Point Nemo: jeste li znali da i svemirske letjelice imaju svoje groblje?
Popularni naziv za groblje svemirskih letjelica je “Point Nemo”. Do danas tamo su kontrolirano deorbitirane najmanje 263 svemirske letjelice.
Marino Tumpić
8 Veljača 2025 I 13:02
IstraIN
Ljudi, biljke, životinje, tehnika... Sve se u nekom trenutku rađa, proživljava svoj životni ili radni ciklus i umire. Groblja su sastavni dio života, no jeste li znali da i svemirske letjelice imaju svoje groblje?!
Ono se nalazi tisućama kilometara od najbližeg kopna, u južnom dijelu Pacifika. Popularni naziv za groblje svemirskih letjelica je “Point Nemo”. Centar ovog područja ima koordinate 47°24′42″ S i 177°22′45″ E.
Tamo nema ljudskih naseobina, pomorski i zračni koridori daleko su pozicionirani. Pustopoljina koju ne želite posjetiti. Upravo su to bili razlozi zašto je ovo područje izabrano za lokalitet gdje se usmjeravaju stare i islužene letjelice većih dimenzija na “posljednji počinak”.
Ako neke komponente ne izgore u atmosferi, ono što padne na površinu neće prouzročiti ni ljudske niti materijalne gubitke te će završiti na dnu mora.
IstraIN
Do danas tamo su kontrolirano deorbitirane najmanje 263 svemirske letjelice. Najviše je ruskih, zatim američkih, europskih, japanskih, a odnedavno tu dolaze i ostaci letjelica privatnih kompanija.
Najveća operacija prizemljenja dogodila se u ožujku 2001. kada je ogromna ruska svemirska postaja MIR kontrolirano spuštena na lokalitet Point Nemo.
Pravi izazov za Point Nemo tek slijedi kroz narednih desetak godina kada će doći do najzahtjevnijeg svemirskog sprovoda, deorbitiranja sada već desetljećima stare Međunarodne svemirske postaje.
IstraIN
Point Nemo nalazi se izvan pravnog dosega nacionalnih zakonodavstava.
Jedini pravni akti koji se koliko toliko brinu o svemirskom otpadu na Point Nemo dolaze iz UN-a. Riječ je o Ugovoru o svemiru i Konvenciji o morskom zakonodavstvu.
U stvarnosti, Point Nemo prepušten je sam sebi. Onečišćenja mora, podmorja i života prepuštena su svojoj sudbini nesuđenog groblja svemirskih letjelica čiji nekad uglancani dijelovi, sada zapušteni i devastirani, leže na na oceanskom dnu, više od četiri kilometra ispod morske površine.
Nogometni klub Istra 1961 smijenio je trenera Gorana Tomića nakon poraza od Slaven Belupa u Koprivnici, a niz loših rezultata i blijeda igra presudili su stručnjaku koji je pulsku klupu preuzeo u lipnju.
Cilj programa je smanjiti početne troškove pokretanja poslovanja, potaknuti poduzetnike na korištenje EU i nacionalnih fondova, povećati konkurentnost, razvijati obrtništvo i poduzetništvo te otvoriti nova radna mjesta.
Radionice će se održavati petkom u večernjim satima, u toploj, opuštenoj atmosferi, gdje će sudionici imati priliku ne samo učiti recepte svojih nona, već i ponijeti gotove kolače kući – kao uspomenu i inspiraciju da ih ponovno pripreme.
Sunčana subota u centar Rovinja privukla je mnoštvo građana i posjetitelja, a svi su oni, osim u dobroj glazbi, uživali i u besplatnom ručku kojeg su pripremali Maistrini chefovi.
Starship kompleks obuhvaća „raketu” koja je viša, deblja, teža od Saturn V kojom su Amerikanci realizirali program Apollo! Dvostruko jačeg potiska, nosi više korisnog tereta, lansirne rampe su podignute na nekoliko lokacija, a one su ujedno prihvatne rampe.
Prilikom velikog nevremena koje je pogodilo Rovinj 16. lipnja ove godine Diego Ružić je spasio veliku jahtu privezanu na Velikome molu kojoj su pukli konopi i koja je prijetila sigurnosti cijeloj južnoj luci Andana.
Porečka riva i ovoga je puta bila prepuna posjetitelja koji su pratili vaganje. Od tri ulovljene tune sve su izvučene na obalu, a uz njih je ulovljeno i 25 luceva, od kojih je 22 priznato i bodovano.
U povodu proslave Dana Grada Rovinja i zaštitnice svete Eufemije ove je subote na rasporedu besplatan ručak za umirovljenike uz nastup benda Anelidi i Vesne Nežić-Ružić, građani će moći besplatno koristiti prijevoz vlakićem od 10 do 22 sata, a navečer se priprema i Rovinjski festival vina.
Lokalni ugostitelji pripremaju riblja predjela poput bakalara, slanih i mariniranih inćuna, salata od hobotnice i sipe, potom riblje specijalitete od bijele i plave ribe, lignje, školjke, frito misto, šugo od sipa, a moći će se kušati i brodet od plavog raka.