Dani mednih delicija središnje Istre uskoro kao uvertira u Dane meda
Cilj je ove manifestacije promocija gastronomske ponude središnje Istre u predsezoni te daljnje povezivanje OPG-ova, u ovom slučaju prije svega pčelara, i ugostitelja s područja središnje Istre.
U srijedu 5. veljače 2025. godine u Konobi Doma u Svetom Petru u Šumi, održana je konferencija za medije kojom je najavljena gastronomska manifestacija Dani mednih delicija središnje Istre, koja se ove godine održava deveti put.
Na navedenoj su konferenciji sudjelovali predsjednik TZ središnje Istre – Goran Hrvatin, predsjednica i tajnica ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin – Svetlana Buljan i Alison Merlić, predsjednik Udruge pčelara Lipa Pazin – Tonči Ferenčić te vlasnik Konobe Doma – Mihael Budak.
Ovogodišnji 9. Dani mednih delicija središnje Istre bit će održani od 08. do 28. veljače, a naši će ugostitelji u svojim objektima tijekom tog razdoblja nuditi razne delicije obogaćene pčelinjim proizvodima, kao uvertiru u manifestaciju Dani meda koji se 28. veljače i 01. ožujka održavaju u Pazinu.
Idealna je to prilika da namirnicu kojom inače osnažujemo imunitet u doba sezonskih virusa i bakterija – med – kušate u kombinaciji tradicionalnih istarskih jela koja za vas pripremaju naši ugostitelji.
Cilj je ove manifestacije promocija gastronomske ponude središnje Istre u predsezoni te daljnje povezivanje OPG-ova, u ovom slučaju prije svega pčelara, i ugostitelja s područja TZSI, a sve kako bi naši gosti mogli kušati raznovrsna jela spravljena od visokokvalitetnih namirnica naše središnje Istre.
Foto: TZSI
Atraktivne menije, koji se sastoje od predjela, glavnog jela i deserta nudit će ugostiteljski objekti:
Agroturizam Stara Štala (Borut, Cerovlje): Makaruni u bijelom umaku (vrhnje, 2-3 vrste sira) s preljevom od meda – Restani krumpir, pečeno svinjsko meso s umakom od meda, sezonska salata – Palačinke sa skutom, grožđicama i medom | 22 €
Boljunska konoba (Boljun): Uštipci s gorgonzolom i mascarponeom preliveni medom i suhe kobasice – Svinjski file s umakom od meda i balzamičnog octa te prilog – Semifredo od mandolata s preljevom od meda | 27 €
Konoba Dišpet (Zajci, Pićan): Aperitiv dobrodošlice, Zapečeni mladi sir s medom – Pileća prsa curry s medom i pikantnom rižom – Pohani sladoled s medom| 26 €
Konoba-pizzeria 2. peron (Cerovlje): Mousse od domaće skute i parmezana sa srebrnim medom na kremi od cuke sa štapićem lisnatog tijesta ili Papreni njoki na žlicu sa pjenom od sira u papru, urbanim sirom, orasima, grožđicama i rakijom od kuša – Tagliatta od ramsteka sa krokante krumpirom u crnom vinu, urbanim sirom, karameliziranim sirupom od meda i kuša – Savarin od griza sa suhim voćem u medu i ariom od maslinovog ulja | 38 €
Foto: TZSI
Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč): Aperitiv dobrodošlice, Istarski pršut, zarebnjak, kobasice, skuta s medom – Pečena svinjska lopatica u koži s umakom od maslaca i meda, povrće s mediteranskim začinom, pire – Biskvitni kolač s medom| 30 €
Restoran & pizzeria Tinjanski vijulin (Tinjan): Pljukanci s umakom od gorgonzole i medice – Supe krumpira, trgana svinjetina u umaku od vrhnja i meda – Trafulji sa šumskim voćem i medom| 30 €
Konoba Doma (Kranjci, Sveti Petar u Šumi): Prosciutto cotto na dinstanom crvenom radiću, preljev od meda, votke i crvenog papra – Svinjski but u umaku od meda i muškata, krumpir sa šampinjonima – Žličnjaci od skute s medom, suhim smokvama i orašastim plodovima, rakija od meda| 30 €
Organizator 9. Dana mednih delicija središnje Istre je, kao i prethodnih godina, Turistička zajednica središnje Istre, a suorganizatori Udruga pčelara “Lipa” Pazin, Grad Pazin, LAG “Središnja Istra”, Udruženje obrtnika Pazin i Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.
Umjesto Bijelonjića, u Gradsko vijeće ušla je Marica Veggian, vijećnica iz redova Socijaldemokratske partije (SDP), koja će u nastavku mandata sudjelovati u radu predstavničkog tijela Grada Rovinja.
Pripremili su 15 točaka koje uključuju plesne koreografije, pjesme, čitanje božićnih čestitki te recitacije autorskih pjesama korisnika poludnevnog boravka UOITI-ja te onih u organiziranom stanovanju Centra za inkluziju i podršku u zajednici.
Predstavnik radnika i sindikalni povjerenik Boris Cerovac: "Štrajkaški odbor će se ubrzo oformiti te će on donijeti odluku, a moguće je da će to biti već sljedećeg tjedna."
Cilj je naravno nastaviti trend pada, pa je tim povodom predstavljena i nova medijska kampanja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke kojom se želi potaknuti žene na mamografiju.
"Cilj društva ostaje odgovorno i održivo poslovanje, uz optimizaciju troškova i istodobno unapređenje kvalitete usluga prema korisnicima i građanima, kao i kontinuirano ulaganje u zaposlenike, koji predstavljaju temelj rada društva i ključ su dosadašnjih pozitivnih rezultata."
„Koncert u pulskoj Areni na popisu je želja svakog ozbiljnog glazbenika. Velika je sreća i odgovornost doživjeti ispunjenje takve želje.“ izjavio je Haris najavljujući ovaj jedinstveni koncert.
Posjetitelji će imati priliku kupiti originalne vintage komade – haljine, jakne, torbe, aksesoare i druge pažljivo odabrane modne dragocjenosti, često iz osobnih ormara izlagača, koje nose povijest i karakter.
The KrisTINAs Show! publici u Medulinu donosi večer ispunjenu glazbom, energijom i snažnim koncertnim doživljajem u okviru blagdanskog programa Adventura u Medulinu.
Breastfeeding Café je neformalno i sigurno mjesto za razgovor, razmjenu iskustava i međusobnu podršku žena koje doje ili razmišljaju o dojenju. Sudionice mogu postavljati pitanja Rodinoj savjetnici za dojenje, čuti iskustva drugih majki i podijeliti vlastite izazove i dileme.
Braća Orville i Wilbur Wright ostvarili su prvi kontrolirani let teškim zrakoplovom u Kitty Hawku, pokretanim motorom od 12 sekundi i 36 metara udaljenosti.