U koncertnoj dvorani Adris ovog petka nastupa grupa Nola
Koncert započinje u 19 sati, a riječ je o nastupu u sklopu koncertnog programa koji Adris grupa organizira u svojoj koncertnoj dvorani.
22:00Prije 23 min15.12.2025
Chef Matija Bogdan, ovogodišnji laureat izbora Dobri restorani, s polaznicima je demonstrirao suvremene pristupe pripremi i servisiranju kozletine te potvrdio da namirnica nosi autentičnost, teksturu i prostor za kreativnost koji traži moderna kuhinja.
U Edukacijsko gastronomskom centru Istre na Gortanovu brijegu u Pazinu otvoren je jesenski ciklus radionica temom mesa istarskog kozlića.
Pod vodstvom chefa Matije Bogdana polaznici su 23. listopada radili s cijelim trupom, analizirali teksture i tražili načine potpune iskoristivosti svakog reza kako bi se autohtona namirnica vratila u suvremenu gastronomiju.
Kozletina iz tradicionalnog i kontroliranog uzgoja odlikuje se nježnom teksturom, lagano slatkastim, profinjenim okusom i povoljnim nutritivnim profilom s niskim udjelom zasićenih masti i kolesterola.
Primjenjiva je za sporo pečenje, pirjanje i moderne tehnike poput sous-videa te se dobro slaže s mediteranskim biljem i povrćem. Unatoč kvalitetama, u ponudi je nedovoljno zastupljena zbog diskontinuiteta opskrbe i potrošačkih navika.
AZRRI i EGCI kroz radionice, projekte i suradnje povezuju kuhare, predavače i uzgajivače s ciljem uspostave održivog lanca vrijednosti i većeg tržišnog uvažavanja kozletine. Program obuhvaća prijenos znanja od farme do tanjura: edukaciju uzgajivača, preventivne veterinarske preglede, otkup i nabavu grla, de minimis potpore Istarske županije te stručnu podršku u provedbi uzgojnog programa.
U sklopu Istarske banke gena provedeno je uzorkovanje i genotipizacija populacije istarske koze radi izrade optimalnih planova sparivanja i očuvanja genetske stabilnosti pasmine. Cilj je povezati poljoprivredu, znanost i gastronomiju u funkcionalan sustav koji generira novu vrijednost za lokalnu zajednicu.
Chef Matija Bogdan, ovogodišnji laureat izbora Dobri restorani, s polaznicima je demonstrirao suvremene pristupe pripremi i servisiranju kozletine te potvrdio da namirnica nosi autentičnost, teksturu i prostor za kreativnost koji traži moderna kuhinja.
Jesenski ciklus EGCI-ja se nastavlja idućih tjedana uz gostovanja istaknutih chefova poput Jeffreyja Velle, Hrvoja Zirojevića, Marka Palfija, Davida Skoke i Emila Perdeca. Cilj je učvrstiti kozletinu i proizvode od kozjeg mlijeka na jelovnicima te gastronomiju pozicionirati kao pokretač održivog ruralnog razvoja u Istri.
Najavljeni koncert Marka Perkovića Thompsona u Poreču izazvao je brojne reakcije, no anketa portala IstraIN pokazuje da većina čitatelja nema ništa protiv njegova održavanja, a znatan dio njih koncert planira i posjetiti.
17:11Prije 5 h15.12.2025
Božić u Tinjanu počinje u utorak, 16. prosinca 2025. i bit će posvećen školarcima i zajedničkom blagdanskom druženju. Program počinje u 17 sati u školskoj dvorani Tinjan svečanom školskom božićnom priredbom.
14:33Prije 7 h15.12.2025
Cjelokupan prihod od prodaje ulaznica namijenjen je nabavi namirnica za pripremu obroka korisnicima prenoćišta za beskućnike Rachem u Valturskoj ulici u Puli, kojim upravlja Udruga Institut Pula.
06:45Prije 15 h15.12.2025
U radnji DEKODA svaki sat dobiva jednaku pažnju – bilo da je riječ o obiteljskom nasljeđu, kolekcionarskom primjerku ili satu koji vlasniku znači nešto osobno.
20:28Prije 1 d14.12.2025
U radu žirija, i jedina iz Hrvatske, sudjelovat će Jelena Fiškuš, kreativna direktorica i suosnivačica Studija Sonda te predsjednica uprave HURA-e
18:31Prije 1 d14.12.2025
"Naučite kako napraviti makeup koji traje cijeli radni dan, od prvog sastanka do večernje zabave, trikove kako prilagoditi svoju šminku nakon posla te kako na brzinu osvježiti izgled i biti spremni za zabavu."
16:15Prije 1 d14.12.2025
Kroz izlaganje i razgovor sudionicima će se ponuditi dublje razumijevanje agresivnosti kao prisutne pojave u ljudskom životu te mogućnosti njezina prevladavanja kroz jačanje povjerenja, dobrote i dostojanstva svake osobe.
12:50Prije 1 d14.12.2025