Dana, 20. ožujka 2025., u srcu Medulina, kraj lokve, održana je edukativna šetnja i postavljanje novih informativno-edukativnih znakova.
Ova aktivnost nadovezujući se na projekt uređenja okoliša lokve „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE! Vol. 1 i 2“, koje je osmislila i provela udruga Sakramenski uz podršku Općine Medulin te Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva.
Znakove, njih ukupno 11, volonterskim angažmanom članova realizirala je udruga Sakramenski, pripremajući tekstove na hrvatskom i engleskom jeziku te grafički oblikujući vizuale. Za njihovo postavljanje Medulinsku lokvu posjetili su i studenti treće godine Fakulteta prirodnih znanosti u Puli, uz pratnju izv. prof. dr. sc. Petre Burić, koja je i ranije sudjelovala u projektu kao vanjska stručna suradnica.
Novi znakovi informiraju posjetitelje o temama ključnim za očuvanje i održivost Medulinske lokve i njenog okoliša – o značaju pčela i prilagođenoj košnji, pravilnom odnosu prema životinjama koje borave u lokvi i njenoj okolici, uputama za ponašanje posjetitelja i držanju pasa te o primjerenim namirnicama za hranjenje pernatih stanovnika (pataka i gusaka).
Foto: Općina Medulin
Također, pružaju informacije o provedenim akcijama sadnje i uređenja, koje su dio nastojanja da se ova zelena oaza u srcu Medulina očuva za buduće generacije.
Okupljenima se obratio i načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, istaknuvši važnost zajedničkog rada na očuvanju prirodnih vrijednosti:
"Medulinska lokva jedan je od najstarijih bisera naše općine i drago nam je vidjeti koliko se truda ulaže u njeno očuvanje. Ovi znakovi bit će korisni svima koji dolaze uživati u ovom prostoru, educirajući ih o odgovornom ponašanju prema prirodi i njenim stanovnicima. Hvala udruzi Sakramenski, studentima i svima koji su dali svoj doprinos ovom hvalevrijednom projektu."
Pozvani su svi mještani i posjetitelji da, sada kada je proljeće i službeno stiglo, prošeću do lokve, pogledaju nove informativne znakove i usvoje neke zanimljive činjenice o ovom posebnom prirodnom prostoru.
Među korisnim informacijama nalaze se i preporuke o pravilnom hranjenju pernatih stanovnika lokve – stari kruh nije prikladna hrana i ne preporučuje se bacati ga u vodu ni hraniti njime Gagija i društvo.
Ukupan iznos javne potpore je ukupno 70 milijuna EUR, od čega je za sektor prerade mesa i mlijeka (uključujući jaja) predviđeno 40 milijuna EUR, te za sektor prerade voća (uključujući masline te stolne sorte vinove loze) i povrća (uključujući uljnu tikvu i krumpir) 30 milijuna EUR.
Za usporedbu, u ljetnom upisnom roku pravo upisa ostvarilo je 25.174 kandidata od 32.394 prijavljenih, pri čemu je bilo dostupno 40.443 mjesta u 1.380 studijskih programa.
Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću otvoreno je od 17. rujna do 20. listopada 2025., a svi prijedlozi i mišljenja mogu se slati e-poštom na adresu jasmina.ritosa@medulin.hr.
U subotu 27. rujna obilježava se Svjetski dan turizma, prigoda kojom se diljem svijeta naglašava važnost turizma za društveni, kulturni i gospodarski razvoj.
Za veliko finale priprema se prava istarska fešta. Na meniju je domaća pašta sa šugom, a posjetiteljima će biti posluženo čak petsto degustacijskih porcija.
Tijekom događanja predstavljeno je četrdesetak radova koji su pokazali najbolje primjere europske prakse u revitalizaciji fortifikacijskih i bivših vojnih objekata. Svi radovi bit će objavljeni u konferencijskoj publikaciji – znanstvenoj monografiji.
Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo podsjetio je da su Dani europske baštine pokrenuti još 1985. godine u Francuskoj, na inicijativu Vijeća Europe i Europske komisije, a Hrvatska u obilježavanju sudjeluje od 1995. godine.
Mirela Vidak uspješno je vodila Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića u Čepiću 23 godine, Romana Percan 25 godina bila je ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora u Krnici, a Krešimir Bronić ravnatelj Srednje škole Mate Balote Poreč punih 30 godina.
Potaknuti napisima vezanim uz skorašnji novi Zakon o naplati cestarine i što on donosi građanima, iz HAC-a su pojasnili ključne postavke plaćanja cestarine u novom u potpunosti elektroničkom sustavu.
Ovogodišnja berba krenula je ranije nego što su mnogi vinari očekivali, a kvaliteta malvazije bit će na vrlo visokoj razini. Ako rujan donese povoljno vrijeme i crne sorte obećavaju vrhunsku kvalitetu.