
NESREĆA U PULI: Vlak naletio na automobil u Šijani
Riječ je o vlaku koji je prometovao na liniji iz Pule do Lupoglava.
22:06Prije 3 h21.04.2025
Kroz zanimljive vođene ture i pokazne analize, znanstvenici Instituta približili su posjetiteljima svoj svakodnevni rad i aktivnosti, suvremene tehnologije koje koriste te brojne projekte na kojima rade.
Povodom obilježavanja 150 godina postojanja, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču otvorio je vrata svojih laboratorija i pružio javnosti jedinstven uvid u svijet znanosti.
Dan otvorenih vrata laboratorija, održan u ponedjeljak, 14. travnja 2025., okupio je brojne osnovnoškolce, građane i zaljubljenike u znanost.
Posjetitelji su imali priliku obići šest laboratorija Instituta - Laboratorij za tlo, biljku i vodu, Vinarski laboratorij, Prehrambeno-biotehnološki laboratorij, Genetički laboratorij, Laboratorij za fenotipizaciju i Laboratorij za zaštitu bilja - te vinarski podrum „Minivinifikacija, u kojem se provode znanstveno-istraživački projekti iz područja vinarstva.
Zanimanje posjetitelja izazvali su i Povjerenstvo za senzorno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića te Panel za senzorno ocjenjivanje maslinovog ulja, gdje su mogli saznati više o stručnom kušanju i ocjenjivanju kvalitete proizvoda.
Kroz zanimljive vođene ture i pokazne analize, znanstvenici Instituta približili su posjetiteljima svoj svakodnevni rad i aktivnosti, suvremene tehnologije koje koriste te brojne projekte na kojima rade.
Oduševljenje nije izostalo, posebno među najmlađima, koji su radoznalo postavljali različita pitanja i sudjelovali u interaktivnim demonstracijama. Nasmijana lica i znatiželjni pogledi bili su najbolja potvrda da je znanost zanimljiva i svima bliska.
Institut je danom otvorenih vrata potvrdio važnost povezivanja znanosti i zajednice, čime je na poseban način obogatio program aktivnosti u sklopu obilježavanja svog 150. jubileja.
Ovom je manifestacijom nekadašnja gastronomska manifestacija Šetimane fritaja središnje Istre poprimila novo ruho, a obogaćena je raznovrsnim proljetnim jelima pripremljenima od sezonskih namirnica.
17:23Prije 8 h21.04.2025
Od svih uvezenih vozila provjerenih putem carVerticala u 2024. godini, 29,3% bilo je uvezeno iz Njemačke, 15,7% iz Francuske, 14,8% iz Belgije, 11,3% iz Italije i 6,9% iz Slovenije.
17:00Prije 8 h21.04.2025
Osim glazbenog dijela, posjetitelji su uživali u bogatoj gastronomskoj ponudi i 4. Skupu Natprirodnih vinara Istre.
14:24Prije 11 h21.04.2025
Leidi već 13 godina koristi reciklirane materijale, a na ovom brodu primijenjeno je čak 250 kvadrata sendvič materijala od PET boca.
13:34Prije 11 h21.04.2025
Ove nedjelje su javnosti predstavljeni dovršeni radovi i planovi za daljnje uređenje rive u Poreču.
12:29Prije 13 h21.04.2025
Maksimum aktivnosti ove se godine događa u noći s ponedjeljka na utorak. Opažači s tamnih lokacija imat će prigodu vidjeti 15-25 meteora na sat, aktivnost je nešto viša nakon ponoći.
11:20Prije 14 h21.04.2025
Ulazak u konobe moguć je isključivo uz kupnju službene vinske čaše. Na dan manifestacije ulaznice je moguće kupiti isključivo na prodajnim mjestima u Gračišću, i to isključivo gotovinom.
08:37Prije 16 h21.04.2025
Uskrsno jutro počinje naravno - uskršnjim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.
16:03Prije 1 d20.04.2025