Državni inspektorat u pekarama pronašao nepravilnosti u 55% slučajeva, čak 51 zatvorio!
U razdoblju od 20. siječnja do 7. veljače obavljeno je ukupno 429 inspekcijskih nadzora sanitarne, poljoprivredne i tržišne inspekcije koja je pojačanim koordiniranim nadzorima objekata koji obavljaju proizvodnju i/ili prodaju kruha te pekarskih proizvoda utvrdila ukupno 238 nesukladnosti.
Mediaservis
14 Veljača 2025 I 12:11
Foto: PexelsIlustracija
U razdoblju od 20. siječnja do 7. veljače 2025. godine obavljeno je ukupno 429 inspekcijskih nadzora sanitarne, poljoprivredne i tržišne inspekcije koja je pojačanim koordiniranim nadzorima objekata koji obavljaju proizvodnju i/ili prodaju kruha te pekarskih proizvoda utvrdila ukupno 238 nesukladnosti.
Priopćenje Državnog inspektorata prenosimo u cijelosti.
"Sanitarna inspekcija je u navedenom razdoblju obavila ukupno 143 inspekcijska nadzora u kojima je utvrđeno 112 nesukladnosti.
U inspekcijskim nadzorima kontrolirani su propisani zahtjevi iz područja sigurnosti hrane uređeni: Zakonom o hrani, Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima te Uredbom 852/2004 o higijeni hrane i Pravilnika o detaljnim pravilima uspostave sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava, Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a što uključuje nadzor nad:
higijenskim i sanitarno tehnički uvjetima prostora, prostorija i opreme za rad u nadziranom objektu,
provedbom dobre higijenske prakse tijekom proizvodnog procesa i prodaje u objektu koja uključuje postupke pranja, čišćenja i održavanja objekta, zdravlje, osobna higijena i educiranost zaposlenika, odvijanje poslovnih procesa tako da je hrana zaštićena od kontaminacije
postupcima kontrole štetnika
održavanjem hladnog lanca kada je to primjenjivo
uspostava sustava samokontrole s posebnim naglaskom na kontrolu uporabe prehrambenih aditiva, planovi kontrole mikrobiološke čistoće objekta, poduzimanje korektivnih mjera.
Najčešće utvrđene nesukladnosti
na poslovima rukovanja s hranom u velikom broju objekata zatečeni su djelatnici koji nemaju položen obavezan tečaj zdravstvenog odgoja,
redovito se ne provode zdravstveni pregledi djelatnika u skladu s odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti,
značajniji nedostaci utvrđeni su u pogledu higijenskih i sanitarno tehničkih uvjeta u objektu,
neprovođenje uspostavljenih sustava samokontrole na principima HACCP-a.
Poražavajuća je činjenica da je u 12 % od ukupno nadziranih objekta utvrđeno da uopće nemaju uspostavljen sustav samokontrole (HACCP). Za utvrđene nesukladnosti sanitarna inspekcija poduzela je propisane mjere sukladno Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima (ukupno 236 novčanih kazni, 67 upravnih mjera, 11 optužnih ili prekršajnih naloga i 54 oportuniteta sukladno zakonskom propisu).
Poljoprivredna inspekcija je u navedenom razdoblju obavila ukupno 145 inspekcijskih nadzora u kojima su utvrđene 73 nesukladnosti. U inspekcijskim nadzorima kontrolirano je:
opće označavanje proizvoda prvenstveno u odnosu na označavanja alergena,
zavaravanja potrošača (dovođenje potrošača u zabludu) u odnosu na vrstu punjenja (npr. u nazivu proizvoda je sir, a subjekt u proizvodnji koristi zamjenu za sir na bazi biljnih ulja, u nazivu proizvoda je džem, a koristi se voćni namaz, u nazivu proizvoda je čokolada, a koristi se kakao namaz i sl.)
označavanje sukladno posebnom propisu (Pravilnik o žitaricama i proizvodima od žitarica, te sljedivost proizvoda i sirovina (brašna, sira, punjenja).
Najčešće utvrđene nesukladnosti odnosile su se na:
u popisu sastojaka nisu navedene količine (%) sastojaka koji su navedeni u nazivu hrane (npr. burek sa sirom, nije naveden % sira),
informacije o hrani nisu u skladu s praksom poštenog informiranja (npr. u nazivu proizvoda je istaknut sir, a u proizvodnji se koristi sirni pripravak na bazi sira i biljnih ulja),
u popisu sastojaka tvari koje uzrokuju intolerancije nisu naglašeni uporabom vrste pisma koja se jasno razlikuje od vrste pisma kojim je pisan ostatak popisa sastojaka,
pregledom proizvođačke specifikacije je utvrđeno da proizvod sadrži alergene koji nisu navedeni u popisu sastojaka, u popisu sastojaka je navedeno biljno ulje, a nije naveden biljno porijeklo ulja, sastojci u popisu sastojaka na deklaraciji proizvoda nisu navedeni padajućim redoslijedom i sl.
Pexels
U tijeku je uzorkovanje pekarskih proizvoda (kruh i peciva) s obzirom na udio soli u pečenom kruhu ili pecivu, a koji je propisan Pravilnikom o žitaricama i proizvodima od žitarica. Za utvrđene nesukladnosti poljoprivredna inspekcija poduzela je propisane mjere sukladno Zakonu o informiranju potrošača o hrani (20 prekršajnih ili optužnih naloga, 9 upravnih mjera i 35 oportuniteta sukladno zakonskom propisu).
Tržišna inspekcija je u navedenom razdoblju obavila ukupno 141 inspekcijski nadzor, od toga 129 nadzora pekarnica koji obavljaju proizvodnju i prodaju pekarskih proizvoda i 12 nadzora pekarnica koji obavljaju isključivo prodaju gotovih pekarskih proizvoda.
U 53 inspekcijska nadzora utvrđeno je da trgovac ne vodi isprave o stanju robe na način propisan odredbama članka 16. Zakona o trgovini. Slijedom utvrđenog, doneseno je 51 rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti trgovine do otklanjanja nepravilnosti a najkraće na rok od 30 dana, te su do sad, trgovci u 23 slučaja otkupili mjeru zabrane tako da su otkloni nepravilnosti i uplatili iznos od 3.981,68 eura u Državni proračun. Tržišna inspekcija je do sad podnijela sedam (7) optužnih prijedloga, te je izdala 37 prekršajnih naloga.
Jednako tako, tržišna inspekcija je u predmetnim inspekcijskom nadzorima utvrdila i ukupno 43 povrede odredbi Zakona o zaštiti potrošača vezano uz neisticanje obavijesti o načinu podnošenja pisanog prigovora, isticanja cijena. Za utvrđene povrede Zakona o zaštiti potrošača poduzete su propisane mjere, kao i primjena načela oportuniteta za povrede za koje su nepravilnosti otklonjene tijekom inspekcijskog nadzora".
Kako bi se smanjio broj ovakvih događaja, Policijska uprava istarska apelira na građana da i sami vode računa o svojoj svakodnevnoj zaštititi te da zaštite svoju imovinu.
Potaknuti napisima vezanim uz skorašnji novi Zakon o naplati cestarine i što on donosi građanima, iz HAC-a su pojasnili ključne postavke plaćanja cestarine u novom u potpunosti elektroničkom sustavu.
Glavna tema sastanka bila je poslovanje i investicijski planovi društva Agrolaguna d.o.o. i Badel 1862 d.d., s naglaskom na razvojni potencijal i planirane projekte.
Građani, uglavnom starije dobi, ovih dana na području Policijske uprave istarske zaprimaju pozive navodnih liječnika iz inozemstva koji im govore da su im djeca u bolnici i da potrebe hitnog liječenja i operacije trebaju dostaviti novac ili nakit.
Ovogodišnja berba krenula je ranije nego što su mnogi vinari očekivali, a kvaliteta malvazije bit će na vrlo visokoj razini. Ako rujan donese povoljno vrijeme i crne sorte obećavaju vrhunsku kvalitetu.
Pod sloganom „Jesen u Poreču 2025“, grad će ugostiti više od 40 kulturnih, sportskih, gastronomskih i zabavnih događanja, okupljajući domaću publiku i posjetitelje iz cijele Europe.
Posjetitelji će moći kušati razna riblja jela i morske specijalitete raspoređene u šest gastro zona, a tu su i štandovi s domaćim slasticama te vinski kutak s istarskim vinima i rakijama koji dopunjuju kulinarsko iskustvo.
Ovogodišnji susret okupio je kuhinjsko osoblje pulskih osnovnih škola koje je, uz podršku nutricionista iz Savjetovališta za prehranu NZZJZIŽ i školskih kuhara, pripremilo raznovrsne, ukusne i nutritivno uravnotežene marende.
Učenici Osnovne škole Šijana napravili su plakate koji na zanimljiv način prezentiraju različite faze života Ivana Vučetića, a njihovi radovi obogaćeni su sadržajima Muzeja policije.