Dani mednih delicija središnje Istre uskoro kao uvertira u Dane meda
Cilj je ove manifestacije promocija gastronomske ponude središnje Istre u predsezoni te daljnje povezivanje OPG-ova, u ovom slučaju prije svega pčelara, i ugostitelja s područja središnje Istre.
U srijedu 5. veljače 2025. godine u Konobi Doma u Svetom Petru u Šumi, održana je konferencija za medije kojom je najavljena gastronomska manifestacija Dani mednih delicija središnje Istre, koja se ove godine održava deveti put.
Na navedenoj su konferenciji sudjelovali predsjednik TZ središnje Istre – Goran Hrvatin, predsjednica i tajnica ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin – Svetlana Buljan i Alison Merlić, predsjednik Udruge pčelara Lipa Pazin – Tonči Ferenčić te vlasnik Konobe Doma – Mihael Budak.
Ovogodišnji 9. Dani mednih delicija središnje Istre bit će održani od 08. do 28. veljače, a naši će ugostitelji u svojim objektima tijekom tog razdoblja nuditi razne delicije obogaćene pčelinjim proizvodima, kao uvertiru u manifestaciju Dani meda koji se 28. veljače i 01. ožujka održavaju u Pazinu.
Idealna je to prilika da namirnicu kojom inače osnažujemo imunitet u doba sezonskih virusa i bakterija – med – kušate u kombinaciji tradicionalnih istarskih jela koja za vas pripremaju naši ugostitelji.
Cilj je ove manifestacije promocija gastronomske ponude središnje Istre u predsezoni te daljnje povezivanje OPG-ova, u ovom slučaju prije svega pčelara, i ugostitelja s područja TZSI, a sve kako bi naši gosti mogli kušati raznovrsna jela spravljena od visokokvalitetnih namirnica naše središnje Istre.
Foto: TZSI
Atraktivne menije, koji se sastoje od predjela, glavnog jela i deserta nudit će ugostiteljski objekti:
Agroturizam Stara Štala (Borut, Cerovlje): Makaruni u bijelom umaku (vrhnje, 2-3 vrste sira) s preljevom od meda – Restani krumpir, pečeno svinjsko meso s umakom od meda, sezonska salata – Palačinke sa skutom, grožđicama i medom | 22 €
Boljunska konoba (Boljun): Uštipci s gorgonzolom i mascarponeom preliveni medom i suhe kobasice – Svinjski file s umakom od meda i balzamičnog octa te prilog – Semifredo od mandolata s preljevom od meda | 27 €
Konoba Dišpet (Zajci, Pićan): Aperitiv dobrodošlice, Zapečeni mladi sir s medom – Pileća prsa curry s medom i pikantnom rižom – Pohani sladoled s medom| 26 €
Konoba-pizzeria 2. peron (Cerovlje): Mousse od domaće skute i parmezana sa srebrnim medom na kremi od cuke sa štapićem lisnatog tijesta ili Papreni njoki na žlicu sa pjenom od sira u papru, urbanim sirom, orasima, grožđicama i rakijom od kuša – Tagliatta od ramsteka sa krokante krumpirom u crnom vinu, urbanim sirom, karameliziranim sirupom od meda i kuša – Savarin od griza sa suhim voćem u medu i ariom od maslinovog ulja | 38 €
Foto: TZSI
Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč): Aperitiv dobrodošlice, Istarski pršut, zarebnjak, kobasice, skuta s medom – Pečena svinjska lopatica u koži s umakom od maslaca i meda, povrće s mediteranskim začinom, pire – Biskvitni kolač s medom| 30 €
Restoran & pizzeria Tinjanski vijulin (Tinjan): Pljukanci s umakom od gorgonzole i medice – Supe krumpira, trgana svinjetina u umaku od vrhnja i meda – Trafulji sa šumskim voćem i medom| 30 €
Konoba Doma (Kranjci, Sveti Petar u Šumi): Prosciutto cotto na dinstanom crvenom radiću, preljev od meda, votke i crvenog papra – Svinjski but u umaku od meda i muškata, krumpir sa šampinjonima – Žličnjaci od skute s medom, suhim smokvama i orašastim plodovima, rakija od meda| 30 €
Organizator 9. Dana mednih delicija središnje Istre je, kao i prethodnih godina, Turistička zajednica središnje Istre, a suorganizatori Udruga pčelara “Lipa” Pazin, Grad Pazin, LAG “Središnja Istra”, Udruženje obrtnika Pazin i Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje uveo je novi način isplate sredstava bolnicama: 90% iznosa ide unaprijed, dok preostalih 10% dolazi tek nakon izvršene usluge.
Nakon šest godina stanke, Rovinj ponovno oživljava svoju najpoznatiju izložbu na otvorenom – Grisiju, koja će se održati 24. kolovoza i okupiti umjetnike svih generacija duž ulice Grisia, u samom srcu starogradske jezgre.
Provale se nerijetko pomno planiraju, a meta su često slabo zaštićeni objekti u kojima se nalazi vrijedni predmeti i novac, no „poziv“ provalniku su i oni objekti kod kojih vlasnik ili korisnik vlastitom nepažnjom stvori priliku za krađu.
Program festivala podijeljen je u tri tematska dana: obiteljski dan (petak), dan viteštva (subota) i dan legendi (nedjelja), a prilagođen je za sve generacije.
U cilju povećanja sigurnosti u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u noći sa subote na nedjelju, 26. na 27. srpnja od 22 do 6 sati provoditi preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor alkoholiziranosti vozača i nadzor upravljanja vozilom pod utjecajem droga''.
Ono što je bitno za istaknuti je da je ulaz potpuno besplatan za sve posjetitelje. Kako bi se degustirale različite vrste piva potrebno je na ulazu kupiti staklenu čašu koja na kraju manifestacije ostaje vama kao suvenir.
Platforme poput Instagrama i TikToka postale su svojevrsni izlozi isključivo pozitivnih trenutaka. Tu se ne prikazuju računi u minusu, stres zbog duga ili nesigurnost na poslu – samo filteri, sunčani zalasci i savršeno servirana jela.
Nastup Black Coffeeja oduševio je više od pet tisuća posjetitelja. Reklama Istre i Hrvatske, koja ovom viralnom pričom obilazi svijet, jedna je od najljepših pozivnica za dolazak u Lijepu našu.
Britanski turisti najviše su noćenja ostvarili u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te Istri, a gledano prema destinacijama u Dubrovniku, Splitu, Župi dubrovačkoj, Rovinju, Zadru, Puli i dr.
Ova mlada morska kornjača pronađena je u blizini otočića Porera, nasuprot Barbarige na zapadnoj obali Istre, a spašena je zahvaljujući brzoj reakciji obitelji Marić Pfannkuchen, koja ju je brodom prevezla do pulske luke.