Postanite prvaci u izradi istarske kobasice PRIJAVITE SE!

Prvih pet ekipa osvajaju vrijedne nagrade, dok tri najbolje ekipe dobivaju i posebna priznanja partnera sajma 'S klobasicom u EU!'

Ena Piglić
Ena Piglić

10 Ožujak 2025 I 21:35

Postanite prvaci u izradi istarske kobasice PRIJAVITE SE!
Općina Sveti Petar u Šumi

Zamislite miris sočne istarske kobasice, tradicionalnog okusa koji poziva na slavlje i zajedništvo.

Ove godine, ljubitelji autentičnih okusa imaju priliku pokazati svoje vještine na jedinstvenom natjecanju u izradi istarske kobasice!

Pod velikim sajmenim šatorom u Svetom Petru u Šumi, u subotu 15. ožujka u 17:00 sati, okupljaju se timovi koji će odmjeriti snage u pripremi ove gastronomske delicije.

Ovo nije samo natjecanje – ovo je prilika za druženje, kreativnost i očuvanje istarske tradicije!

Postanite prvaci u izradi istarske kobasice!

Svi prijavljeni timovi, sastavljeni od 3 do 10 članova, natjecat će se u izradi najbolje istarske kobasice.

Organizator osigurava osnovne sastojke: meso, svinjska crijeva, sol, papar, češnjak, vino i vagu za vaganje.

Svaka ekipa sa sobom donosi vlastitu tradicionalnu makinu (mašinu), punilicu, noževe te dodatne proizvode za degustaciju i prezentaciju – poput rakije, vina, kolača i suhih kobasica.

Vrijedne nagrade i prestižna priznanja

Najbolji timovi neće otići praznih ruku!

Prvih pet ekipa osvajaju vrijedne nagrade, dok tri najbolje ekipe dobivaju i posebna priznanja partnera sajma.

Pobjednici će ponijeti titulu najboljih majstora istarske kobasice, a njihovi će se proizvodi istaknuti kao primjer vrhunske izrade.

Kako sudjelovati?

Prijave su otvorene do srijede 12. ožujka 2025. godine.

Sudjelovanje je besplatno – natjecatelji su oslobođeni plaćanja kotizacije za ovu godinu.

Prijaviti se možete ovdje.

Općina Sveti Petar u Šumi

Natjecanje traje dva sata, nakon čega slijedi završno ocjenjivanje koje traje 60 minuta.

Svaka ekipa mora predati komisiji komad kobasice dužine 40 cm za ocjenjivanje, dok ostatak ostaje u vlasništvu tima i može se koristiti po njihovoj želji.

Važno je napomenuti da natjecatelji moraju zauzeti svoja mjesta do 17:00 sati.

Ne propustite priliku biti dijelom ove jedinstvene manifestacije, gdje se slavlje, tradicija i strast prema kulinarstvu spajaju u neponovljivom doživljaju!

Okušajte se u izradi istarske kobasice i pokažite svoje vještine pred stručnim ocjenjivačima i ljubiteljima istarske gastronomije!