
Osjećate li se pospano i iscrpljeno? KRIV JE PROLJETNI UMOR
Radi se o normalnom fiziološkom procesu!
22:05Prije 20 min05.04.2025
Uz odličnu hranu, posjetitelji će moći uživati u cjelodnevnoj zabavi, koja uključuje aktivnosti za djecu, hand-made sajam, ponudu sladoleda, fritula i koktela, terapeutsko jahanje, obilaske Vodnjanštine bagijima, sportska natjecanja u trčanju i odbojci.
U ponedjeljak je u Kući tradicija, Ekomuzeju Istrian de Dignan, održana prezentacija ovogodišnje manifestacije "Vodnjanska špaleta – Spalete dignanese", koja će se održati na Stanciji Buršić na Uskršnji ponedjeljak, 21. travnja, s početkom u 11 sati.
Ovaj događaj predstavlja još jedan korak u očuvanju i valorizaciji bogate kulturne baštine Vodnjana, a njegova tradicija oduvijek je bila usko povezana s Ekomuzejem, koji, kao i sam event, teži očuvanju istarske tradicije.
Kuća tradicija, smještena u srcu Vodnjana, jedno je od mjesta na kojem se proživljava prošlost Istre, a jučerašnja prezentacija špalete donijela je još jednu dimenziju toj tradiciji. Naime, chef Robert Perić, poznat po svom inovativnom pristupu lokalnoj gastronomiji, za ovu priliku pripremio je dva modernizirana jela koristeći špaletu, sve njene dijelove, pa čak i kost.
U prvom jelu špaleta je savršeno uparena s gnudima od ovčje skute i tvrdog kravljeg sira na kremi od graška, dok je drugo jelo, orzotto s špaletom, suhim smokvama, cremozom od sira i cvjetovima ružmarina, besprijekorno spojilo klasične okuse s modernim gastronomskim pristupom. Perić je još jednom dokazao svoju virtuoznost u kombiniranju lokalnih namirnica i tradicionalnih jela s modernim tehnikama kuhanja.
Za kraj, gostima je poslužena Torta de mandole, tradicionalna vodnjanska slastica koja je trenutno u procesu zaštite, a Dino Babić iz Ekomuzeja predstavio je i projekt Presidij Vin de rosa, kojem je cilj zaštita i valorizacija ovog izuzetnog desertnog vina.
Ovaj događaj bio je pravi primjer uspješne suradnje svih dionika turističkog, gastronomskog i kulturnog sektora, uključujući Stanciju i pršutarnu Buršić, Turističku zajednicu i Ekomuzej Istrian de Dignan. Kroz zajednički rad na promociji lokalne tradicije, ovi su partneri pokazali koliko je važno očuvanje i podizanje svijesti o bogatoj kulturnoj baštini Vodnjana i Istre.
No, sama "Vodnjanska špaleta" nije samo događaj koji slavi tradiciju, već i prilika da svi posjetitelji Uskršnjeg ponedjeljka na Stanciji Buršić uživaju u tradicionalnim jelima poput špalete giravolta, pljukanca sa šugom od špalete, kapuza, palente sa začinskim travama, fritaje sa šparugama i maneštre.
Uz odličnu hranu, posjetitelji će moći uživati u cjelodnevnoj zabavi, koja uključuje aktivnosti za djecu, hand-made sajam, ponudu sladoleda, fritula i koktela, terapeutsko jahanje, obilaske Vodnjanštine bagijima, sportska natjecanja u trčanju i odbojci, a večer će završiti uz glazbeni nastup bana Night Express. Tokom dana za dobru će se zabavu pobrinuti Alfa Time band.
U suradnji s Udrugom proizvođača istarskog pršuta I ove će se godine pred event održati ocjenjivanje istarskih špaleta. Ocjenjivanje će se održati 10. travnja u Kući od kobasica u Svetom Petru u šumi. Ovakvim ocjenjivanjem želi se dodati na važnost špaleti a ujedno dokazati kvalitetu ovog proizvoda.
"Vodnjanska špaleta" je puno više od gastro eventa – to je prava proslava vodnjanske tradicije, koja unatoč modernim trendovima, ostaje duboko ukorijenjena u srcima lokalne zajednice.
Zahvaljujući ovom eventu, špaleta je ponovno prisutna na stolovima diljem Istre, čime su organizatori prije četrnaest godina ostvarili svoj cilj – vratiti špaletu u ugostiteljske objekte i proizvodnju, te ponovno vratiti ovu jedinstvenu tradiciju u srce istarske gastronomije.
Cilj akcije je sprječavanje socijalne isključivosti odnosno omogućavanje dolaska na more i besplatnog smještaja te boravka djece u Istri, a iz raznih dijelova Republike Hrvatske te šire.
16:15Prije 6 h05.04.2025
Nacionalni park Brijuni i partneri organiziraju niz edukativnih i znanstvenih aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o važnosti geobaštine i zaštite prirodnih nalazišta.
13:34Prije 8 h05.04.2025
"Špeža", omiljena lokalna butiga u Rovinju, odlazi u povijest, a preuzima ju poznati trgovački lanac "Studenac".
10:10Prije 12 h05.04.2025
Planirani dovršetak radova je najkasnije 45 dana od dana uvođenja u posao. Očekivani rok završetka je cca 30. travnja 2025.
09:10Prije 13 h05.04.2025
Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije uputio je i apel vladajućima.
06:20Prije 16 h05.04.2025
Na Svjetski dan napuštenih životinja podsjećamo na pse koje možete udomiti u Poreču i Puli.
19:25Prije 1 d04.04.2025
Hoće li nadležni reagirati na upozorenja građana i poboljšati stanje ove ključne prometne točke – ostaje za vidjeti.
18:40Prije 1 d04.04.2025
Simulirani scenariji uključivali su požar broda u svim uvjetima; odnosno na suhom vezu kod travel lifta te požar broda na moru uz gat, čime je testirana koordinacija svih sudionika i pravovremenost reakcije u realnim uvjetima.
18:31Prije 1 d04.04.2025