Donedavna su se na području Vrsara prostirale mnogobrojne plantaže lješnjaka, a upravo zahvaljujući tom obilju nastala je posebna slastica – vrsaranski amareti.
Za razliku od poznatijih talijanskih amareta, čiji je glavni sastojak badem, vrsaranska verzija temelji se na lješnjacima, koji daju jedinstven okus i aromu.
Projekt „Vrsaranski amareti – tradicionalna slastica od lješnjaka nadahnuta lokalnom baštinom“ prepoznat je na europskoj razini u kategoriji Wine and Gastronomy Tourism based on eno-culinary heritage preservation.
U sadnji su sudjelovala i djeca iz Osnovne škole Vladimira Nazora Vrsar i Dječjeg vrtića Tići, zajedno s djelatnicima Montrakera. Djeca su imala priliku vidjeti kako izgleda stablo lijeske i njezin plod te doznati više o njezinoj važnosti u lokalnoj tradiciji i povezanosti s Vrsaranskim amaretima.
20:28Prije 11 d10.10.2025
Danas se pokreće inicijativa za zaštitu ove autohtone slastice kao nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.
Iz Turističke zajednice Vrsara poručili su kako žele sačuvati ovu slatku tradiciju i odati počast ženama koje su je godinama njegovale.
Program je počeo u podne povodom Svjetskog dana turizma te su svi posjetitelji mogli besplatno kušati vrsaranske amarete koji su postali simbol mjesta.
Program uključuje i posebne slatke interpretacije u izvedbi slastičara i udruga iz Vrsara, dječji kutak s kreativnim radionicama i facepaintingom, kao i cjelodnevni glazbeni program.
08:28Prije 28 d23.09.2025
"Namjera nam je zaštititi vrsaranski amareto kao nematerijalnu kulturnu baštinu RH. To ćemo pokušati, a nadamo se da ćemo tako i odati počast i vrsaranskom amaretu i ženama koje su ga radile i koje ga još rade", poručili su iz TZ Vrsara.
Recept za vrsaranske amarete
Sastojci:
10 jaja
1 kg lješnjaka
1 kg grubo mljevenog šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
TZ VrsarAmareti
Postupak:
Lješnjake samljeti ručnim mlincem kako bi zadržali svu svoju masnoću i aromu.
U mljevene lješnjake dodati cijela jaja, šećer i vanilin šećer.
Sve sastojke ručno pomiješati dok se ne sjedine u jednoličnu smjesu.
Oblikovati kuglice iste veličine i složiti ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, 10-15 minuta.
Vrsaranski amareti imaju bogatu povijest, a njihov recept prenosi se usmenom predajom.
Nerina Štifanić i Karmen Pilat sačuvale su ga i prilagodile, uz dodatak šećera u prahu, čime je ovaj recept postao najrasprostranjeniji u Vrsaru.
Tradicionalno su se pripremali za posebne prigode, a gospođa Štifanić ih je ispekla i za vjenčanje Karmen Pilat.
Zaštita vrsaranskih amareta značila bi očuvanje slatkog dijela istarske tradicije, ali i poticanje lokalne proizvodnje i promocije autohtonih proizvoda.
Hoće li ova jedinstvena delicija uskoro dobiti zasluženo priznanje, tek ostaje za vidjeti.
U srijedu, 22. listopada, Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula premijerno će izvesti predstavu „O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća“ koja donosi poetsku i snažnu priču o radnicama, svakodnevici i duhu vremena od 1973. do 1991. godine
U petak, 17. listopada, u Pazinu je svečano otvoren Underdom, zajednički prostor za kulturu, umjetnost i mlade koji su pokrenule udruge Alarm Pazin, Forma i TradInEtno, s ciljem stvaranja mjesta susreta, suradnje i kreativnog izražavanja mladih.
Radni dan 49-godišnjeg Davora počinje u pola pet ujutro, a nakon posla u struci, vraća se na imanje gdje svakodnevno brine o životinjama i zemlji. Ljubav prema poljoprivredi naslijedio je od oca koji je osnovao OPG 2003., a i ranije generacije njegove obitelji bile su stočari.
Izvedeni su radovi na ugradnji dodatne zvučne izolacije na civilnom strelištu Turnina u Rovinju te je ishođena suglasnost nadležnih tijela za proširenje ponude strelišta.
Ovaj skup predstavlja važan korak u afirmaciji i jačanju svijesti o važnosti očuvanja geološke i paleontološke baštine Hrvatske, posebice na području Istre i otočja Brijuna te potiče daljnju suradnju između znanstvene zajednice, upravljača zaštićenim područjima i šire javnosti.
Održan je drugi vođeni obilazak Posebnog ornitološkog rezervata Palud – Palù. Sudionici su uz stručno vodstvo upoznali bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta te važnost očuvanja vlažnih staništa, a događaj je dio međunarodnog projekta GREW koji promiče održivo upravljanje močvarnim područjima.
Uz premijeru mladog ulja, posjetitelji će imati priliku pratiti nastupe vodećih imena domaće gastro scene, poput Davida Skoka, koji će pripremati svoja remek-djela s najboljim uljima izlagača.
Nakon nekoliko sunčanih i toplijih dana, početak novog tjedna donosi promjenu vremena – oblake, jugo i povremenu kišu koja će najviše zahvatiti riječko područje i sjever Istre.
Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu, koji je ove godine održan po 17. put, privukao je desetke tisuća posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva, nudeći degustacije vrhunskih pršuta, zabavne sadržaje, glazbene nastupe i edukativne panele o proizvodnji i promociji pršuta.
Ono što je započelo kao javni sukob pretvorilo se u priču koja je obuzela medije i fanove, a kulminacija je stigla u obliku nove glazbene suradnje i spektakularnog animiranog spota.