
Na Međunarodni dan gastroshize pulski rotor i ove godine u zelenoj boji
15:12Prije 29 min29.07.2025
Vinske zvijezde održale su svoje tradicionalno uskrsno ocjenjivanje – ovaj se put ocjenjivanje održalo u Istri, u Balama.
U srijedu, 2. travnja 2025., Vinske zvijezde održale su svoje tradicionalno uskrsno ocjenjivanje – ovaj se put ocjenjivanje održalo u Istri, u Balama, u prelijepo rustikalno uređenoj i nedavno otvorenoj Villi Porta no.
Organizatori su za preporuku za uskrsni stol odabrali tri kategorije, bijela i crna vina lakšega tijela uz uskrsna predjela i jela, te vina s ostatkom šećera uz deserte.
Na ocjenjivanje je pristiglo 25 uzoraka, apsolutni šampion je slatki slovenski cuvée graševine, rajnskog rizlinga, šipona i bijelog pinota iz 2007 - Fuga Mundi, s 95 bodova. Slijede ga Pinot Grigio Vertiz 2022 i Cabernet Sauvignon Radoš 2022.
Najbolja vina po kategorijama
Kategorija - bijela vina (4 zvjezdice):
Pinot Grigio Vertiz, 2022 - 93
Sauvignon Cmrečnjak, 2024 - 91
Malvazija Vivoda 2024 - 90
Kategorija - crna vina (4 zvjezdice): :
Cabernet Sauvignon barrique Radoš, 2022 - 92
Merlot Sosich 2022 - 91
Cabernet Franc Cicconia Nigra Josić (nv) - 91
Kategorija - vina s ostatkom šećera, poluslatka i slatka:
Fuga Mundi, Miro Vino (95) - 5 zvjezdica
Vino prijateljstva-Muškat momjanski 2020, San Mauro – 92 – 4 zvjezdice
Pinot crni Duchette Bolfan 2024 – 90 – 4 zvjezdice
Ocjenjivanje Vinske zvijezde postoji od 2014.: vina naslijepo ocjenjuje stručna komisija enologa i sommeliera, te tako preporuča kupcima vina koja su objektivno zaslužila ocjene bez utjecaja etiketa i imena vina/vinara.
U „uskrsnoj“ komisiji su bili Katarina Peršurić, enologinja i vinarka (HR), Karin Rupena Perdec. sommelierka (HR), Vanja Mramor, sommelierka (SLO) i Bruno Gaberšek, certificirani vinski degustator i ocjenjivač, vinski znalac i kolumnist časopisa Vinske zvijezde (SLO).
Predsjednik komisije bio je dr.sc. Kristijan Damjanić, enolog i profesor vinarstva i vinogradarstva, u Poreču, Veleučilišta u Rijeci - VeleRI, a vina je posluživala domaćica, sommelierka i arhitektica dr. sc. Nina Levičnik.
Nakon ocjenjivanja, domaćini supružnici Nina Levičnik i Radovan Černelić pripremili su komisiji slasan i poseban ručak: za predjelo su posluženi domaći sirevi s marmeladom od jestivih ruža koje uzgaja Nina u Balama, slijedila je salata od graha, grejpa, karameliziranog luka i motra ukiseljenog u octu od ruža, a glavno jelo je bilo meso pečeno na žaru Ofyru uz krumpir aromatiziran ružmarinom. Za desert je poslužena torta tiramisu uz espresso iz cafetiere.
Opise svih vina, ocjene i preporuke za uskrsna jela moći će se pročitati u novom broju digitalnog časopisa Vinske zvijezde koji izlazi 10. travanja 2025. na platformi issuu.
Večeras će na Forumu od 20 sati KUD Uljanik ugostiti Vokalnu skupinu Umole sa sjedištem u Pićnu.
11:19Prije 4 h29.07.2025
Na današnji dan 2008. godine preminuo je Mate Parlov, jedan od najvećih hrvatskih i jugoslavenskih sportaša svih vremena, jedini boksač u povijesti koji je u istoj kategoriji osvojio sve najvažnije amaterske i profesionalne titule – olimpijsku, europsku i svjetsku.
09:36Prije 6 h29.07.2025
Klapa Kartolina osnovana je 2013. godine pri Hrvatskoj katoličkoj župi Sv. Franjo Asiški u Windsoru, Ontario. Pod svojim okriljem okupljaju i žensku klapu Fritule te mladu mušku klapu Berekin.
21:35Prije 18 h28.07.2025
Za cijeli Jadran upaljen je žuti meteoalarm zbog jakog vjetra - sjevernog i sjeverozapadnog, a ponegdje i jake bure.
16:08Prije 23 h28.07.2025
Osmo izdanje već je u pripremi, a sudeći prema interesu publike i dosadašnjim izdanjima – očekuje nas još jedno nezaboravno festivalsko iskustvo.
21:35Prije 1 d27.07.2025
Svake večeri od 18 do 24 sata, posjetitelji će moći degustirati vina vrhunskih lokalnih vinara, uživati u glazbi DJ-a Mr. G i istražiti raznoliku ponudu istarskih delicija.
18:31Prije 1 d27.07.2025