Donedavna su se na području Vrsara prostirale mnogobrojne plantaže lješnjaka, a upravo zahvaljujući tom obilju nastala je posebna slastica – vrsaranski amareti.
Za razliku od poznatijih talijanskih amareta, čiji je glavni sastojak badem, vrsaranska verzija temelji se na lješnjacima, koji daju jedinstven okus i aromu.
Projekt „Vrsaranski amareti – tradicionalna slastica od lješnjaka nadahnuta lokalnom baštinom“ prepoznat je na europskoj razini u kategoriji Wine and Gastronomy Tourism based on eno-culinary heritage preservation.
U sadnji su sudjelovala i djeca iz Osnovne škole Vladimira Nazora Vrsar i Dječjeg vrtića Tići, zajedno s djelatnicima Montrakera. Djeca su imala priliku vidjeti kako izgleda stablo lijeske i njezin plod te doznati više o njezinoj važnosti u lokalnoj tradiciji i povezanosti s Vrsaranskim amaretima.
20:28Prije 58 d10.10.2025
Danas se pokreće inicijativa za zaštitu ove autohtone slastice kao nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.
Iz Turističke zajednice Vrsara poručili su kako žele sačuvati ovu slatku tradiciju i odati počast ženama koje su je godinama njegovale.
Program je počeo u podne povodom Svjetskog dana turizma te su svi posjetitelji mogli besplatno kušati vrsaranske amarete koji su postali simbol mjesta.
Program uključuje i posebne slatke interpretacije u izvedbi slastičara i udruga iz Vrsara, dječji kutak s kreativnim radionicama i facepaintingom, kao i cjelodnevni glazbeni program.
08:28Prije 75 d23.09.2025
"Namjera nam je zaštititi vrsaranski amareto kao nematerijalnu kulturnu baštinu RH. To ćemo pokušati, a nadamo se da ćemo tako i odati počast i vrsaranskom amaretu i ženama koje su ga radile i koje ga još rade", poručili su iz TZ Vrsara.
Recept za vrsaranske amarete
Sastojci:
10 jaja
1 kg lješnjaka
1 kg grubo mljevenog šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
TZ VrsarAmareti
Postupak:
Lješnjake samljeti ručnim mlincem kako bi zadržali svu svoju masnoću i aromu.
U mljevene lješnjake dodati cijela jaja, šećer i vanilin šećer.
Sve sastojke ručno pomiješati dok se ne sjedine u jednoličnu smjesu.
Oblikovati kuglice iste veličine i složiti ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, 10-15 minuta.
Vrsaranski amareti imaju bogatu povijest, a njihov recept prenosi se usmenom predajom.
Nerina Štifanić i Karmen Pilat sačuvale su ga i prilagodile, uz dodatak šećera u prahu, čime je ovaj recept postao najrasprostranjeniji u Vrsaru.
Tradicionalno su se pripremali za posebne prigode, a gospođa Štifanić ih je ispekla i za vjenčanje Karmen Pilat.
Zaštita vrsaranskih amareta značila bi očuvanje slatkog dijela istarske tradicije, ali i poticanje lokalne proizvodnje i promocije autohtonih proizvoda.
Hoće li ova jedinstvena delicija uskoro dobiti zasluženo priznanje, tek ostaje za vidjeti.
Međunarodna svemirska postaja odredište je svemirskih brodova, s i bez posade, iz Europe, Japana, SAD-a i Ruske Federacije. Postoji osam spojnih mjesta (svaka sličnost s filmom Osmi putnik – Alien, je slučajna), no nisu sva mjesta pogodna za sve brodove.
U ponudi ove godine imaju čak 7 različitih poklon paketa koji se razlikuju sadržajem, veličinom i cijenom, a ukoliko se niste pronašli ni u jednoj kombinaciji, možete iskombinirati paket po vlastitom guštu!
U Razgovoru iza zavjese predstavljena je knjiga Dejana Aćimovića i Borisa Rašete: „Ratko Rudić. dogodio se: istinita životna priča“ (Da Film), a voditelj je bio Emir Imamović Pirke.
Junak povijesne pobjede Istre 1961 nad Osijekom, Smail Prevljak, nakon hat-tricka i dvije asistencije poručio je kako je momčad odigrala svoju najbolju utakmicu sezone te da će ih ovakva pobjeda dodatno motivirati u nastavku prvenstva.
Istra 1961 deklasirala je Osijek na Opus Areni s uvjerljivih 5:1, predvođena hat-trick junakom Smailom Prevljakom i upisala svoju prvu „petardu“ u povijesti HNL-a.
Nakon velikog uspjeha zagrebačkog salona, logičan korak bio je širenje – a Rovinj, sa svojom energijom, stilom i dinamikom, pokazao se kao idealna lokacija za novi početak.
Završila je Poljsku akademiju za zoopsihologiju i animaloterapiju u Krakovu, gdje je stekla licencu za rad sa psima. Radila je s psima koji zahtijevaju duboko razumijevanje ponašanja — agresivni, uplašeni, hiperaktivni, udomljeni psi ili oni s problemima separacije.
Udruga poziva sve zainteresirane da podrže ovaj plemeniti cilj jer koncert u Circolu nosi jasnu poruku – glazbom i zajedničkim djelovanjem možemo osnažiti i unaprijediti kvalitetu života osoba s invaliditetom, ali i cijele zajednice.
Pjesmu je snimila u Ruandi, za vrijeme kišne sezone, okružena zelenilom, planinama i zvukovima tropske kiše. Spontani plesni momenti koje je doživjela u lokalnim klubovima dodatno su je potaknuli da završi pjesmu i pretoči tu energiju u svoju glazbu.
Božićni sajam održati će se u ponedjeljak, 8. prosinca 2025., u Velikoj dvorani Zajednice Talijana u 18:00 sati. Sajam će biti otvoren do 10. prosinca, u prijepodnevnim satima od 10:00 do 12:00 a u poslijepodnevnim od 17:00 do 19:00 sati.
Ekskluzivna All Stars Experience večera okupila je neka od najzvučnijih imena regionalne gastronomske scene, koji su svojim kreacijama gostima priuštili nezaboravno iskustvo te na najljepši način proslavili završetak još jedne uspješne gourmet godine u Aminessu.