Autohtona namirnica u novom ruhu: održana radionica na temu istarskog kozlića
Chef Matija Bogdan, ovogodišnji laureat izbora Dobri restorani, s polaznicima je demonstrirao suvremene pristupe pripremi i servisiranju kozletine te potvrdio da namirnica nosi autentičnost, teksturu i prostor za kreativnost koji traži moderna kuhinja.
IstraIN
31 Listopad 2025 I 07:47
IstraIN
U Edukacijsko gastronomskom centru Istre na Gortanovu brijegu u Pazinu otvoren je jesenski ciklus radionica temom mesa istarskog kozlića.
Pod vodstvom chefa Matije Bogdana polaznici su 23. listopada radili s cijelim trupom, analizirali teksture i tražili načine potpune iskoristivosti svakog reza kako bi se autohtona namirnica vratila u suvremenu gastronomiju.
Kozletina iz tradicionalnog i kontroliranog uzgoja odlikuje se nježnom teksturom, lagano slatkastim, profinjenim okusom i povoljnim nutritivnim profilom s niskim udjelom zasićenih masti i kolesterola.
Primjenjiva je za sporo pečenje, pirjanje i moderne tehnike poput sous-videa te se dobro slaže s mediteranskim biljem i povrćem. Unatoč kvalitetama, u ponudi je nedovoljno zastupljena zbog diskontinuiteta opskrbe i potrošačkih navika.
AZRRI i EGCI kroz radionice, projekte i suradnje povezuju kuhare, predavače i uzgajivače s ciljem uspostave održivog lanca vrijednosti i većeg tržišnog uvažavanja kozletine. Program obuhvaća prijenos znanja od farme do tanjura: edukaciju uzgajivača, preventivne veterinarske preglede, otkup i nabavu grla, de minimis potpore Istarske županije te stručnu podršku u provedbi uzgojnog programa.
U sklopu Istarske banke gena provedeno je uzorkovanje i genotipizacija populacije istarske koze radi izrade optimalnih planova sparivanja i očuvanja genetske stabilnosti pasmine. Cilj je povezati poljoprivredu, znanost i gastronomiju u funkcionalan sustav koji generira novu vrijednost za lokalnu zajednicu.
IstraIN
Chef Matija Bogdan, ovogodišnji laureat izbora Dobri restorani, s polaznicima je demonstrirao suvremene pristupe pripremi i servisiranju kozletine te potvrdio da namirnica nosi autentičnost, teksturu i prostor za kreativnost koji traži moderna kuhinja.
Jesenski ciklus EGCI-ja se nastavlja idućih tjedana uz gostovanja istaknutih chefova poput Jeffreyja Velle, Hrvoja Zirojevića, Marka Palfija, Davida Skoke i Emila Perdeca. Cilj je učvrstiti kozletinu i proizvode od kozjeg mlijeka na jelovnicima te gastronomiju pozicionirati kao pokretač održivog ruralnog razvoja u Istri.
U tijeku je košnja trave, planiranje terena, priprema bilja i stabala za zimski san, pripremaju se nove klupe, a prostor oko jedinstvenog Polarnog Sunčevog sata i biste kozmonauta Jurija Gagarina skoro je spreman za postavljanje betonske ploče.
"Ovo je tek početak. Nadam se da Rovinjci, Porečani i Umažani neće dopustiti da mi usred sezone moramo provoditi ovakve akcije. Kada bude više turista, to bi zaista prouzročilo veće probleme", zaključio je Ilić.
Za vrijeme primanja stipendije Istarske županije student ne može istovremeno koristiti stipendiju grada odnosno općine na čijem području ima prebivalište ni stipendiju iz ostalih izvora.
Scalier je rođen u Puli 1902. godine, a ubijen je također u Puli 1921. godine nakon sukoba s karabinjerom i pripadnikom Kraljevske straže za javnu sigurnost.
Nakonpredavanja na temu „Zdravim načinom života do očuvanja zdravlja“ o zdravim stilovima života i prevenciji bolesti te „Psihološka otpornost – mentalno zdravlje“, uslijedile su radionice Mindfulnessa, odnosno rad u malim grupama te mjerenja krvnog tlaka, šećera i kolesterola.
Kuhinja se danas, 15. studenog, otvara već u 11 sati, a među brojnim kulinarskim stručnjacima, put od polja do tanjura predstavit će Matija Horg. Kulinarski će se okušati i umjetnici, ali i uljari te će se predstaviti istarski ugostitelji.
Saltwater Oasis Wellness & Spa centar u Balama nudi savršen bijeg od svakodnevice uz grijane bazene s morskom vodom, saune i vrhunske tretmane. Smješten u sklopu Camping Resorta Mon Perin, ovaj jedinstveni wellness centar dizajniran je u obliku nautilisa – morske životinje koja simbolizira ravnotežu
Iako studeni više nalikuje proljeću nego kasnoj jeseni, pred nama je nagla promjena: nakon toplog i nestabilnog vikenda, početak novog tjedna donosi jače pogoršanje vremena, obilnu kišu, grmljavinu i prvi mogući snijeg na najvišim predjelima.
Na dan rođenja Matea Tee Parlova, najvećeg hrvatskog boksača i sportaša 20. stoljeća, u nedjelju će na pulskom gradskom groblju biti položeno cvijeće i zapaljene svijeće u čast legendi čije se ime i dalje s ponosom nosi u hrvatskom sportu.
August Šenoa umro je u 43. godini života od posljedica upale pluća od koje je obolio kada je kao gradski senator po hladnoći skrbio za unesrećene u Velikom potresu 1880. godine.