
VOZAČI, OPREZ! Na ipsilonu došlo do prometne nesreće
Prema prvim podacima, jedno je vozilo sudjelovalo u nesreći te nema ozlijeđenih osoba.
11:32Prije 25 min12.05.2025
U Rovinju je u tijeku šesti Međunarodni simpozij o smokvama kojemu je cilj dodatno valorizirati tu kulturu i povećati svijest o njenoj dobrobiti i korisnosti.
Da je smokva jedna, u Hrvatskoj, zapostavljena i zaboravljena kultura potvrdio je i znanstveni suradnik Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Marin Krapac.
Gostujući na Rovinj FM-u, Krapac je rekao kako je cilj simpozija podignuti smokvarstvo na višu razinu, ne samo što se količine proizvodnje tiče, već i primjene novih tehnologija.
Smokva je ipak kultura koja se više njeguje u nekim drugim zemljama, a upravo su ti predstavnici na gostovanju u Rovinju.
Više je desetaka znanstvenika koji su radi smokve posegnuli za ovim simpozijem koji je u organizaciji porečkog Instituta.
Kako je Krapac potvrdio, na simpoziju izlažu kolege iz Hrvatske, Italije, Rumunjske, Španjolske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Kine, Perua, SAD-a i drugih zemalja.
„Veću smokvarsku proizvodnju imaju Turska, Sjeverna Afrika i Kalifornija i upravo iz tih zemalja imamo goste prodavače“, rekao je Krapac ukazujući na otežavajuću okolnost što u Hrvatskoj smokva nema previše mjesta za uzgoj koji najbolje uspjeva u uskom djelu priobalja.
Još jedna prepreka za veliku proizvodnju u našoj zemlji je nedostatak radne snage, a smokva je radno intenzivna kultura koja zahtjeva manualan rad.
Ipak, Krapac naglašava da postoje europska sredstva za podizanje takvih nasada, a putem njih se može financirati modernizacija tehnologije i robotizacija što riješava problem nedostatka radne snage.
„Kod smokve je važno imati kvalitetno tlo, propusno jer ona voli vodu, ali ne preveliku količinu. Navodnjavanje je poželjno za ravnomjeran rast smokve, u suprotnom disbalansi u vlažnosti odnosno sušnosti dovode do pucanja ploda“, rekao je Krapac.
Podsjetimo i na osjetljivost ploda smokve koji, nakon ubiranja, brzo propada što je razlog da se smokvin plod često suši ili prerađuje u đemove.
„Na simpoziju su neki znanstvenici izjavili da je idealna temperatura za čuvanje ubranog smokvinog ploda 5 stupnjeva Celzijusa, a neki su sugerirali nula stupnjeva što uzrokuje jednu vrstu smrzavanja ploda, a ona je takva konzervirana i trajnija.“
Kad je o sušenju smokve riječ, Turci najčešće koriste sunce, a postoje i sušare. Poznata su i ljekovita svojstva smokve, odnosno njenog ploda i lista pa se ona često koristi u farmaceutskoj industriji.
Ipak, Krapac naglašava još jednu opasnost po tu kulturu. Osim padanja u zaborav, smokva je podložna udarima klimatskih promjena, a upravo iz tog razloga u porečkom Institutu postoji kolekcija smokava na kojoj je učinjena genotipizacija, a u tijeku su daljnja istraživanja na terenu odnosno prikupljanje novih genotipova
Dodatnu ljubavnu notu cijeloj ovoj glazbenoj priči, koju autorski potpisuje za tekst Aleksandra Milutinović, a glazbu Lane Miletić i Vuk Mirović, daje i video spot čiji su kadrovi snimljeni u predivnom Rovinju i Puli, u kome je pulska arhitektura dodatno obogatila vizualni identitet Za dušu uzmi me.
07:20Prije 4 h12.05.2025
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i ove je godine sudjelovalo u manifestaciji Festival znanosti,, ovoga puta pod temom 'mreže'. U Festivalu je sudjelovala većina fakulteta pri Sveučilištu, s aktivnostima poput predavanja i radionica.
21:45Prije 14 h11.05.2025
Priroda nudi niz mogućnosti za njegu vlasišta, a uz odgovoran pristup i osnovne mjere opreza, ove metode mogu biti koristan saveznik u borbi protiv suhoće.
20:28Prije 15 h11.05.2025
19:15Prije 16 h11.05.2025
Trećina ispitanika prvog nacionalnog istraživanja o boli se, s ciljem ublažavanja boli, okreće promjeni životnih navika, dok četvrtina poseže za alternativnim metodama.
17:23Prije 18 h11.05.2025
Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj, obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju.
15:12Prije 20 h11.05.2025
Istrijan Baby Lasagna nalazi se na šestom mjestu na listi osoba s najviše osvojenih bodova u povijesti Eurosonga!
12:30Prije 23 h11.05.2025
Nikad veći broj vinara, njih 90, do nedjelje predstavljaju svoja vina u porečkoj dvorani Žatika. Uz vinare, tu su poznate destilerije, proizvođači delicija, vrhunska istarska kava i proizvođači vinarske i vinogradarske opreme.
11:21Prije 1 d11.05.2025
Ostavite komentar