Zamislite miris sočne istarske kobasice, tradicionalnog okusa koji poziva na slavlje i zajedništvo.
Ove godine, ljubitelji autentičnih okusa imaju priliku pokazati svoje vještine na jedinstvenom natjecanju u izradi istarske kobasice!
Pod velikim sajmenim šatorom u Svetom Petru u Šumi, u subotu 15. ožujka u 17:00 sati, okupljaju se timovi koji će odmjeriti snage u pripremi ove gastronomske delicije.
Ovo nije samo natjecanje – ovo je prilika za druženje, kreativnost i očuvanje istarske tradicije!
Postanite prvaci u izradi istarske kobasice!
Svi prijavljeni timovi, sastavljeni od 3 do 10 članova, natjecat će se u izradi najbolje istarske kobasice.
Organizator osigurava osnovne sastojke: meso, svinjska crijeva, sol, papar, češnjak, vino i vagu za vaganje.
Svaka ekipa sa sobom donosi vlastitu tradicionalnu makinu (mašinu), punilicu, noževe te dodatne proizvode za degustaciju i prezentaciju – poput rakije, vina, kolača i suhih kobasica.
Vrijedne nagrade i prestižna priznanja
Najbolji timovi neće otići praznih ruku!
Prvih pet ekipa osvajaju vrijedne nagrade, dok tri najbolje ekipe dobivaju i posebna priznanja partnera sajma.
Pobjednici će ponijeti titulu najboljih majstora istarske kobasice, a njihovi će se proizvodi istaknuti kao primjer vrhunske izrade.
Kako sudjelovati?
Prijave su otvorene do srijede 12. ožujka 2025. godine.
Sudjelovanje je besplatno – natjecatelji su oslobođeni plaćanja kotizacije za ovu godinu.
Natjecanje traje dva sata, nakon čega slijedi završno ocjenjivanje koje traje 60 minuta.
Svaka ekipa mora predati komisiji komad kobasice dužine 40 cm za ocjenjivanje, dok ostatak ostaje u vlasništvu tima i može se koristiti po njihovoj želji.
Važno je napomenuti da natjecatelji moraju zauzeti svoja mjesta do 17:00 sati.
Ne propustite priliku biti dijelom ove jedinstvene manifestacije, gdje se slavlje, tradicija i strast prema kulinarstvu spajaju u neponovljivom doživljaju!
Okušajte se u izradi istarske kobasice i pokažite svoje vještine pred stručnim ocjenjivačima i ljubiteljima istarske gastronomije!
Od samih početaka Udruga „Goldi“ aktivno se uključila u skrb i zaštitu napuštenih životinja, a Grad je prepoznao tu inicijativu i snažno je podržao, financijski i organizacijski.
Porezna i Carinska uprava najavljuju pojačane nadzore fiskalizacije diljem Hrvatske tijekom svibnja i lipnja, s posebnim fokusom na ugostiteljske objekte, trgovine satovima i nakitom te frizerske i kozmetičke salone.
U Galeriji Malenica otvorena je izložba “Ženske rukotvorine i nošnje iz prošlosti Kanfanara” koja kroz tekstilne predmete otkriva život i običaje žena s početka 20. stoljeća.
Međunarodno najnagrađivanija domaća kreativna direktorica ponovno je pozvana u žiri najuglednijeg svjetskog festivala kreativnosti, potvrđujući međunarodno priznanje hrvatske struke.
'Rovinj-Rovigno Direct' dostupna je za preuzimanje putem Google Play trgovine i App Store-a, čime Rovinj postaje dio mreže pametnih gradova koji koriste digitalne alate za stvaranje dostupnijeg i transparentnijeg upravljanja u službi građana.
Danas je polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora Istre u Titovom parku obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.
Riječ je o ambicioznom projektu koji obuhvaća rekonstrukciju zgrade u starogradskoj jezgri i njezinu prenamjenu u znanstveno-istraživački centar, kao i prostor posvećen kulturnoj baštini Lovreštine.
Vijenac su na Spomeniku položili gradonačelnik Marko Paliaga i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine Branko Oplanić, a prisustvovali su i predstavnici Grada, gradskih ustanova, obrazovnih i kulturnih institucija te predstavnici Udruga antifašističkih boraca Rovinjštine.
'Jedna slika doista govori više od tisuću riječi, ali boravak na terenu – na gradilištu ili u pogonu – govori nekoliko tisuća', rekao je profesor s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.