
Rovinjski umirovljenici uživali u cjelodnevnom izletu u Sloveniji
Ovaj izlet još jednom je pokazao koliko su zajednički trenuci, kultura i priroda važni za očuvanje vedrog duha i aktivnog života u zlatnim godinama.
09:58Prije 9 min18.09.2025
U kino dvorani pazinskog Spomen doma, danas je održana premijera prvog promotivnog filma TZ središnje Istre „DARE TO EXPLORE“, realiziranog u režiji i produkciji Labinske tvrtke Level 52.
Kako je istaknula direktorica TZSI Sanja Kantaruti, u ova poprilično izazovna vremena za hrvatski turizam, središnja Istra nastoji se pozicionirati kao idealan spoj posebnosti, kojima će zadržati stare i privući nove goste - čarobni krajolici, kulturno- povijesne i prirodne ljepote, autohtoni proizvodi i okusi tradicije, ono su čemu gosti uvijek, a naročito sada teže.
Prema riječima gradonačelnika Grada Pazina, ujedno i predsjednika TZSI, upravo na tragu tih posebnosti, osmišljen je i realiziran prvi promotivni film za destinaciju brendiranu prije nekoliko godina pod sloganom „Središnja Istra-izvorna Istra“.
Uz prizore neotkrivenih turističkih dragulja poput Slapa Sopot kraj Pićna i Badavca u blizini Karojbe, ali i novih vizura dobro poznatih mjesta na području Grada Pazina te općina Lupoglav, Cerovlje, Karojba, Sv. Petar u Šumi, Sv. Lovreč, Tinjan, Gračišće i Pićan, odnosno sastavnica TZ središnje Istre, video sloganom poziva gledatelje na istraživanje srca istarskog poluotoka, naglasio je Krulčić.
Unutrašnjost je po svemu drugačija od ostatka Istre, stoga je destinacija morala dobiti i svojstven pristup u promociji, naglašavaju autori filma. „Cilj nam je bio ispričati bajkovitu priču koja će posjetitelje mamiti da istraže središnju Istru, osobito lokacije koje su pomalo skrivene i izvan puta“, istaknuo je koautor filma Goran Načinović, koji potpisuje režiju, fotografiju, montažu i obradu slike.
Do sada je ovakav pristup rijetko viđen u turističkoj promociji Hrvatske. Video spaja atraktivne lokacije sa zanimljivim likovima poput vila, čarobnica, travara, ali i autentičnih Istrijana koji marljivo rade u svojim poljima te žive u skladu s prirodom.
„Željeli smo napraviti nešto drugačije i inovativno, usmjereno stranom tržištu, a opet naglasiti jedinstvenost i ljepotu središnje Istre“, veli koautor Sanel Isanović, koji je uz Načinovića razvio priču filma te skladao glazbu za film.
U produkciji filma je sudjelovalo više od 30 članova filmske ekipe i statista s područja Istarske Županije. Produkciju je vodila Bianca Dagostin, treći član ekipe Levela 52, tekst za naraciju osmislila je Ana Tavić, dok je narator Amerikanac Laith Wallschleger. Na filmu su radile i kostimografkinja Kristina Nefat, koja je kreirala kostime za vile te vizažistica Nina Rabar. U realizaciju su uključeni brojni lokalni poljoprivrednici i stanovnici, koji su u velike pomogli stvoriti autentični dojam središnje Istre.
Film sad tek započinje svoj život te vjerujemo da će bitno doprinijeti dolasku domaćihi stranih turista u, kako kaže narator filma, ovo zbilja čarobno mjesto.
Obilazak je prilika da posjetitelji, uz stručno vodstvo, upoznaju prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja te saznaju više o njegovoj biološkoj raznolikosti i značaju za očuvanje prirodne baštine.
07:20Prije 2 h18.09.2025
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
19:15Prije 14 h17.09.2025
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
16:08Prije 18 h17.09.2025
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
11:02Prije 23 h17.09.2025
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
10:37Prije 23 h17.09.2025
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
22:00Prije 1 d16.09.2025
Jesu li u tom istom razdoblju naše plaće porasle tri puta? Teško da bi itko mogao reći da jesu.
20:28Prije 1 d16.09.2025
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
19:00Prije 1 d16.09.2025
Ostavite komentar