„Istraživači se ne rađaju, oni se stvaraju“: Učenici Talijanske srednje škole u Rovinju postali „morski detektivi“
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
Foto: Scuola media superiore italiana Rovigno - Talijanska srednja škola Rovinj
U petak, 12. rujna, učenici drugog razreda jezične i opće gimnazije pri Talijanskoj srednjoj školi u Rovinju (Scuola media superiore italiana di Rovigno) proveli su dan kao pravi znanstvenici zahvaljujući projektu "Istraživači se ne rađaju, oni se stvaraju", inicijativi koja će ih dovesti do pisanja pravog znanstvenog članka za objavu u nacionalnom ili međunarodnom časopisu.
Cilj je službeno dokumentirati prisutnost zaštićene vrste Pholas dactylus (Linnaeus, 1753), poznate kao bijela datulja, uz obalu Rovinja, te je uvrstiti u najvažnije globalne baze podataka, poput Globalnog informacijskog centra o bioraznolikosti (GBIF).
Matuličić je rasprostranjen diljem Sredozemnog mora i istočnih obala Atlantika, a iako nije invazivna vrsta, njegovo učestalije pojavljivanje na sjeveru Jadrana znanstvenici povezuju sa zagrijavanjem mora.
Radi li se o zagađenju ili prirodnoj pojavi? Detalje nam je otkrila Daniela Marić Pfannkuchen, viša znanstvena suradnica u Centru za istraživanje mora Rovinj Instituta Ruđer Bošković.
14:09Prije 118 d08.07.2025
Ovo nije samo prirodna zanimljivost. Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) smatra ovu vrstu "ranjivom", a njezina zaštita ugrađena je i u Bernsku konvenciju (1979.) i Barcelonsku konvenciju o zaštiti Sredozemnog mora (1995.).
Projekt se razvija u nekoliko faza, od prikupljanja terenskih podataka preko istraživanja literature, pa sve do konačne verzije članka. Ovaj prvi izlet bio je posvećen učenju nekih tehnika morske biologije izravno na terenu.
Osim u kvizu znanja, rovinjska je škola sudjelovala u projektu i s multimedijalnim uratkom kojim je trebalo predstaviti tri romana trominutnom video najavom, a učenice su se plasirale na visoko četvrto mjesto!
Lokacija u Rovinju odabrana je zbog čistoće mora te velike raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta na relativno malom području plitkog mora, kao i vrlo dobre željezničke povezanosti Rovinja s Trstom, Berlinom i mnogim glavnim gradovima Europe.
11:57Prije 177 d10.05.2025
Učenici su, pod vodstvom stručnjaka, eksperimentirali s uzorkovanjem pomoću boce, posebne posude koja omogućuje prikupljanje vode s različitih dubina, te planktonske mreže koja se koristi za prikupljanje fitoplanktona i zooplanktona.
Također su naučili kako koristiti višeparametarsku CTD sondu za mjerenje vodljivosti, temperature i dubine, te uređaje za bilježenje podataka, male elektroničke uređaje koji bilježe parametre poput temperature, svjetline i gustoće vode tijekom vremena.
Konačno, uključena je i avanturistička aktivnost: klasifikacija morskog dna putem podvodnog vizualnog popisa (UVC), što je ključno za identifikaciju vrsta i bioloških zajednica koje dijele stanište bijele datulje.
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
Ovaj prvi dan samo je početak putovanja koje će djecu korak po korak dovesti do toga da se transformiraju u prave "morske detektive", s ciljem davanja konkretnog doprinosa razumijevanju i zaštiti vrste koja je jednako dragocjena koliko i ugrožena.
Program okuplja važna imena hrvatske gastronomske scene uz provjerene kuharske majstore EGCI-ja. Teme ciklusa su valorizacija lokalnih namirnica i mikrolokacija, umjetnost sljubljivanja hrane i pića, održivost te kreativnost u kuhinji. Edukacije će se održavati tijekom listopada i studenoga 2025.
Od 6. do 8. studenog Giardini u Puli postaju središnje mjesto jesenske zabave – stiže nam omiljena manifestacija Martinje u Puli tijekom kojega posjetitelje očekuje bogat program ispunjen vinom, glazbom i vrhunskom hranom.
Projekt je interdisciplinarno kulturno-antropološko istraživanje i participativni rad u zajednici, a fokus je na ulozi žena u brodogradilištu Uljanik te njihovu doprinosu društvenom, kulturnom i urbanom razvoju Pule.
"Predviđa se mogućnost uvođenja nagrada za osobe koje prijavljuju protuzakonito odbacivanje otpada, bilo u prirodi ili pored spremnika, kao i uvođenje video nadzora na lokacijama na kojima se može očekivati nepropisno odbacivanje otpada, kao i zapošljavanje većeg broja komunalnih redara"
Interes je rastao iz sata u sat. „Prvotno smo dogovorili po jednu izvedbu u Puli i Opatiji. U Opatiji je prva planula pa su tražene još dvije, potom se rasprodao termin u Puli pa smo dodali i tamo još jedan. Na kraju smo stali na pet, jer šesta u jednom danu ne dolazi u obzir“, navodi Rabar.
Građani i gosti Poreča Novu 2027. godinu će dočekati uz nastup Tonya Cetinskog, dok će 31. prosinca natupiti i Kids from the Sky te popularna Miach. Osim njih, tijekom Adventa Poreč očekuju se i nastupi Maje Šuput, Alena Vitasovića, Nene Belana, Željka Bebeka, grupe Adastra, Tomislava Bralića...
Kako društvene mreže pretvoriti iz obaveze u stvarni poslovni alat koji donosi klijente, suradnje i prodaju? O tim i brojnim drugim pitanjima u četvrtak 6. studenoga u 18 i 30 sati, govorit će Valentina Babić.
Program je namijenjen sadašnjim i budućim zaposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova u Istarskoj županiji koji žele steći stručna znanja i vještine za obavljanje poslova sigurnosti i civilne zaštite u školama.
Projektom se promiče i razvija održivi turizma, pri čemu je ključna aktivnost upravo sadnja novih stabala. To, naime, izravno doprinosi smanjenju ugljičnog otiska nastalog turističkim aktivnostima.
Feijoa ime nosi po botaničaru Joãou da Silvi Feijó koji je, prema legendi, bio smrtno zaljubljen u jednu djevojku koja mu je rekla da će biti njegova ako joj donese voće koje ima okus na guavu, kiwi, šumsku jagodu, ananas, bananu i mentu u jednom.
Izložba gljiva pravo je mjesto za sve koji žele proširiti svoje znanje, ali i uživati u ugodnom jesenskom ozračju Pazina. Bit će to ujedno prilika da se otkrije kojim sve vrstama gljiva obiluje istarsko područje, kako razlikovati jestive od otrovnih, ali i dobiti pokoji kulinarski savjet...