Zamislite miris sočne istarske kobasice, tradicionalnog okusa koji poziva na slavlje i zajedništvo.
Ove godine, ljubitelji autentičnih okusa imaju priliku pokazati svoje vještine na jedinstvenom natjecanju u izradi istarske kobasice!
Pod velikim sajmenim šatorom u Svetom Petru u Šumi, u subotu 15. ožujka u 17:00 sati, okupljaju se timovi koji će odmjeriti snage u pripremi ove gastronomske delicije.
Ovo nije samo natjecanje – ovo je prilika za druženje, kreativnost i očuvanje istarske tradicije!
Postanite prvaci u izradi istarske kobasice!
Svi prijavljeni timovi, sastavljeni od 3 do 10 članova, natjecat će se u izradi najbolje istarske kobasice.
Organizator osigurava osnovne sastojke: meso, svinjska crijeva, sol, papar, češnjak, vino i vagu za vaganje.
Svaka ekipa sa sobom donosi vlastitu tradicionalnu makinu (mašinu), punilicu, noževe te dodatne proizvode za degustaciju i prezentaciju – poput rakije, vina, kolača i suhih kobasica.
Vrijedne nagrade i prestižna priznanja
Najbolji timovi neće otići praznih ruku!
Prvih pet ekipa osvajaju vrijedne nagrade, dok tri najbolje ekipe dobivaju i posebna priznanja partnera sajma.
Pobjednici će ponijeti titulu najboljih majstora istarske kobasice, a njihovi će se proizvodi istaknuti kao primjer vrhunske izrade.
Kako sudjelovati?
Prijave su otvorene do srijede 12. ožujka 2025. godine.
Sudjelovanje je besplatno – natjecatelji su oslobođeni plaćanja kotizacije za ovu godinu.
Natjecanje traje dva sata, nakon čega slijedi završno ocjenjivanje koje traje 60 minuta.
Svaka ekipa mora predati komisiji komad kobasice dužine 40 cm za ocjenjivanje, dok ostatak ostaje u vlasništvu tima i može se koristiti po njihovoj želji.
Važno je napomenuti da natjecatelji moraju zauzeti svoja mjesta do 17:00 sati.
Ne propustite priliku biti dijelom ove jedinstvene manifestacije, gdje se slavlje, tradicija i strast prema kulinarstvu spajaju u neponovljivom doživljaju!
Okušajte se u izradi istarske kobasice i pokažite svoje vještine pred stručnim ocjenjivačima i ljubiteljima istarske gastronomije!
Novi saziv Vijeća u naredne četiri godine tako će odsad činiti, između ostalih, predsjednik Uprave Maistra d.d. Tomislav Popović te predsjednik uprave Valamara i član Turističkog vijeća Istarske županije Željko Kukurin.
Ukupna vrijednost ulaganja u objekt Talijanskog dječjeg vrtića „Naridola“ Rovinj iznosila je 113.692,82 eura, a cjelokupni projekt sufinanciran je sredstvima Ministarstva demografije i useljeništva u iznosu od 48.316,11 €, dok je ostatak sredstava osigurao Grad Rovinj.
Osim što su personaliziranim letcima podsjetili svoje majke na važnost preventivnih pregleda dojki, mališani su svoju podršku izrazili i kroz fotografije, crteže i kreativne radionice, a sve kako bi poslali važnu poruku: briga o sebi je znak ljubavi – prema sebi i prema onima koji te vole.
Nesreća se dogodila kada je 73-godišnjak upravljao automobilom pulskih registracijskih oznaka kolnikom Ulice Matka Brajše Rašana u Pazinu kada se pješačkom prijelazu, preko kojeg je prelazila 83-godišnjakinja, nije približavao sigurnosnom brzinom i s povećanim oprezom te je udario u nju.
„Hrvatska je jedina država u Europi koja provodi ovako snažne i sveobuhvatne demografske mjere. Uložili smo više od pola milijarde eura u podršku roditeljstvu, sigurnosti majčinstva i djeci, a prvi put nakon mnogo godina bilježimo rast broja novorođene djece,” istaknuo je ministar.
Pazin je konstituirao novi Savjet mladih, a na sjednici su članice su jednoglasno izabrale Anu Brubnjak za predsjednicu i Miu Brečević za zamjenicu; uz njih u sazivu su Ema Guštin, Gea Rajić i Sara Lanča.
Izdavanje potvrde putem e-Građani predviđeno je uz plaćanje sudske pristojbe od 1,99 eura. Građani koji su oslobođeni plaćanja pristojbi ili za koje se pristojba ne plaća mogu potvrdu dobiti u bilo kojem zemljišnoknjižnom odjelu, budući da sustav e-Građani ne omogućuje provjeru dokaza o oslobođenju.
Županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan istaknuo je potrebu zajedničkog rješavanja ovog problema u cijeloj Istri.
Program okuplja važna imena hrvatske gastronomske scene uz provjerene kuharske majstore EGCI-ja. Teme ciklusa su valorizacija lokalnih namirnica i mikrolokacija, umjetnost sljubljivanja hrane i pića, održivost te kreativnost u kuhinji. Edukacije će se održavati tijekom listopada i studenoga 2025.
"Predviđa se mogućnost uvođenja nagrada za osobe koje prijavljuju protuzakonito odbacivanje otpada, bilo u prirodi ili pored spremnika, kao i uvođenje video nadzora na lokacijama na kojima se može očekivati nepropisno odbacivanje otpada, kao i zapošljavanje većeg broja komunalnih redara"
Radi se o brownfiled investiciji u zapušteni bivši poslovni objekt tvrtke „Marčanka“ u kojem se planira izgraditi poduzetnički inkubator za ukupno 5 korisnika i salom za sastanke/edukacije te dograditi skladišni prostor.
Razgovaralo se o ključnim razvojnim projektima za područje Općine Kršan – od Fonda pravedne tranzicije i razvoja poduzetničke infrastrukture, do realizacije prometnice Išišće–Kloštar, uređenja ambulante u Potpićnu te planirane izgradnje školske sportske dvorane u Potpićnu.