
NESREĆA U PULI: Vlak naletio na automobil u Šijani
Riječ je o vlaku koji je prometovao na liniji iz Pule do Lupoglava.
22:06Prije 4 h21.04.2025
Koprivnička grupa Ogenj, koja slovi za jednog od favorita ovogodišnje Dore, ostvarila je suradnju s do sada javnosti nepoznatim koreografom i redateljem Stjepanom Kelenićem iz Poreča.
Koprivnička grupa Ogenj, koja slovi za jednog od favorita ovogodišnje Dore, ostvarila je suradnju s do sada javnosti nepoznatim koreografom i redateljem Stjepanom Kelenićem iz Poreča.
"Znao sam za grupu Ogenj i prije početka naše suradnje. Nisam ih aktivno slušao, ali sam pratio njihov rad znajući da imaju dobre pjesme i jako kvalitetne spotove. Kada su izabrani za nastup na Dori odlučio sam im se javiti, a sada s nestrpljenjem očekujemo vidjeti rezultate našeg zajedničkog rada" počinje svoju priču Stjepan.
Ova suradnja s kojom nastupa na Dori zapravo je njegov prvi profesionalni projekt.
"Do sada sam radio studentske projekte koji su možda i bili na razini profesionalnih, ali sam na neki način bio opušteniji jer sam uvijek mogao reći "ovo je samo studentski rad, još učim", govori te dodaje kako sada ipak ima puno veću odgovornost.
Od grupe Ogenj očekivao je pjesmu žestokog zvuka, a pjesma Daj daj svidjela mu se već na prvo slušanje.
"Moram priznati da me tamburica najviše iznenadila. Da sam mogao unaprijed čuti sve pjesme i izabrati za koje ću raditi nastup, definitivno bi među njima bila i pjesma Daj Daj" mišljenja je. A kako je jedan Istrijan pronašao zajednički jezik s kajkavcima otkriva zanimljivost ove suradnje.
"Jezik je bila potencijalna prepreka, ali nema problema. Uglavnom pričamo književnim jezikom, a povremeno jedni druge pitamo što neka riječ znači", smije se Stjepan, kojeg su dečki iz Koprivnice odmah na prvoj probi prozvali Štef.
Kaže kako je prilikom prvog slušanja tražio prijevod pjesme, jer ona je na kajkavskom narječju. "Sve su to šaljivi momenti koji zapravo čine zanimljivost ove priče", govori.
Njegov pristupu radu takav je da uvijek pita izvođače koje su njihove želje, vizije i mogućnosti, a nakon što dobije potrebne informacije preslušava pjesmu i čita njen tekst.
"Krenuo sam od želja i mogućnosti benda pa sam to komponirao sa svojom vizijom. To su najčešće fragmenti nastupa koje postepeno spajam i stvaram smislenu cjelinu. Uvijek u svoje radove dodajem reference iz raznih kultura ili umjetničkih djela pa postoji i moj istraživački moment u procesu", pojašnjava.
Nakon višetjednih proba koreografija za Doru posložena je, no Stjepan ne može otkriti puno.
"Ono što mogu reći jest da možete očekivati pravi Eurovizijski nastup. Bit će autentično, moćno, veselo, atraktivno, neočekivano i iskreno. Jedva čekam da publika vidi ovaj nastup i veselim se nakon toga čuti reakcije", navodi.
Stjepan kaže kako ih uloga favorita navodi na to da razmišljaju o pobjedi, ali i da tu ulogu nemaju to bi svejedno bilo tako.
"Mislim da razmišljanje o pobjedi potvrđuje da smo ozbiljni u ovome. Što se tiče nastupa za Eurosong definitivno bismo radili potpuno novi koncept nastupa s dijelovima iz nastupa s Dore. Pozornica u Baselu je puno drugačija i željeli bismo se poigrati s mogućnostima koje nudi i koje možda više nikada nećemo imati. S grupom Ogenj mi je predivno surađivati, ovo je zapravo moja suradnja iz snova i ne bih želio da je Dora kraj naše suradnje", zaključuje Stjepan.
Tako je do sada nepoznati koreograf i redatelj, koji trenutno radi na svom prvom dugometražnom filmu, poput neke filmske priče odlučio iskušati sreću i baciti se u nepoznato. Tko zna, možda se ova podravsko-istarska kombinacija pokaže dobitnom, a Stjepana ili Štefa kako vam draže, njegova odlučnost odvede od Istre sve do Basela.
Ovom je manifestacijom nekadašnja gastronomska manifestacija Šetimane fritaja središnje Istre poprimila novo ruho, a obogaćena je raznovrsnim proljetnim jelima pripremljenima od sezonskih namirnica.
17:23Prije 8 h21.04.2025
Od svih uvezenih vozila provjerenih putem carVerticala u 2024. godini, 29,3% bilo je uvezeno iz Njemačke, 15,7% iz Francuske, 14,8% iz Belgije, 11,3% iz Italije i 6,9% iz Slovenije.
17:00Prije 9 h21.04.2025
Osim glazbenog dijela, posjetitelji su uživali u bogatoj gastronomskoj ponudi i 4. Skupu Natprirodnih vinara Istre.
14:24Prije 11 h21.04.2025
Leidi već 13 godina koristi reciklirane materijale, a na ovom brodu primijenjeno je čak 250 kvadrata sendvič materijala od PET boca.
13:34Prije 12 h21.04.2025
Ove nedjelje su javnosti predstavljeni dovršeni radovi i planovi za daljnje uređenje rive u Poreču.
12:29Prije 13 h21.04.2025
Maksimum aktivnosti ove se godine događa u noći s ponedjeljka na utorak. Opažači s tamnih lokacija imat će prigodu vidjeti 15-25 meteora na sat, aktivnost je nešto viša nakon ponoći.
11:20Prije 14 h21.04.2025
Ulazak u konobe moguć je isključivo uz kupnju službene vinske čaše. Na dan manifestacije ulaznice je moguće kupiti isključivo na prodajnim mjestima u Gračišću, i to isključivo gotovinom.
08:37Prije 17 h21.04.2025
Uskrsno jutro počinje naravno - uskršnjim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.
16:03Prije 1 d20.04.2025