Dani mednih delicija središnje Istre uskoro kao uvertira u Dane meda
Cilj je ove manifestacije promocija gastronomske ponude središnje Istre u predsezoni te daljnje povezivanje OPG-ova, u ovom slučaju prije svega pčelara, i ugostitelja s područja središnje Istre.
U srijedu 5. veljače 2025. godine u Konobi Doma u Svetom Petru u Šumi, održana je konferencija za medije kojom je najavljena gastronomska manifestacija Dani mednih delicija središnje Istre, koja se ove godine održava deveti put.
Na navedenoj su konferenciji sudjelovali predsjednik TZ središnje Istre – Goran Hrvatin, predsjednica i tajnica ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin – Svetlana Buljan i Alison Merlić, predsjednik Udruge pčelara Lipa Pazin – Tonči Ferenčić te vlasnik Konobe Doma – Mihael Budak.
Ovogodišnji 9. Dani mednih delicija središnje Istre bit će održani od 08. do 28. veljače, a naši će ugostitelji u svojim objektima tijekom tog razdoblja nuditi razne delicije obogaćene pčelinjim proizvodima, kao uvertiru u manifestaciju Dani meda koji se 28. veljače i 01. ožujka održavaju u Pazinu.
Idealna je to prilika da namirnicu kojom inače osnažujemo imunitet u doba sezonskih virusa i bakterija – med – kušate u kombinaciji tradicionalnih istarskih jela koja za vas pripremaju naši ugostitelji.
Cilj je ove manifestacije promocija gastronomske ponude središnje Istre u predsezoni te daljnje povezivanje OPG-ova, u ovom slučaju prije svega pčelara, i ugostitelja s područja TZSI, a sve kako bi naši gosti mogli kušati raznovrsna jela spravljena od visokokvalitetnih namirnica naše središnje Istre.
Foto: TZSI
Atraktivne menije, koji se sastoje od predjela, glavnog jela i deserta nudit će ugostiteljski objekti:
Agroturizam Stara Štala (Borut, Cerovlje): Makaruni u bijelom umaku (vrhnje, 2-3 vrste sira) s preljevom od meda – Restani krumpir, pečeno svinjsko meso s umakom od meda, sezonska salata – Palačinke sa skutom, grožđicama i medom | 22 €
Boljunska konoba (Boljun): Uštipci s gorgonzolom i mascarponeom preliveni medom i suhe kobasice – Svinjski file s umakom od meda i balzamičnog octa te prilog – Semifredo od mandolata s preljevom od meda | 27 €
Konoba Dišpet (Zajci, Pićan): Aperitiv dobrodošlice, Zapečeni mladi sir s medom – Pileća prsa curry s medom i pikantnom rižom – Pohani sladoled s medom| 26 €
Konoba-pizzeria 2. peron (Cerovlje): Mousse od domaće skute i parmezana sa srebrnim medom na kremi od cuke sa štapićem lisnatog tijesta ili Papreni njoki na žlicu sa pjenom od sira u papru, urbanim sirom, orasima, grožđicama i rakijom od kuša – Tagliatta od ramsteka sa krokante krumpirom u crnom vinu, urbanim sirom, karameliziranim sirupom od meda i kuša – Savarin od griza sa suhim voćem u medu i ariom od maslinovog ulja | 38 €
Foto: TZSI
Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč): Aperitiv dobrodošlice, Istarski pršut, zarebnjak, kobasice, skuta s medom – Pečena svinjska lopatica u koži s umakom od maslaca i meda, povrće s mediteranskim začinom, pire – Biskvitni kolač s medom| 30 €
Restoran & pizzeria Tinjanski vijulin (Tinjan): Pljukanci s umakom od gorgonzole i medice – Supe krumpira, trgana svinjetina u umaku od vrhnja i meda – Trafulji sa šumskim voćem i medom| 30 €
Konoba Doma (Kranjci, Sveti Petar u Šumi): Prosciutto cotto na dinstanom crvenom radiću, preljev od meda, votke i crvenog papra – Svinjski but u umaku od meda i muškata, krumpir sa šampinjonima – Žličnjaci od skute s medom, suhim smokvama i orašastim plodovima, rakija od meda| 30 €
Organizator 9. Dana mednih delicija središnje Istre je, kao i prethodnih godina, Turistička zajednica središnje Istre, a suorganizatori Udruga pčelara “Lipa” Pazin, Grad Pazin, LAG “Središnja Istra”, Udruženje obrtnika Pazin i Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.
Svakog dana od ponedjeljka do subote u 10:30 slušatelji se mogu okušati u igri „Uspori hit” te tako ući u bubanj za nagradu u vrijednosti od 1.000,00 eura na potrošačkoj kartici Istarske kreditne banke Umag.
U Komunalnoj palači u Puli danas je održan prijem na kojem je zamjenik gradonačelnika Vito Paoletić ugostio renomiranu pulsku flautisticu Samantu Stell, povodom obilježavanja 30 godina umjetničke karijere.
Turnir je otvoren za najviše 12 ekipa, a kotizacija iznosi 10 eura po ekipi. Zainteresirani se mogu prijaviti do četvrtka, 18. rujna, do 14 sati, uz obavezno navođenje naziva ekipe i popisa članica ili članova.
Daljinsko jahanje (Endurance riding) konjička je disciplina koja traži izuzetnu fizičku spremu podjednako konja kao i jahača, ali i njihovu duboku povezanost, međusobno povjerenje te sposobnost prilagodbe prirodnim uvjetima.
Gradonačelnik je istaknuo kako je ovogodišnji program posebno bogat, te usmjeren prema svim generacijama, raznovrstan i zanimljiv, s posebnim naglaskom na kulturu i kulturnu baštinu.
Nakon što je rovinjski Studio Tumpić/Prenc s projektom Famìa izborio je svoje mjesto među najboljima na 66. izdanju prestižnog američkog Communication Arts dizajnerskog natjecanja, projekt slavi i na domaćem terenu!
Humanitarna akcija „More ljubavi“ udruge NSNO ponovno je ispunila svoja obećanja – u tri mjeseca prikupljeno je više od 28 tisuća eura, a ljeto u Istri provelo je 130 djece i odraslih korisnika.
Ustanova i Udruga "Kuća o batani – Casa della batana" i ove godine sudjeluju u proslavi Dana Grada Rovinja bogatim programom tradicijskih igara, regatom i istarskom gastronomijom, čuvajući baštinu u čast zaštitnice svete Eufemije.
Povratak u zlatne devedesete Treći dan festivala, u subotu 20. rujna, počinje uz The Swingerse, bend poznat po modernom zvuku i retro šarmu. Nakon njih slijedi možda najiščekivaniji dio ovogodišnjeg programa, veliki 90’s party pod nazivom „Upss we did the 90’s party!“.
Nola, poznata po bezvremenskim pjesmama Dio tebe, Osmijeh, Iznad oblaka i Moj svijet, objavljuje novi EP "Na drugoj strani je Oprosti" koji otvara novo poglavlje u njihovom stvaralaštvu.
Treća po redu akcija će se održati uz podršku Kluba podvodnih aktivnosti Rovinj, Osnovne škole Vladimira Nazora te Grada Rovinja, a okupit će stručnjake, učenike i građane u zajedničkom cilju: čišćem i zdravijem Jadranu.