Na brojnim plažama u Istri viđeno mnogo rebraša! Doznajemo sve o ovoj invazivnoj vrsti koja šteti ribarima
"Ako plankton pojedu rebraši, manje ga ostaje za ribu. Dugoročno, to može značiti ozbiljne promjene u cijelom hranidbenom lancu", upozorava znanstvenica iz Rovinja.
Matuličić je rasprostranjen diljem Sredozemnog mora i istočnih obala Atlantika, a iako nije invazivna vrsta, njegovo učestalije pojavljivanje na sjeveru Jadrana znanstvenici povezuju sa zagrijavanjem mora.
Radi li se o zagađenju ili prirodnoj pojavi? Detalje nam je otkrila Daniela Marić Pfannkuchen, viša znanstvena suradnica u Centru za istraživanje mora Rovinj Instituta Ruđer Bošković.
14:09Prije 148 d08.07.2025
Prisutni su tijekom cijele godine no u ovo vrijeme imaju najviše planktona koji im je glavna hrana. Kupačima smeta "ljigavi" osjećaj i želatinasta tijela koja podsjećaju na meduze no s obzirom na to da nemaju žarne stanice potpuno su bezopasne za ljude.
Da je riječ o izvazivnoj vrsti, koja pretežito šteti ribarima, objasnila nam je dr. sc. Daniela Marić Pfannkuchen, viša znanstvena suradnica u Centru za istraživanje mora Rovinj Instituta Ruđer Bošković.
Meduze, bez obzira na nelagodu koju ponekad izazovu, nisu „neprijatelji“, već prirodni dio morskog ekosustava. Njihova prisutnost može biti indikator promjena u moru, ali i sezonska pojava koja ne mora značiti ništa alarmantno.
Razgovarali smo s dr. sc. Danielom Marić Pfannkuchen iz Centra za istraživanje mora u Rovinju o stanju mora, temperaturi i pojavi cvjetanja fitoplanktona ovog ljeta na sjevernom Jadranu.
06:15Prije 153 d03.07.2025
„Važno je reći da rebraši nisu meduze. Oni pripadaju posve drugoj skupini životinja. Nemaju žarne stanice, ne mogu opeći kupače i zato nisu opasni za ljude. Umjesto pipaka s otrovnim žarnicama, imaju trepetljike kojima hvataju plankton,“ objašnjava znanstvenica.
Invazivna vrsta u Jadranu
Prvi put su zabilježeni u Jadranu prije otprilike 20 godina, a stalno su prisutni od 2016. „Došli su iz Atlantika, najvjerojatnije putem balastnih voda brodova.
U svom prirodnom okruženju imaju predatore, no u Jadranu ih gotovo nitko ne jede. Zato se ovdje razmnožavaju u velikim populacijama. Pritom im pogoduje i obilje planktona, kojim se hrane,“ kaže Marić Pfannkuchen.
Iako nisu opasni za kupače, posljedice njihova širenja osjećaju ribari i morski ekosustav.
Foto: FB / Centar za istraživanje mora
„Rebraši znaju stvarati probleme ribarima jer se zapliću u mreže i smanjuju ulov. Ali najveći problem je ono što ne vidimo odmah – oni se hrane planktonom, istom hranom kojom se hrani sitna plava riba i mnogi drugi organizmi.
Ako plankton pojedu rebraši, manje ga ostaje za ribu. Dugoročno, to može značiti ozbiljne promjene u cijelom hranidbenom lancu,“ upozorava znanstvenica.
„More se mijenja – a s njim i mi“
Na pitanje postoji li način da se rebraši uklone iz Jadrana, Marić Pfannkuchen odgovara: „Nažalost, ne. Oni su hermafroditi i mogu se razmnožiti sami, proizvodeći tisuće jaja. Čak i kad biste ih fizički pokušali ukloniti, oni se vrlo brzo regeneriraju. To je gotovo nemoguće kontrolirati. Mi moramo naučiti živjeti s njima.“
Kako bi se bolje razumio utjecaj invazivnih vrsta, znanstvenici iz Rovinja sudjeluju u međunarodnom projektu Aliena.
„Projekt prati različite unesene vrste u Jadranu i šire. Mi pratimo rebraše, kolege iz Italije i juga Hrvatske prate invazivne alge i rakove. Nažalost, sve je više takvih primjera – od plavog raka do ribe lava. Globalni pomorski promet i balastne vode glavni su mehanizam širenja,“ kaže Marić Pfannkuchen.
„Invazivne vrste nisu ništa novo, ali njihova prisutnost podsjetnik je da su mora i oceani ograničeni resursi. Svaka nova vrsta koja se raširi mijenja prirodnu ravnotežu. Možda posljedice nećemo vidjeti odmah, nego za deset, dvadeset ili pedeset godina. Ali promjene se događaju,“ zaključuje znanstvenica.
Podjela nagrada održat će se u nedjelju, 7. prosinca, u 17 sati, uključujući pojedinačne nagrade, Memorijal Vladimir Barbić za najbolji klub te nagradnu lutriju za sve natjecatelje.
Nagrada prepoznaje volonterski doprinos kao temelj inkluzivnog društva i pokretač pozitivnih promjena u životima građana. Ime Danijele Ustić simbolizira predanost zajednici, njegovanje kulture solidarnosti i važnost kontinuirane podrške volonterstvu.
Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 2. prosinca u popodnevnim satima, osumnjičeni je priveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske.
U petak, 5. prosinca, slijedi svečano otvorenje klizališta u Areni u petak, 5. prosinca, dok se u subotu, 6. prosinca, dočekuje Sveti Nikola koji direktno sa svog broda stiže u Arenu
Ove subote, 6. prosinca, s početkom u 11 sati, na glavnom gradskom trgu bit će organizirano prigodno slavlje uz besplatnu gastronomsku ponudu za građane te dobru zabavu uz nastupe Party benda i Sergia Predena - Gata.
Godine 2003. počeli su radovi na zapadnom kraku Istarskoga ipsilona (faza 1B) i ugovoren je završetak radova na dionici od Medaka do Umaga (41 km), uključujući vijadukt Mirna, do svibnja 2005., a na dionici Vodnjan-Pula (13 km) do svibnja 2006.
Chef Marko Turković preuzima kuhinju restorana Spinnaker od proljeća, a u Poreč s njim dolazi i ugostiteljski profesionalac i batler Ivan Maljevac, zadužen za oblikovanje autentičnog servisnog iskustva.
Ako se radi o plemenitoj periski, otkriće novih mladih jedinki predstavlja ohrabrujuću vijest. Ako je riječ o Pinna rudis, ovo bi bio najsjeverniji dosad zabilježeni nalaz u Mediteranu.