
OPREZ! Prvi toplinski udar ljeta stigao u Hrvatsku: Ne ostavljajte ove predmete u automobilu!
Potrebna su samo 2,5 sata da zaključano vozilo provede na suncu kako bi temperatura u kabini postala 88 % viša od vanjske!
07:20Prije 10 min27.06.2025
Po ovogodišnje recepte za pincu išli smo u Kanfanar, Žminj i Rovinjsko Selo. Svaka domaćica radi je na svoj način, prema vlastitom ukusu i ukusu obitelji.
Lea Radovan, slastičarka, učenica 2. d razreda rovinjske Strukovne škole „Eugen Kumičić“ iz Rovinjskog Sela za pincu iz svoje pećnice koristi 1 kg brašna, 2 jaja, 2 žumanjka, 200 g šećera, 50 g kvasca, 4 dcl mlijeka, 2 dcl kiselog vrhnja, 8 dkg maslaca, 1 vanilin šećer, sol, grožđice iz rakije i limunovu koricu.
Često zadnjih dana na policama u trgovini ne možemo pronaći kvasac. Ništa zato. Napraviti ćete ga u tom slučaju sami.
KVASAC SE MOŽE NAPRAVITI I KUĆI
Prepolovite nešpricanu jabuku s korom, izvadite joj jezgru i naribajte. Pola kilograma oštrog brašna pomiješajte s 350 ml vode, dodajte jabuku i sve dobro zatvorite u staklenku.
Nakon tri dana nastat će mjehurići i smjesa narasti, nakon čega je polovicu potrebno baciti, a ostatak prebaciti u zdjelu i ponovno joj dodati 250 g oštrog brašna i 170 ml mlake vode, vratiti je u staklenku, zatvoriti i ostaviti opet nekoliko dana da miruje na sobnoj temperaturi.
Kad se pojave mjehurići, smjesa je spremna za upotrebu.
U ISTARSKU PINCU TRADICIONALNO JE IŠLA SVINJSKA MAST
Profesorica slastičarstva i kuharstva u rovinjskoj Strukovnoj školi "Eugen Kumičić", Kanfanarka po rođenju i življenju, Sandra Živolić podjelila je s nama, a za vas, recept za tradicionalu pincu.
Sandra korisiti 1 kg brašna, 3 cijela jaja, 3 žumanjka, 200 g šećera, 1 dcl mlijeka, 100 g kvasca, 150 g maslaca, malo soli, za aromu narančinu i limunovu koricu, grožđice iz rakije ili ruma.
Pinca iz bilježnice recepata Kanfanarke Sandre nije jako slatka pa je mogu jesti i dijabetičari, a u nju je u originalu umjesto maslaca išla svinjska mast.
Po žminjski recept išli smo kod Zdenke Jakus, u više navrata nagrađivane domaćice za najbolju pincu.
PINCA PO RECEPTU REKORDERKE U PEČENJU NAJVEĆE PINCE NA SVIJETU
Zdenkine delikatese mogli ste kušati u Paladnjakima proteklih godina, na manifestaciji 'Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće', a prije dvije godine upravo tamo je ispekla pincu kapitalca od 24,2 kilograma, najveću na svijetu.
Zdenka kao sastojke koristi 1 kg brašna, 2 svježa kvasca, 2 jaja, 2 žutanjka, 4 dcl mlijeka, kiselo vrhnje, žur, mast ili škorup, 10 dkg grožđica, 20 dkg šećera, 1 vanilija, korica limuna, 0,5 dcl rakije/ruma, sol i 8 dkg margarina.
HIT PINCA BEZ KVASCA
A za kraj donosimo još jedan recept, prilagođen vremenu u kojem jesmo, vremenu u kojem kvasca više nedostaje nego što ga ima. To ovog Uskrsa neće biti problem jer je on u sljedećem receptu zamijenjen drugim sastojkom. Potrebni su vam 15 dkg maslaca, 15 dkg šećera, 25 dkg sira za kolače, 50 dkg brašna, 2 jaja, pola praška za pecivo, 1 limun – sok i korica i 2 velike žlice mlijeka.
Za početak miksamo omekšali maslac i šećer, te dodamo dva jaja. Izmiješamo sir za kolače, sok i koricu limuna, te dvije velike žlice mlijeka. Dodamo brašno i prašak za pecivo, te zamijesimo tijesto. Oblikujemo kuglu, prerežemo je, namažemo mlijekom i stavimo peci 45 minuta na 170 C.
Progres M34 udario u svemirsku postaju MIR – tri desetljeća kasnije stvar je dovedena do usijanja u svemirskom prometovanju s nesagledivim posljedicama.
21:14Prije 10 h26.06.2025
Nakon nezaboravnih nastupa u pulskoj Areni 2022. i u Vinkuranu 2023., legendarni Momčilo Bajagić Bajaga i njegovi Instruktori vraćaju se u Pulu, gdje će prvi put nastupiti u prekrasnom ambijentu Malog rimskog kazališta u petak, 1. kolovoza 2025.
20:28Prije 11 h26.06.2025
Temperatura bi mogla rasti i do 37 stupnjeva Celzijevih zbog čega iz DHMZ-a savjetuju da, među ostalim, rashladite svoj dom, da se klonite vrućine i da izbjegavate izlazak u najtoplijem dijelu dana, osobito u razdoblju od 10 do 17 sati.
19:14Prije 12 h26.06.2025
Brtonigla se ovog ljeta pretvara u mjesto kulturne razmjene, ideja, emocija i izraza. Kroz ljetni ciklus događanja, koji traje od 26. lipnja do 14. rujna, svaki četvrtak u srpnju i kolovozu bit će posvećen umjetnosti.
18:31Prije 13 h26.06.2025
Noć zvijezda, mode i kulture u Rovinju okuplja renomirane domaće i međunarodne dizajnere.
16:15Prije 15 h26.06.2025
Iz vrućeg studija izašli su na vreli zagrebački asfalt i s odlično raspoloženom ekipom uputili se na more, preciznije na riječku Kantridu, snimiti razigran videospot.
11:28Prije 20 h26.06.2025
Ovogodišnje izdanje Festivala sladoleda Gelato Park, koje će se održati od 27. do 29. lipnja u Poreču, obogaćeno je posebnim znanstveno-interaktivnim događanjem – NeuroSTEM BrainFreeze Expo!
07:47Prije 23 h26.06.2025
Brojni izvođači, uz nekoliko doista zvučnih imena glazbene i umjetničke scene Hrvatske i inozemstva, zasigurno će oduševiti sve ljubitelje glazbe i umjetnosti.
22:00Prije 1 d25.06.2025
Ostavite komentar