Čitatelji u šetnji sreli tri poskoka - proljeće je na vratima!
Planinari i izletnici upozoravaju se na potreban oprez – iako poskoci nisu agresivni i najčešće izbjegavaju ljude, neugodni susreti mogu se izbjeći pažljivim kretanjem i nošenjem adekvatne obuće.
Protekli vikend donio nam je pravu proljetnu atmosferu, a sunčane zrake nisu razveselile samo izletnike i planinare, već i - poskoke!
Toplo vrijeme pogodovalo je zmijama, koje su izašle iz svojih skrovišta kako bi se ugrijale na suncu.
Naša čitateljica tijekom nedjeljne šetnje na Skitači doživjela je neobično iskustvo – na istom kamenu zatekla je čak tri poskoka kako se bezbrižno sunčaju.
Prizor ju je iznenadio, ali i podsjetio na to da s dolaskom toplijih dana treba biti na oprezu prilikom boravka u prirodi.
Podsjećamo da poskoci, kao hladnokrvne životinje, ovise o vanjskim izvorima topline kako bi regulirali tjelesnu temperaturu.
Nakon zimskog mirovanja, sunčanje im pomaže u ponovnom aktiviranju metabolizma. Stoga nije neobično vidjeti ih na osunčanim stijenama, posebice u prijelaznim razdobljima poput ranog proljeća.
Foto: Matej Mirkac
Planinari i izletnici upozoravaju se na potreban oprez – iako poskoci nisu agresivni i najčešće izbjegavaju ljude, neugodni susreti mogu se izbjeći pažljivim kretanjem i nošenjem adekvatne obuće.
U slučaju nailaska na zmiju, najbolje je ne uznemiravati je, već joj omogućiti siguran put za povlačenje.
Ovaj nesvakidašnji prizor na Skitači potvrđuje ono što svi željno iščekujemo – proljeće je pred vratima!
Uskršnja tradicija bojanja jaja vrlo je stara te je svake godine nezaobilazna u mnogim kućanstvima diljem svijeta koja slave Uskrs. No, znate li koje se značenje krije iza određenih boja kojima bojimo pisanice?
Grbin se na predanom angažmanu zahvalio članovima stranke, simpatizerima i volonterima, a na velikoj podršci prije svega svojim sugrađanima i sugrađankama.
Pod nazivom “Proljetni reset - Kako podržati tijelo nakon zime”, predavanje će se baviti temama buđenja tijela i regeneracije, posebno detoksikacijom jetre u cilju podržavanja organizma nakon zime, biljkama i pripravcima koji mogu pomoći u otklanjanju proljetnog umora te pripremom za sezonu alergija
Za verziju tradicionalnog i suosjećajnog Uskrsa preporučuju blagdanske recepte: juhu od koprive i slanutka, sejtan šunkicu posluženu uz francusku salatu s domaćom veganskom majonezom, mladim lukom i rotkvicama, umak od hrena, vegansko jaje na oko, vegansku pincu te osvježavajući kolač od limuna.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
Za pincu bez kvasca potrebni su sljedeći sastojci: 15 dkg maslaca, 15 dkg šećera, 25 dkg sira za kolače, 50 dkg brašna, 2 jaja, pola praška za pecivo, 1 limun – sok i korica te 2 velike žlice mlijeka.
Iako mnogi ljudi povezuju zdravlje kože samo s kozmetičkim tretmanima i proizvodima, ona je u stvari mnogo više od toga – ona je odraz našeg unutrašnjeg stanja, naših navika, ishrane i općeg zdravlja.
Riječ je o receptu za slatki kruh koji se tradicionalno priprema ususret Uskrsu. Neizostavna je to dugogodišnja tradicija u dijelovima Istre pa zbog toga ovdje prenosimo jedan stari, ali provjereni recept.
Riječ je o emotivnom singlu koji na nenametljiv, ali snažan način govori o ljubavi — ne onoj idealiziranoj s ekrana i društvenih mreža, već onoj stvarnoj, nesavršenoj i duboko ljudskoj.