VINSKE ZVIJEZDE U Balama održano uskrsno ocjenjivanje vina

Vinske zvijezde održale su svoje tradicionalno uskrsno ocjenjivanje – ovaj se put ocjenjivanje održalo u Istri, u Balama.

IstraIN

6 Travanj 2025 I 12:00

VINSKE ZVIJEZDE U Balama održano uskrsno ocjenjivanje vina
Foto: Julio Frangen

U srijedu, 2. travnja 2025., Vinske zvijezde održale su svoje tradicionalno uskrsno ocjenjivanje – ovaj se put ocjenjivanje održalo u  Istri, u Balama, u prelijepo rustikalno uređenoj i nedavno otvorenoj Villi Porta no.

Organizatori su za preporuku za uskrsni stol odabrali tri kategorije, bijela i crna vina lakšega tijela uz uskrsna predjela i jela, te vina s ostatkom šećera uz deserte.

Na ocjenjivanje je pristiglo 25 uzoraka, apsolutni šampion je slatki slovenski cuvée graševine, rajnskog rizlinga, šipona i bijelog pinota iz 2007 - Fuga Mundi, s 95 bodova. Slijede ga Pinot Grigio Vertiz 2022 i Cabernet Sauvignon Radoš 2022. 

Najbolja vina po kategorijama

Kategorija - bijela vina (4 zvjezdice): 
Pinot Grigio Vertiz, 2022 - 93
Sauvignon Cmrečnjak, 2024 - 91
Malvazija Vivoda 2024 - 90

Kategorija  - crna vina (4 zvjezdice): : 
Cabernet Sauvignon barrique  Radoš, 2022 -  92
Merlot Sosich 2022 - 91
Cabernet Franc Cicconia Nigra Josić  (nv) - 91

Kategorija - vina s ostatkom šećera, poluslatka i slatka:
Fuga Mundi, Miro Vino (95) - 5 zvjezdica 
Vino prijateljstva-Muškat momjanski 2020, San Mauro – 92 – 4 zvjezdice
Pinot crni Duchette Bolfan 2024 – 90 – 4 zvjezdice

Foto: Julio Frangen

Ocjenjivanje Vinske zvijezde postoji od 2014.: vina naslijepo ocjenjuje stručna komisija enologa i sommeliera, te tako preporuča kupcima vina koja su objektivno zaslužila ocjene bez utjecaja etiketa i imena vina/vinara.

U „uskrsnoj“ komisiji su bili Katarina Peršurić, enologinja i vinarka (HR), Karin Rupena Perdec. sommelierka (HR), Vanja Mramor, sommelierka (SLO) i Bruno Gaberšek, certificirani vinski degustator i ocjenjivač, vinski znalac i kolumnist časopisa Vinske zvijezde (SLO).

Predsjednik komisije bio je dr.sc. Kristijan Damjanić, enolog i profesor vinarstva i vinogradarstva, u Poreču, Veleučilišta u Rijeci - VeleRI, a vina je posluživala domaćica, sommelierka i arhitektica dr. sc. Nina Levičnik. 

Foto: Julio Frangen

Nakon ocjenjivanja, domaćini supružnici Nina Levičnik i Radovan Černelić pripremili su komisiji slasan i poseban ručak: za predjelo su posluženi domaći sirevi s marmeladom od jestivih ruža koje uzgaja Nina u Balama, slijedila je salata od graha, grejpa, karameliziranog luka i motra ukiseljenog u octu od ruža, a glavno jelo je bilo meso pečeno na žaru Ofyru uz krumpir aromatiziran ružmarinom. Za desert je poslužena torta tiramisu uz espresso iz cafetiere.  

Opise svih vina,  ocjene i preporuke za uskrsna jela moći će se pročitati u novom broju digitalnog časopisa Vinske zvijezde koji izlazi 10. travanja 2025. na platformi issuu.