooking show, masterclassovi za kuhare, chefove, vlasnike restorana, ali i same maslinare, oil bar i brojne degustacije samo su dio bogatog programa koje očekuje posjetitelje na Istravirign manifestaciji.
Za maslinare je Istravirgin savršena prilika za nova poslovna partnerstva, otkrivanje novih proizvoda i promociju izvrsnosti istarskog maslinovog ulja na međunarodnoj razini, a za sve ljubitelje dobre hrane, visokokvalitetnog maslinovog ulja i za one koji žele otkriti izvanredan svijet ovog jedinstvenog proizvoda prilika da kroz tri dana urone u kulinarsko i kulturno iskustvo.
Stoga, planirajte vikend dolazak u Vodnjan i budite dio ovog jedinstvenog događaja, istražite svijet maslinarstva i maslinovog ulja - dragocjenog eliksira Istre!
Zapratite Istravirgin na www.dmmu.info za detalje programa i prijave na masterclass radionice.
Obilazak je prilika da posjetitelji, uz stručno vodstvo, upoznaju prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja te saznaju više o njegovoj biološkoj raznolikosti i značaju za očuvanje prirodne baštine.
07:20Prije 2 h18.09.2025
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
19:15Prije 14 h17.09.2025
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
16:08Prije 17 h17.09.2025
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
11:02Prije 23 h17.09.2025
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
10:37Prije 23 h17.09.2025
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
22:00Prije 1 d16.09.2025
Jesu li u tom istom razdoblju naše plaće porasle tri puta? Teško da bi itko mogao reći da jesu.
20:28Prije 1 d16.09.2025
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
19:00Prije 1 d16.09.2025
Ostavite komentar