U Istri preko 40 domaćina nosi certifikat ECO DOMUS

IstraIN

1 Prosinac 2019 I 10:45

U Istri preko 40 domaćina nosi certifikat ECO DOMUS

U ovotjednoj Eko Zoni RovinjFM-a ugostili smo pročelnicu UO za turizam u Istarskoj županiji Nadu Prodan Mraković na temu ECO DOMUS certifikata, odnosno markica koje su proteklog tjedna nakon edukacije dodijeljene vlasnicima još petnaest turističkih objekata, pa ih tako sada naša županija raspolaže s ukupno 41.

Naime, Upravni odjel za turizam Istarske županije je 2016. godine pokrenuo program certificiranja eko prijateljskog smještaja pod nazivom Eco Domus. “Nastavak je to aktivnosti započetih s projektom Istra Bike&Bed s ciljem diversifikacije i podizanja kvalitete privatnog smještaja u Istarskoj županiji u skladu s načelima održivog razvoja turizma. U tu svrhu su izrađeni kriteriji za provedbu certificiranja, vizualni identitet i logotip projekta, te su tijekom prošle tri godine provedeni javni pozivi za iskaz interesa za uključenje u projekt.

Održivi turistički razvoj vrlo je važan jer zadovoljava potrebe turista i domicilnog stanovništva. Njime se želi ostvariti upravljanje resursima na način da ekonomske, socijalne i ekološke potrebe budu zadovoljene, tako da se održi kulturološki integritet, osnovni ekološki procesi, biološka raznolikost te sustavi na kojima počiva život” istaknula je pročelnica za turizam Istarske županije, Nada Prodan Mraković te zaključila kako se Eco Domus provodi s ciljem povećanja društvene i ekološke odgovornosti u turizmu, a usklađen je s globalnim smjernicama održivog razvoja koji jamči cjelovitu zaštitu okoliša i zdravlja.

Objekti koji nose Eco Domus znak zadovoljili su najmanje 50 osnovnih kriterija u 12 kategorija, a to su sljedeći: 
 
UPRAVLJANJE I KOMUNIKACIJA: Osoblje koje vodi smještajni objekt je educirano o Eco Domus pravilima te je izrađena politika održivosti objekta. 
 
LOKALNE VRIJEDNOSTI: Valoriziraju se i promoviraju lokalna kulturna i prirodna baština, lokalni stil života te tradicionalni sajmovi i običaji s ciljem očuvanja istarskog naslijeđa i autentičnosti.
 
HRANA I PIĆE: Promiču se lokalni proizvođači hrane i pića te lokalna kuhinja.
 
VODA: S ciljem štednje prati se potrošnja vode te se koriste reduktori mlaza na slavinama i tuševima koji smanjuju potrošnju do 70%. 
 
HIGIJENA: Koriste se isključivo eko certificirani toaletni proizvodi i proizvodi za osobnu higijenu s ciljem zaštite zdravlja gostiju i izbjegavanja ispuštanja štetnih tvari u okoliš.
 
PRANJE, ČIŠĆENJE I DEZINFEKCIJA: Koriste se isključivo eko certificirani proizvodi za pranje i čišćenje. Uvođenjem eko certificiranih proizvoda štiti se zdravlje osoblja, gostiju, okoliš i šira zajednica.
 
OTPAD: Izbjegava se nastajanje otpada, koriste se prirodni materijali, otpad se odvojeno sakuplja i reciklira.
 
ENERGIJA: S ciljem štednje prati se potrošnja energije te se koriste štedne žarulje u najmanje 80% rasvjetnih tijela i najmanje jedan uređaj A ili više energetske klase.
 
MOBILNOST: Prilikom istraživanja lokalnih zanimljivosti predlaže se korištenje javnog prijevoza, bicikala koje domaćin može ponuditi ili pješačenje umjesto korištenja motornih vozila. 
 
INTERIJERI I EKSTERIJERI: Nastoje se koristiti prirodni materijali i eko certificirani proizvodi pri odabiru tekstila, boja i lakova, namještaja i drugih upotrebnih predmeta. Eco Domus objekti su preuzeli obavezu odgovorne kupnje u budućnosti. 
 
BUKA I SVJETLOSNO ONEČIŠĆENJE: Tišina je važna za zdravlje ljudi i ostalih živih bića. Izmjena dana i noći, svjetla i tame, od iznimne je važnosti za normalne biološke procese. Stoga se nastoje ukloniti izvori buke i svjetlosnog onečišćenja te se koriste rasvjetna tijela temperature svjetla do 3.000 K.
 
DRUŠTVENI ANGAŽMAN: Društveni angažman u lokalnoj zajednici jedan je od ključnih elemenata održivog razvoja turizma. Eco Domus objekti stvaraju primjere dobre prakse te su vlasnici nerijetko uključeni i u dodatne aktivnosti od značaja za održivi razvoj.
 

Edukaciju je provela vanjska stručna suradnica UO za turizam IŽ, Milena Radošević iz tvrtke Aktivist d.o.o. iz Pule.

 

Ostavite komentar