Dani mednih delicija središnje Istre uskoro kao uvertira u Dane meda
Cilj je ove manifestacije promocija gastronomske ponude središnje Istre u predsezoni te daljnje povezivanje OPG-ova, u ovom slučaju prije svega pčelara, i ugostitelja s područja središnje Istre.
U srijedu 5. veljače 2025. godine u Konobi Doma u Svetom Petru u Šumi, održana je konferencija za medije kojom je najavljena gastronomska manifestacija Dani mednih delicija središnje Istre, koja se ove godine održava deveti put.
Na navedenoj su konferenciji sudjelovali predsjednik TZ središnje Istre – Goran Hrvatin, predsjednica i tajnica ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin – Svetlana Buljan i Alison Merlić, predsjednik Udruge pčelara Lipa Pazin – Tonči Ferenčić te vlasnik Konobe Doma – Mihael Budak.
Ovogodišnji 9. Dani mednih delicija središnje Istre bit će održani od 08. do 28. veljače, a naši će ugostitelji u svojim objektima tijekom tog razdoblja nuditi razne delicije obogaćene pčelinjim proizvodima, kao uvertiru u manifestaciju Dani meda koji se 28. veljače i 01. ožujka održavaju u Pazinu.
Idealna je to prilika da namirnicu kojom inače osnažujemo imunitet u doba sezonskih virusa i bakterija – med – kušate u kombinaciji tradicionalnih istarskih jela koja za vas pripremaju naši ugostitelji.
Cilj je ove manifestacije promocija gastronomske ponude središnje Istre u predsezoni te daljnje povezivanje OPG-ova, u ovom slučaju prije svega pčelara, i ugostitelja s područja TZSI, a sve kako bi naši gosti mogli kušati raznovrsna jela spravljena od visokokvalitetnih namirnica naše središnje Istre.
Foto: TZSI
Atraktivne menije, koji se sastoje od predjela, glavnog jela i deserta nudit će ugostiteljski objekti:
Agroturizam Stara Štala (Borut, Cerovlje): Makaruni u bijelom umaku (vrhnje, 2-3 vrste sira) s preljevom od meda – Restani krumpir, pečeno svinjsko meso s umakom od meda, sezonska salata – Palačinke sa skutom, grožđicama i medom | 22 €
Boljunska konoba (Boljun): Uštipci s gorgonzolom i mascarponeom preliveni medom i suhe kobasice – Svinjski file s umakom od meda i balzamičnog octa te prilog – Semifredo od mandolata s preljevom od meda | 27 €
Konoba Dišpet (Zajci, Pićan): Aperitiv dobrodošlice, Zapečeni mladi sir s medom – Pileća prsa curry s medom i pikantnom rižom – Pohani sladoled s medom| 26 €
Konoba-pizzeria 2. peron (Cerovlje): Mousse od domaće skute i parmezana sa srebrnim medom na kremi od cuke sa štapićem lisnatog tijesta ili Papreni njoki na žlicu sa pjenom od sira u papru, urbanim sirom, orasima, grožđicama i rakijom od kuša – Tagliatta od ramsteka sa krokante krumpirom u crnom vinu, urbanim sirom, karameliziranim sirupom od meda i kuša – Savarin od griza sa suhim voćem u medu i ariom od maslinovog ulja | 38 €
Foto: TZSI
Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč): Aperitiv dobrodošlice, Istarski pršut, zarebnjak, kobasice, skuta s medom – Pečena svinjska lopatica u koži s umakom od maslaca i meda, povrće s mediteranskim začinom, pire – Biskvitni kolač s medom| 30 €
Restoran & pizzeria Tinjanski vijulin (Tinjan): Pljukanci s umakom od gorgonzole i medice – Supe krumpira, trgana svinjetina u umaku od vrhnja i meda – Trafulji sa šumskim voćem i medom| 30 €
Konoba Doma (Kranjci, Sveti Petar u Šumi): Prosciutto cotto na dinstanom crvenom radiću, preljev od meda, votke i crvenog papra – Svinjski but u umaku od meda i muškata, krumpir sa šampinjonima – Žličnjaci od skute s medom, suhim smokvama i orašastim plodovima, rakija od meda| 30 €
Organizator 9. Dana mednih delicija središnje Istre je, kao i prethodnih godina, Turistička zajednica središnje Istre, a suorganizatori Udruga pčelara “Lipa” Pazin, Grad Pazin, LAG “Središnja Istra”, Udruženje obrtnika Pazin i Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.
Rovinj uskoro kreće u izgradnju novog sjevernog lukobrana na otoku Sveta Katarina, investicije vrijedne više od osam milijuna eura, koja će znatno povećati sigurnost i otpornost gradske luke na sve češća ekstremna nevremena i visoke valove uzrokovane klimatskim promjenama.
Kako će alkohol djelovati na vas? Ovisi to o spolu, dobi, metabolizmu, masi konzumenta, vrsti alkohola, o tome što ste jeli prije pijenja, razini stresa kojoj ste izloženi...
Kristijan Petrović – The Drak Storyteller publici je približio povijest i mitologiju koja je prethodila nastanku romana Drakula, kao i kulturološke i povijesne okolnosti koje su oblikovale ovaj literarni fenomen.
Ovogodišnje izdanje privuklo je rekordan broj uzoraka – gotovo 200 različitih rakija – među kojima su stručnjaci imali nimalo lak zadatak odabrati najbolje.
Dona je u Oporavilište Aquariuma Pula stigla 11. listopada, nakon što je pronađena izvan otočja Brijuni s ribarskom udicom u ustima. Udica joj je već sljedećeg dana uspješno uklonjena.
Blitva i špinat prodaju se po cijeni od četiri do pet eura za kilogram. Radič se prodaje po cijeni od 15 eura, dok je mladi grah od pet do šest eura po kilogramu.
U modernim vremenima se riječki La Voce del popolo oslanja na redakciju u Puli te na dopisništva u Rovinju, Umagu, Kopru, Labinu, Poreču i Trstu. Izlazi svaki dan osim nedjelje.
Generacija učenika rovinjske Osnovne škole Jurja Dobrile koja je školu završila prije točno 50 godina ponovno se okupila, a susret koji je okupio 65 nekadašnjih učenika protekao je u znaku emocija, sjećanja i prijateljstva koje traje pola stoljeća.
Centar za mlade Dino Škarpić u Rovinju ovog utorkau 20 sati organizira pub kviz, namijenjen timovima od četiri člana koji se mogu prijaviti putem e-maila centarzamlade@pour.hr
.