Donedavna su se na području Vrsara prostirale mnogobrojne plantaže lješnjaka, a upravo zahvaljujući tom obilju nastala je posebna slastica – vrsaranski amareti.
Za razliku od poznatijih talijanskih amareta, čiji je glavni sastojak badem, vrsaranska verzija temelji se na lješnjacima, koji daju jedinstven okus i aromu.
Nagradu Simply the Best već 16 godina zajednički dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Turistička burza PUT, s ciljem isticanja izvrsnosti i inovativnosti u hrvatskom turizmu.
13:58Prije 3 d10.04.2025
Danas se pokreće inicijativa za zaštitu ove autohtone slastice kao nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.
Iz Turističke zajednice Vrsara poručili su kako žele sačuvati ovu slatku tradiciju i odati počast ženama koje su je godinama njegovale.
"Namjera nam je zaštititi vrsaranski amareto kao nematerijalnu kulturnu baštinu RH. To ćemo pokušati, a nadamo se da ćemo tako i odati počast i vrsaranskom amaretu i ženama koje su ga radile i koje ga još rade", poručili su iz TZ Vrsara.
Recept za vrsaranske amarete
Sastojci:
10 jaja
1 kg lješnjaka
1 kg grubo mljevenog šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
TZ VrsarAmareti
Postupak:
Lješnjake samljeti ručnim mlincem kako bi zadržali svu svoju masnoću i aromu.
U mljevene lješnjake dodati cijela jaja, šećer i vanilin šećer.
Sve sastojke ručno pomiješati dok se ne sjedine u jednoličnu smjesu.
Oblikovati kuglice iste veličine i složiti ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, 10-15 minuta.
Vrsaranski amareti imaju bogatu povijest, a njihov recept prenosi se usmenom predajom.
Nerina Štifanić i Karmen Pilat sačuvale su ga i prilagodile, uz dodatak šećera u prahu, čime je ovaj recept postao najrasprostranjeniji u Vrsaru.
Tradicionalno su se pripremali za posebne prigode, a gospođa Štifanić ih je ispekla i za vjenčanje Karmen Pilat.
Zaštita vrsaranskih amareta značila bi očuvanje slatkog dijela istarske tradicije, ali i poticanje lokalne proizvodnje i promocije autohtonih proizvoda.
Hoće li ova jedinstvena delicija uskoro dobiti zasluženo priznanje, tek ostaje za vidjeti.
Uz kušanje autentične verzije torte pripremljene po izvornom receptu, okupljeni gosti imali su priliku upoznati se s poviješću, simbolikom i tradicionalnim načinom pripreme ove slastice.
U Žminju održana uskrsna manifestacija "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće" na kojoj je oboren rekord, pripremljena je pinca od čak 65 kilograma.
Događaj koji je rasplinuo granice mogućeg, iznenadio cijeli svijet, pokazao kako nebo više nije granica, a SAD i zapadu „zveknuo“ tehnološku pljusku od koje se nisu mogli oporaviti barem do lansiranja ljudi ka Mjesecu.
Okupljanje je u 9.00 sati na plaži Bura Bura/Salbunić u Ližnjanu, nakon čega slijedi podjela kupona za marendu, opreme za prikupljanje otpada i raspodjela sudionika po lokacijama.
Aquarium Pula na svojoj je Facebook stranici objavio bogatstvo vrsta koje je ronioc Moreno Almassi zabilježio jedne nedjelje u veljači, na području Stoje.
Iako proljeće ima mnoge pozitivne strane, poput više sunčeve svjetlosti i svježeg zraka, ono također može donijeti izazove za dječje zdravlje na više razina.
Iz Italije je dopremljeno pet jedinki plemenitih periski (Pinna nobilis) duljine ljuštura od 38 do 52 cm i širine od 14 do 20 cm te nezaraženih parazitom Haplosporidium pinnae, s ciljem njihova razmnožavanja u našem uzgojnoj jedinici.