U subotu 1. veljače 2025. s početkom u 9:30 sati u Osnovnoj školi Vazmoslav Gržalja u Buzetu ( II.Istarske brigade 18) održat će se prvo regionalno natjecanje FIRST LEGO Liga Hrvatska 2024/25 u organizaciji Hrvatskog Robotičkog saveza i Osnovne škole Buzet.
Ovogodišnja tema SUBMERGED inspirira natjecatelje da istraže neotkrivene dijelove naših oceana, osmisle inovativna rješenja za zaštitu podvodnih ekosustava, te razviju robotičke sustave koji će omogućiti bolji pristup i razumijevanje svijeta ispod površine.
U subotu je u Buzetu održano prvo polufinale FIRST LEGO Liga Hrvatska 2024/25 u organizaciji Hrvatskog Robotičkog saveza i Osnovne škole Buzet.
09:00Prije 74 d04.02.2025
Timovi će se suočiti s brojnim zadacima, od izgradnje robota koji će istraživati morske dubine, do osmišljavanja projekata koji će pomoći očuvanju morskih resursa.
Drugo regionalne natjecanje, održat će se u Lipovljanima tjedan dana kasnije – 8. veljače.
Ukupno hrvatski dio natjecanja obuhvaća 41 prijavljenu ekipu s 300 djece 65 mentora i 70 volontera. Na svjetskoj razini na natjecanju FIRST® LEGO® League sudjeluje preko 670.000 djece iz preko 110 zemalja na više od 3700 događaja.
Pripremite se za sezonu punu inovacija, timskog rada i inspirativnih dostignuća. Registracije su otvorene - pridružite se i postanite dio ove globalne misije istraživanja podmorja!
Kroz predavanja i panel raspravu, sudionici će imati priliku čuti istaknute stručnjake iz područja kibernetičke sigurnosti, pedagogije, psihosocijalne podrške i policijskog rada, a fokus će biti na konkretnim alatima i praksama kako zaštititi djecu od internetskih prijetnji.
Uskršnja tradicija bojanja jaja vrlo je stara te je svake godine nezaobilazna u mnogim kućanstvima diljem svijeta koja slave Uskrs. No, znate li koje se značenje krije iza određenih boja kojima bojimo pisanice?
Grbin se na predanom angažmanu zahvalio članovima stranke, simpatizerima i volonterima, a na velikoj podršci prije svega svojim sugrađanima i sugrađankama.
Pod nazivom “Proljetni reset - Kako podržati tijelo nakon zime”, predavanje će se baviti temama buđenja tijela i regeneracije, posebno detoksikacijom jetre u cilju podržavanja organizma nakon zime, biljkama i pripravcima koji mogu pomoći u otklanjanju proljetnog umora te pripremom za sezonu alergija
Za verziju tradicionalnog i suosjećajnog Uskrsa preporučuju blagdanske recepte: juhu od koprive i slanutka, sejtan šunkicu posluženu uz francusku salatu s domaćom veganskom majonezom, mladim lukom i rotkvicama, umak od hrena, vegansko jaje na oko, vegansku pincu te osvježavajući kolač od limuna.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
Za pincu bez kvasca potrebni su sljedeći sastojci: 15 dkg maslaca, 15 dkg šećera, 25 dkg sira za kolače, 50 dkg brašna, 2 jaja, pola praška za pecivo, 1 limun – sok i korica te 2 velike žlice mlijeka.
Iako mnogi ljudi povezuju zdravlje kože samo s kozmetičkim tretmanima i proizvodima, ona je u stvari mnogo više od toga – ona je odraz našeg unutrašnjeg stanja, naših navika, ishrane i općeg zdravlja.
Riječ je o receptu za slatki kruh koji se tradicionalno priprema ususret Uskrsu. Neizostavna je to dugogodišnja tradicija u dijelovima Istre pa zbog toga ovdje prenosimo jedan stari, ali provjereni recept.