U rovinjskoj SŠ Eugena Kumičića učenici su spremali zdrave marende u sklopu projekta "Škole zdravlja"

Cilj pilot projekta je potaknuti zdrav životni stil, održivost u prehrani i osvijestiti važnost mentalnog i tjelesnog zdravlja kod mladih.

Iris Foriš
Iris Foriš

8 Listopad 2025 I 13:02

U rovinjskoj SŠ Eugena Kumičića učenici su spremali zdrave marende u sklopu projekta "Škole zdravlja"
Foto: IstraIN

U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u sklopu projekta „Škole zdravlja“ i Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj – Rovigno, u toj rovinjskoj školi danas je održana realizacija druge etape projekta Škole zdravlja.

Naime, od 8 sati učenici su, uz mentorstvo nastavnika i stručnjaka nutricionista Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije koji su i osmislili recepte, pripremali zdrave marende prilagođene učenicima srednjih škola.

Uzvanici i učenici imali su priliku kušati pripremljena jela, a degustacija je bila popraćena ocjenjivanjem i izborom najboljih od 20-ak ponuđenih recepata.

Zanimljivo je da se učenicima od slanih jela činilo najkompliciranijim za napraviti burger od graha i šampinjona, kao i salata od ječma i tofua, a od slatkih jela sirove granola pločice i kuglice za šljivama.

Ultimativni 'pobjednici' su salata od mrkve, slanutka i paprike, sočni brownie i tortilje iz pleha, za koje su učenici odgovorili da bi najvjerojatnije pokušali napraviti kod kuće.

Ono što im nije izgledalo primamljivo, ali je bilo iznenađujuće ukusno jest sendvič s grilanim povrćem, kuglice od mrkve i salata s ječmom i tofuom.

Projekt „Škole zdravlja“ provodi se u 2025. godini u suradnji s 3 srednje škole Istarske županije ( SŠ „E. Kumičića“ Rovinj – Rovigno, Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna – Pula – Pola te TSŠ- SMSI  "Leonardo da Vinci" Buje – Buie) i tri OŠ ( OŠ „Marčana“ – Marčana, OŠ. „V. Nazora“ – Žminj i OŠ „V. Š. Pajo“ – Nedešćina) kojima je osnivač Istarska županija.

Cilj pilot projekta je potaknuti zdrav životni stil, održivost u prehrani i osvijestiti važnost mentalnog i tjelesnog zdravlja kod mladih. 

Dan posvećen pripremi naj marendi učenici su, osim same pripreme i degustacije, iskoristili i za foto i video dokumentaciju aktivnosti za pripremu kuharice koja će biti predstavljena javnosti te distribuirana svim srednjim školama u IŽ.

Danijela Lazarić Zec, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, izrazila je zadovoljstvo ovim projektom.

"Nama je važno da škole brinu o zdravlju učenika, profesora i uključuju se u projekte u zajednici. Htjeli smo pomoći profesorima u provedbi zdravstvenog odgoja, uz našu stručnu podršku", rekla je za IstraIN i Rovinj FM Lazarić Zec.

Jasmina Bradanović, nutricionistica iz NZJZ IŽ i jedna od autorica recepata, kaže kako je vrlo jednostavno pripremiti zdrave obroke.

"Danas su učenici spremili cjelovite obroke - imaju sve makronutrijente prisutne - proteine, ugljikohidrate i masnoće. Najbitnije je da dijete jede ono što voli jer siliti na nešto neće biti dobro dugoročno", upozorava Bradanović.

Dodaje kako si djeca mogu spremiti zdrave sendviče, tortilje, žitarice, pudinge od prosa, ječam, tjesteninu, sjemenke i slično.

Slađana Jančić, ravnateljica Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj, rekla nam je kako se uvijek brinu o učenicima.

"Prvenstveno, da bi se osjećali dobro, psihički i fizički, važno je ono što unose u sebe. Naši učenici zajedno s učenicima iz Bujske škole su pripremali marende koje bi si sami mogli pripremiti doma i ponijeti ih sljedeći dan u školu.

Imamo velik broj putnika i velik broj djece koja ujutro ne doručkuje, pa je ovaj vid pravilne prehrane za njih vrlo važan", ističe Jančić.

I sam gradonačelnik Rovinja i bivši ravnatelj ove škole, Emil Nimčević, izrazio je veliko zadovoljstvo što se ovaj projekt uspješno privodi kraju.

"Učenici se danas jako slabo hrane i nemaju adekvatne kuhinje gdje bi mogli objedovati. Ideja je bila da osmislimo nekoliko zaista dobrih obroka koje mogu ponijeti u školu i danas mi je izuzetno drago što ćemo u cijeloj Istarskoj županiji omogućiti učenicima da s ovom knjižicom prate te recepte.

Nadam se da će ovakvih projekata u budućnosti biti još jer su nam prijeko potrebni kako bi svima u školama bilo ugodnije provoditi svoje dane", zaključio je Nimčević.