Državni inspektorat u pekarama pronašao nepravilnosti u 55% slučajeva, čak 51 zatvorio!
U razdoblju od 20. siječnja do 7. veljače obavljeno je ukupno 429 inspekcijskih nadzora sanitarne, poljoprivredne i tržišne inspekcije koja je pojačanim koordiniranim nadzorima objekata koji obavljaju proizvodnju i/ili prodaju kruha te pekarskih proizvoda utvrdila ukupno 238 nesukladnosti.
Mediaservis
14 Veljača 2025 I 12:11
Foto: PexelsIlustracija
U razdoblju od 20. siječnja do 7. veljače 2025. godine obavljeno je ukupno 429 inspekcijskih nadzora sanitarne, poljoprivredne i tržišne inspekcije koja je pojačanim koordiniranim nadzorima objekata koji obavljaju proizvodnju i/ili prodaju kruha te pekarskih proizvoda utvrdila ukupno 238 nesukladnosti.
Priopćenje Državnog inspektorata prenosimo u cijelosti.
"Sanitarna inspekcija je u navedenom razdoblju obavila ukupno 143 inspekcijska nadzora u kojima je utvrđeno 112 nesukladnosti.
U inspekcijskim nadzorima kontrolirani su propisani zahtjevi iz područja sigurnosti hrane uređeni: Zakonom o hrani, Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima te Uredbom 852/2004 o higijeni hrane i Pravilnika o detaljnim pravilima uspostave sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava, Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a što uključuje nadzor nad:
higijenskim i sanitarno tehnički uvjetima prostora, prostorija i opreme za rad u nadziranom objektu,
provedbom dobre higijenske prakse tijekom proizvodnog procesa i prodaje u objektu koja uključuje postupke pranja, čišćenja i održavanja objekta, zdravlje, osobna higijena i educiranost zaposlenika, odvijanje poslovnih procesa tako da je hrana zaštićena od kontaminacije
postupcima kontrole štetnika
održavanjem hladnog lanca kada je to primjenjivo
uspostava sustava samokontrole s posebnim naglaskom na kontrolu uporabe prehrambenih aditiva, planovi kontrole mikrobiološke čistoće objekta, poduzimanje korektivnih mjera.
Najčešće utvrđene nesukladnosti
na poslovima rukovanja s hranom u velikom broju objekata zatečeni su djelatnici koji nemaju položen obavezan tečaj zdravstvenog odgoja,
redovito se ne provode zdravstveni pregledi djelatnika u skladu s odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti,
značajniji nedostaci utvrđeni su u pogledu higijenskih i sanitarno tehničkih uvjeta u objektu,
neprovođenje uspostavljenih sustava samokontrole na principima HACCP-a.
Poražavajuća je činjenica da je u 12 % od ukupno nadziranih objekta utvrđeno da uopće nemaju uspostavljen sustav samokontrole (HACCP). Za utvrđene nesukladnosti sanitarna inspekcija poduzela je propisane mjere sukladno Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima (ukupno 236 novčanih kazni, 67 upravnih mjera, 11 optužnih ili prekršajnih naloga i 54 oportuniteta sukladno zakonskom propisu).
Poljoprivredna inspekcija je u navedenom razdoblju obavila ukupno 145 inspekcijskih nadzora u kojima su utvrđene 73 nesukladnosti. U inspekcijskim nadzorima kontrolirano je:
opće označavanje proizvoda prvenstveno u odnosu na označavanja alergena,
zavaravanja potrošača (dovođenje potrošača u zabludu) u odnosu na vrstu punjenja (npr. u nazivu proizvoda je sir, a subjekt u proizvodnji koristi zamjenu za sir na bazi biljnih ulja, u nazivu proizvoda je džem, a koristi se voćni namaz, u nazivu proizvoda je čokolada, a koristi se kakao namaz i sl.)
označavanje sukladno posebnom propisu (Pravilnik o žitaricama i proizvodima od žitarica, te sljedivost proizvoda i sirovina (brašna, sira, punjenja).
Najčešće utvrđene nesukladnosti odnosile su se na:
u popisu sastojaka nisu navedene količine (%) sastojaka koji su navedeni u nazivu hrane (npr. burek sa sirom, nije naveden % sira),
informacije o hrani nisu u skladu s praksom poštenog informiranja (npr. u nazivu proizvoda je istaknut sir, a u proizvodnji se koristi sirni pripravak na bazi sira i biljnih ulja),
u popisu sastojaka tvari koje uzrokuju intolerancije nisu naglašeni uporabom vrste pisma koja se jasno razlikuje od vrste pisma kojim je pisan ostatak popisa sastojaka,
pregledom proizvođačke specifikacije je utvrđeno da proizvod sadrži alergene koji nisu navedeni u popisu sastojaka, u popisu sastojaka je navedeno biljno ulje, a nije naveden biljno porijeklo ulja, sastojci u popisu sastojaka na deklaraciji proizvoda nisu navedeni padajućim redoslijedom i sl.
Pexels
U tijeku je uzorkovanje pekarskih proizvoda (kruh i peciva) s obzirom na udio soli u pečenom kruhu ili pecivu, a koji je propisan Pravilnikom o žitaricama i proizvodima od žitarica. Za utvrđene nesukladnosti poljoprivredna inspekcija poduzela je propisane mjere sukladno Zakonu o informiranju potrošača o hrani (20 prekršajnih ili optužnih naloga, 9 upravnih mjera i 35 oportuniteta sukladno zakonskom propisu).
Tržišna inspekcija je u navedenom razdoblju obavila ukupno 141 inspekcijski nadzor, od toga 129 nadzora pekarnica koji obavljaju proizvodnju i prodaju pekarskih proizvoda i 12 nadzora pekarnica koji obavljaju isključivo prodaju gotovih pekarskih proizvoda.
U 53 inspekcijska nadzora utvrđeno je da trgovac ne vodi isprave o stanju robe na način propisan odredbama članka 16. Zakona o trgovini. Slijedom utvrđenog, doneseno je 51 rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti trgovine do otklanjanja nepravilnosti a najkraće na rok od 30 dana, te su do sad, trgovci u 23 slučaja otkupili mjeru zabrane tako da su otkloni nepravilnosti i uplatili iznos od 3.981,68 eura u Državni proračun. Tržišna inspekcija je do sad podnijela sedam (7) optužnih prijedloga, te je izdala 37 prekršajnih naloga.
Jednako tako, tržišna inspekcija je u predmetnim inspekcijskom nadzorima utvrdila i ukupno 43 povrede odredbi Zakona o zaštiti potrošača vezano uz neisticanje obavijesti o načinu podnošenja pisanog prigovora, isticanja cijena. Za utvrđene povrede Zakona o zaštiti potrošača poduzete su propisane mjere, kao i primjena načela oportuniteta za povrede za koje su nepravilnosti otklonjene tijekom inspekcijskog nadzora".
Festival će odjekivati umaškom lagunom Stella Maris od 22. do 25. svibnja 2025. godine, a organizatori obećavaju nezaboravno iskustvo koje će obuhvatiti svaki kutak ovog jedinstvenog festivala.
Ne propustite priliku za uživanje u izvornoj istarskoj kuhinji, koja priča priču o tradiciji, okusu i gostoprimstvu. Želimo vam dobar tek i ugodno gastronomsko iskustvo!
U akciji se posebno traže tradicionalni recepti sa područja općine Medulin, oni koje su naši nonići pripremali, ali bit će dobrodošli i svi novi, kreativni recepti koji pokazuju kako hrana može imati novi život.
Podsjetimo, ukupna vrijednost radova iznosi 46.146,88 eura, a skulptura, koja dominira vizurom kružnoga toka, u potpunosti je izrađena od kamena „Kanfanar“ i nosi motiv istarskih fuži, tradicionalnog jela koje je nezaobilazni dio istarske gastronomske baštine.
Modrušan je goste pobliže upoznao s povijesnim kontekstom u kojem je sklopljeno bratimljenje između dvaju gradova, te je istaknuo značaj autohtone talijanske nacionalne zajednice na području Grada Rovinja.
Istarski župan Boris Miletić danas je s načelnikom Općine Fažana Radomirom Koraćem potpisao Sporazum o financiranju rekonstrukcije i dogradnje školske zgrade Osnovne škole Fažana.
Boris Kopić bio je glavni tehničar Dnevne bolnice Odjela internističke onkologije s hematologijom Opće bolnice Pula, volonter Lige protiv raka i predsjednik istarske podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara.
Filip Zoričić i predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich potpisali su Sporazum o suradnji s ciljem stvaranja dugoročne financijske stabilnosti.
Turistička zajednica općine Vrsar dodijelila je ukupno 169.000,00 eura u okviru programa "Potpore manifestacijama u 2025. godini". Ova sredstva bit će raspodijeljena za podršku organizaciji 25 sportskih, 8 kulturnih, 6 umjetničkih programa te jedno događanje usmjereno na očuvanje okoliša.
Tijekom istrage, od sedmero optuženika zaplijenjeno je 12,2 kilograma kokaina, 11,6 kilograma marihuane, 7,7 kilograma amfetamina, 479 grama heroina i 422 grama MDMA, kao i 339.740 eura u gotovini.