'Freske na tanjuru' – Krajem mjeseca u Rovinju održat će se humanitarna večera koja spaja povijest i suvremenu kuhinju!

Humanitarna dimenzija projekta daje mu dodatnu težinu. Sav prihod od večere namijenjen je učenicima Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj, pod mentorstvom profesorice Tanje Ranić Rovis.

Ena Piglić
Ena Piglić

9 Listopad 2025 I 18:31

'Freske na tanjuru' – Krajem mjeseca u Rovinju održat će se humanitarna večera koja spaja povijest i suvremenu kuhinju!
Foto: The Signature Dish

U restoranu Cap Aureo hotela Grand Park Hotel Rovinj, s pogledom na starogradsku jezgru i zvonik sv. Eufemije, održat će se humanitarna večera The Signature Dish: 4 of a Kind – Absurd Enough to Matter, pod naslovom „Freske na tanjuru“.

Ove godine vrhunska gastronomija postaje most između umjetnosti i zajedništva, a večer će okupiti neke od najcjenjenijih chefova regije u jedinstvenom spoju kulinarstva, baštine i suvremene interpretacije.

Inspiraciju za ovogodišnje izdanje chef Jeffrey James Vella i njegov tim pronašli su u freskama istarskih crkvica – Sv. Duha u Balama, Sv. Marije na Škriljinah u Bermu i Sv. Barnabe u Vižinadi.

Umjesto da ih samo promatraju, odlučili su ih – okusiti. Zidne slike pretvaraju se u teksture, pigment u aromu, a stoljetna ikonografija u suvremeni gastronomski doživljaj. Svako jelo tako postaje interpretacija kulturnog motiva – spoj memorije i inovacije, tradicije i modernog izraza.

Ovo nije samo večera, nego kulturni čin i gastronomski obred koji spaja prošlost, sadašnjost i budućnost. Baština ovdje nije statična, nego živa – u pokretu, u mirisu, u tanjuru.

Foto: The Signature Dish

Zvjezdani ansambl okusa

Na večeri će se predstaviti izniman tim chefova – dobitnika Michelinovih zvjezdica i kreativnih vizionara koji oblikuju suvremenu gastronomsku scenu regije:

  • Jeffrey James Vella — Cap Aureo Restaurant, Grand Park Hotel Rovinj (1 Michelin zvjezdica)
  • Danijel & Ilja Đekić — Monte Rovinj (1 Michelin zvjezdica)
  • David Žefran — Milka Restaurant, Kranjska Gora (2 Michelin zvjezdice)
  • Marina Gaši — Marina Restaurant, Novigrad
  • Maša Salopek — Cap Aureo Restaurant, Grand Park Hotel Rovinj

Pet sljedova, pet interpretacija, pet poglavlja istarske povijesti na tanjuru. Svako jelo nosi emociju prostora iz kojeg je poniklo — od skromne istarske supe do raskošnog rovinjskog hlapa, a svaka kreacija postaje hommage umjetnosti i mjestima koja su je nadahnula.

Uz jela će se posluživati pažljivo odabrana vina Veralda, vinarije poznate po inovativnom pristupu autohtonim sortama i eleganciji koja savršeno nadopunjuje filozofiju večeri – spoj baštine i suvremenosti.

Foto: The Signature Dish

Mladi čuvari istarske baštine

Humanitarna dimenzija projekta daje mu dodatnu težinu. Sav prihod od večere namijenjen je učenicima Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj, pod mentorstvom profesorice Tanje Ranić Rovis.

Ovi mladi kreativci sudjelovali su u svim fazama projekta – od idejnog koncepta do završne prezentacije – stječući iskustvo koje briše granicu između obrazovanja i stvarnog svijeta.

Profesorica Ranić Rovis, poznata po svojem radu na poticanju umjetničkog izraza kod mladih, ističe kako je suradnja s Vellom otvorila novu dimenziju učenja:

„Učenici su ušli u proces u kojem umjetnost postaje iskustvo. Freske koje su do sada gledali na zidovima, sada su doživjeli kao inspiraciju za stvaranje – kroz boju, teksturu i okus. To je lekcija o baštini, kreativnosti i odgovornosti prema zajednici.“

Foto: The Signature Dish

Večer za pamćenje

Večera se održava 30. listopada 2025. u 19 sati u restoranu Cap Aureo, a cijena ulaznice iznosi 170 eura.

Gosti mogu birati između stolova s panoramskim pogledom na Rovinj ili mjesta uz open kitchen prostor, gdje će izbliza moći svjedočiti nastajanju jela koja spajaju kulinarstvo i umjetnost.

U ambijentu koji spaja eleganciju, emociju i viziju, večer će postati iskustvo koje se ne zaboravlja – i mirisom i dušom.

Freske koje imaju okus budućnosti

Projekt The Signature Dish već je nagrađivan na međunarodnim natjecanjima poput Eventex Awards, potvrđujući da njegova vrijednost nadilazi granice gastronomije.

„Naša je ideja pokazati da baština ima okus budućnosti“, kaže chef Jeffrey James Vella. „Kada se znanje, emocija i zajedništvo stave na isti stol – tada hrana postaje jezik koji svi razumiju.“