Tek što smo ispratili Djeda Mraza i njegove vilenjake, slijedi vrijeme ludog radovanja, vrijeme kada svatko može biti baš ono to želi, vrijeme kada maske i nisu potrebne. Ili ipak jesu! Jer u vrijeme karnevalskog ludila dozvoljeno je baš sve. I zato treba iskoristiti to peto godišnje doba koje u Puli počinje već 17. siječnja preuzimanjem ključeva Grada u Komunalnoj palači.
Već tradicionalno, maškare, predvođene dječjim gradonačelnikom, preuzet će i “vlast” te dozvoliti da u narednom periodu svatko pokaže što želi biti.
U sklopu programa “Potraga za Karnevalom”, koji će se održavati 8. i 15. veljače u vremenu od 9.30 do 13 sati u centru grada, najmlađi, u pratnji njihovih roditelja, moći će zakoračiti u taj svijet iz mašte, ukrcati se u Veseli karnevalski autobus i zabavljati se uz Čarobnjakovu družinu.
Tu mogu nakratko istraživati svijet čarolija uz čarobiranje mađioničara Stefana, oslikavanjem lica uživjeti se u ulogu svojih junaka, odgledati predstavu Škola za maškare i doživjeti pravu čaroliju karnevala.
Polazak autobusa je ispred Arene u 9.30 sati, potom u 10, 10.30, 11 i 11.30 sati. Svi zainteresirani roditelji moraju preuzeti karte dan ranije u prostorima Turističke zajednice grada Pule na adresi Forum 3, od 8 do 17 sati.
Dječji karneval za vrtićke i školske skupine, u organizaciji Društva Naša djeca, održat će se 21. veljače u pulskoj Areni s početkom u 10 sati.
TZ Grada Pule
Velika Karnevalska povorka maškaranih grupa po centru grada održat će se 22. veljače od 11.30 sati. Nakon okupljanja na Karolini povorka će krenuti ispred Arene gdje će biti njihovo prvo predstavljanje i kreće dalje put Portarate na drugo predstavljanje i veliko zajedničko druženje.
Od 15 sati nadalje uslijedit će pravi maskenbal uz Lucky Band u Domu hrvatskih branitelja, a ulaz je slobodan za sve ljubitelje karnevala.
Idući dan, 23. veljače od 9 do 10 sati karnevalska skupina Valmade-Veli Vrh napravit će đir po Valmadama, a od 11 do 19 sati đir po Velom Vrhu.
Kraj ovogodišnjeg karnevalskog ludila bit će 4. ožujka tradicionalnim spaljivanjem Pusta, krivca za sve nevolje koje su nas snašle, a za koje će svi saznati na izricanju “šentence” uoči spaljivanja koje počinje u 19 sati na Velom Vrhu. Kraj je to ovogodišnjeg karnevala i vrijeme da se uozbiljimo nadolazećoj korizmi.
Kroz predavanja i panel raspravu, sudionici će imati priliku čuti istaknute stručnjake iz područja kibernetičke sigurnosti, pedagogije, psihosocijalne podrške i policijskog rada, a fokus će biti na konkretnim alatima i praksama kako zaštititi djecu od internetskih prijetnji.
Uskršnja tradicija bojanja jaja vrlo je stara te je svake godine nezaobilazna u mnogim kućanstvima diljem svijeta koja slave Uskrs. No, znate li koje se značenje krije iza određenih boja kojima bojimo pisanice?
Grbin se na predanom angažmanu zahvalio članovima stranke, simpatizerima i volonterima, a na velikoj podršci prije svega svojim sugrađanima i sugrađankama.
Pod nazivom “Proljetni reset - Kako podržati tijelo nakon zime”, predavanje će se baviti temama buđenja tijela i regeneracije, posebno detoksikacijom jetre u cilju podržavanja organizma nakon zime, biljkama i pripravcima koji mogu pomoći u otklanjanju proljetnog umora te pripremom za sezonu alergija
Za verziju tradicionalnog i suosjećajnog Uskrsa preporučuju blagdanske recepte: juhu od koprive i slanutka, sejtan šunkicu posluženu uz francusku salatu s domaćom veganskom majonezom, mladim lukom i rotkvicama, umak od hrena, vegansko jaje na oko, vegansku pincu te osvježavajući kolač od limuna.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
Za pincu bez kvasca potrebni su sljedeći sastojci: 15 dkg maslaca, 15 dkg šećera, 25 dkg sira za kolače, 50 dkg brašna, 2 jaja, pola praška za pecivo, 1 limun – sok i korica te 2 velike žlice mlijeka.
Iako mnogi ljudi povezuju zdravlje kože samo s kozmetičkim tretmanima i proizvodima, ona je u stvari mnogo više od toga – ona je odraz našeg unutrašnjeg stanja, naših navika, ishrane i općeg zdravlja.
Riječ je o receptu za slatki kruh koji se tradicionalno priprema ususret Uskrsu. Neizostavna je to dugogodišnja tradicija u dijelovima Istre pa zbog toga ovdje prenosimo jedan stari, ali provjereni recept.