U Rovinju 1891. godine otvorena postaja berlinskog akvarija DANAŠNJI CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE MORA
Lokacija u Rovinju odabrana je zbog čistoće mora te velike raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta na relativno malom području plitkog mora, kao i vrlo dobre željezničke povezanosti Rovinja s Trstom, Berlinom i mnogim glavnim gradovima Europe.
Povijest.hr
10 Svibanj 2025 I 11:57
Institut Ruđer Bošković
Davne 1891. godine osnovana je zoološka postaja berlinskog akvarija u Rovinju, a svečano otvaranje instituta održano je 10. svibnja.
Lokacija u Rovinju odabrana je zbog čistoće mora te velike raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta na relativno malom području plitkog mora, kao i vrlo dobre željezničke povezanosti Rovinja s Trstom, Berlinom i mnogim glavnim gradovima Europe.
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
Matuličić je rasprostranjen diljem Sredozemnog mora i istočnih obala Atlantika, a iako nije invazivna vrsta, njegovo učestalije pojavljivanje na sjeveru Jadrana znanstvenici povezuju sa zagrijavanjem mora.
19:00Prije 19 d29.08.2025
Okolica zoološke stanice oplemenjena je i malim botaničkim vrtom sa sredozemnom kopnenom florom.
Ubrzo nakon osnutka zoološka stanica dobiva znanstvenu važnost te u nju dolaze mnogobrojni znanstvenici iz čitave Europe. Vremenom se Institut širi, a pod vodstvom dr. Otta Hermesa provode se prva planktološka istraživanja.
Radi li se o zagađenju ili prirodnoj pojavi? Detalje nam je otkrila Daniela Marić Pfannkuchen, viša znanstvena suradnica u Centru za istraživanje mora Rovinj Instituta Ruđer Bošković.
14:09Prije 71 d08.07.2025
Izbijanjem Prvog svjetskog rata dolazi do stagnacije Instituta, a gotovo čitava književna građa premještena je iz Rovinja u Trst. Nakon rata Institut je pod zajedničkom talijansko-njemačkom upravom i doživljava vrhunac svojeg djelovanja u istraživanju Jadrana. Tijekom Drugog svjetskog rata rad ustanove se gotovo potpuno ugasio, a zbirka od oko 1.000 životinjskih vrsta i herbarij premješteni su u Italiju.
Institut prestaje s radom 1945. godine, da bi se ponovo pokrenuo tri godine kasnije. Tada dobiva ime Institut za biologiju mora, a administrativno je podređen Institutu za oceanografiju i ribarstvo sa sjedištem u Splitu. Za potrebe istraživanja nabavljen je i motorni brod Bios.
Turistička zajednica grada Rovinja-Rovigno
Tijekom 1960-ih rovinjski institut se udružuje sa Radiološkim laboratorijem instituta Ruđer Bošković pod nazivom Centar za istraživanje mora (CIM), s laboratorijima u Rovinju i Zagrebu. Nakon potonuća broda Bios (1969.), nabavljen je isluženi minolovac Vila Velebita, preuređen u svrhu znanstvenog istraživanja mora. U tom razdoblju preuređen je i moderniziran akvarij, povećani su kapaciteti knjižnice i studentskih praktikuma, a nabavljena je i motorna brodica Burin.
Danas je glavna atrakcija Instituta popularni akvarij s više od sto godina tradicije. Troznamenkasti broj morskih vrsta i organizama koje koji žive u akvariju pravi je mamac za brojne posjetitelje.
Pod sloganom „Jesen u Poreču 2025“, grad će ugostiti više od 40 kulturnih, sportskih, gastronomskih i zabavnih događanja, okupljajući domaću publiku i posjetitelje iz cijele Europe.
Vozila će se na većini dionica propuštati u smjeru odvijanja utrke ili preko same trase, no na pojedinim će dionicama biti otežano prometovanje i na nekoliko sati.
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.