Državni inspektorat u pekarama pronašao nepravilnosti u 55% slučajeva, čak 51 zatvorio!

U razdoblju od 20. siječnja do 7. veljače obavljeno je ukupno 429 inspekcijskih nadzora sanitarne, poljoprivredne i tržišne inspekcije koja je pojačanim koordiniranim nadzorima objekata koji obavljaju proizvodnju i/ili prodaju kruha te pekarskih proizvoda utvrdila ukupno 238 nesukladnosti.

Mediaservis

14 Veljača 2025 I 12:11

Državni inspektorat u pekarama pronašao nepravilnosti u 55% slučajeva, čak 51 zatvorio!
Foto: Pexels Ilustracija

U razdoblju od 20. siječnja do 7. veljače 2025. godine obavljeno je ukupno 429 inspekcijskih nadzora sanitarne, poljoprivredne i tržišne inspekcije koja je pojačanim koordiniranim nadzorima objekata koji obavljaju proizvodnju i/ili prodaju kruha te pekarskih proizvoda utvrdila ukupno 238 nesukladnosti.

Priopćenje Državnog inspektorata prenosimo u cijelosti.

"Sanitarna inspekcija je u navedenom razdoblju obavila ukupno 143 inspekcijska nadzora u kojima je utvrđeno 112 nesukladnosti.

U inspekcijskim nadzorima kontrolirani su propisani zahtjevi iz područja sigurnosti hrane uređeni: Zakonom o hrani, Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima te Uredbom 852/2004 o higijeni hrane i Pravilnika o detaljnim pravilima uspostave sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava, Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a što uključuje nadzor nad:

  • higijenskim i sanitarno tehnički uvjetima prostora, prostorija i opreme za rad u nadziranom objektu,
  • provedbom dobre higijenske prakse tijekom proizvodnog procesa i prodaje u objektu koja uključuje postupke pranja, čišćenja i održavanja objekta, zdravlje, osobna higijena i educiranost zaposlenika, odvijanje poslovnih procesa tako da je hrana zaštićena od kontaminacije
  • postupcima kontrole štetnika
  • održavanjem hladnog lanca kada je to primjenjivo
  • uspostava sustava samokontrole s posebnim naglaskom na kontrolu uporabe prehrambenih aditiva, planovi kontrole mikrobiološke čistoće objekta, poduzimanje korektivnih mjera.

 

Najčešće utvrđene nesukladnosti

  • na poslovima rukovanja s hranom u velikom broju objekata zatečeni su djelatnici koji nemaju položen obavezan tečaj zdravstvenog odgoja,
  • redovito se ne provode zdravstveni pregledi djelatnika u skladu s odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti,
  • značajniji nedostaci utvrđeni su u pogledu higijenskih i sanitarno tehničkih uvjeta u objektu,
  • neprovođenje uspostavljenih sustava samokontrole na principima HACCP-a.

 

Poražavajuća je činjenica da je u 12 % od ukupno nadziranih objekta utvrđeno da uopće nemaju uspostavljen sustav samokontrole (HACCP). Za utvrđene nesukladnosti sanitarna inspekcija poduzela je propisane mjere sukladno Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima (ukupno 236 novčanih kazni, 67 upravnih mjera, 11 optužnih ili prekršajnih naloga i 54 oportuniteta sukladno zakonskom propisu).

Poljoprivredna inspekcija je u navedenom razdoblju obavila ukupno 145 inspekcijskih nadzora u kojima su utvrđene 73 nesukladnosti. U inspekcijskim nadzorima kontrolirano je:

  • opće označavanje proizvoda prvenstveno u odnosu na označavanja alergena,
  • zavaravanja potrošača (dovođenje potrošača u zabludu) u odnosu na vrstu punjenja (npr. u nazivu proizvoda je sir, a subjekt u proizvodnji koristi zamjenu za sir na bazi biljnih ulja, u nazivu proizvoda je džem, a koristi se voćni namaz, u nazivu proizvoda je čokolada, a koristi se kakao namaz i sl.)
  • označavanje sukladno posebnom propisu (Pravilnik o žitaricama i proizvodima od žitarica, te sljedivost proizvoda i sirovina (brašna, sira, punjenja).

 

Najčešće utvrđene nesukladnosti odnosile su se na:

  • u popisu sastojaka nisu navedene količine (%) sastojaka koji su navedeni u nazivu hrane (npr. burek sa sirom, nije naveden % sira),
  • informacije o hrani nisu u skladu s praksom poštenog informiranja (npr. u nazivu proizvoda je istaknut sir, a u proizvodnji se koristi sirni pripravak na bazi sira i biljnih ulja),
  • u popisu sastojaka tvari koje uzrokuju intolerancije nisu naglašeni uporabom vrste pisma koja se jasno razlikuje od vrste pisma kojim je pisan ostatak popisa sastojaka,
  • pregledom proizvođačke specifikacije je utvrđeno da proizvod sadrži alergene koji nisu navedeni u popisu sastojaka, u popisu sastojaka je navedeno biljno ulje, a nije naveden biljno porijeklo ulja, sastojci u popisu sastojaka na deklaraciji proizvoda nisu navedeni padajućim redoslijedom i sl.
Pexels

U tijeku je uzorkovanje pekarskih proizvoda (kruh i peciva) s obzirom na udio soli u pečenom kruhu ili pecivu, a koji je propisan Pravilnikom o žitaricama i proizvodima od žitarica. Za utvrđene nesukladnosti poljoprivredna inspekcija poduzela je propisane mjere sukladno Zakonu o informiranju potrošača o hrani (20 prekršajnih ili optužnih naloga, 9 upravnih mjera i 35 oportuniteta sukladno zakonskom propisu).

Tržišna inspekcija je u navedenom razdoblju obavila ukupno 141 inspekcijski nadzor, od toga 129 nadzora pekarnica koji obavljaju proizvodnju i prodaju pekarskih proizvoda i 12 nadzora pekarnica koji obavljaju isključivo prodaju gotovih pekarskih proizvoda.

U 53 inspekcijska nadzora utvrđeno je da trgovac ne vodi isprave o stanju robe na način propisan odredbama članka 16. Zakona o trgovini. Slijedom utvrđenog, doneseno je 51 rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti trgovine do otklanjanja nepravilnosti a najkraće na rok od 30 dana, te su do sad, trgovci u 23 slučaja otkupili mjeru zabrane tako da su otkloni nepravilnosti i uplatili iznos od 3.981,68 eura u Državni proračun. Tržišna inspekcija je do sad podnijela sedam (7) optužnih prijedloga, te je izdala 37 prekršajnih naloga.

Jednako tako, tržišna inspekcija je u predmetnim inspekcijskom nadzorima utvrdila i ukupno 43 povrede odredbi Zakona o zaštiti potrošača vezano uz neisticanje obavijesti o načinu podnošenja pisanog prigovora, isticanja cijena. Za utvrđene povrede Zakona o zaštiti potrošača poduzete su propisane mjere, kao i primjena načela oportuniteta za povrede za koje su nepravilnosti otklonjene tijekom inspekcijskog nadzora".