Jadranski ježinci – dragocjeni specijalitet na pragu izumiranja

Ježinci su cijenjeni kulinarski specijalitet – na nekim tržištima kilogram doseže i 100 eura, a raste i potražnja domaćih chefova. No kontrola izlova je izazovna.

HRT

29 Rujan 2025 I 07:46

Jadranski ježinci – dragocjeni specijalitet na pragu izumiranja
Foto: Screenshot, HRT

U hrvatskom dijelu Jadrana živi oko dvadeset vrsta ježinaca, no najčešće su tri – pjegavi, crni i hridinski. Upravo je hridinski najviše na meti izlovljivača, upozorava Marin Kirinčić iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka za HRT.

Ronioci sve češće prijavljuju prorjeđivanje populacije, primjerice kod Oštra u Kraljevici. „Za procjenu stanja potreban je detaljan monitoring područja kako bismo vidjeli vraća li se populacija i je li izlov održiv“, kaže Kirinčić.

Ježinci su cijenjeni kulinarski specijalitet – na nekim tržištima kilogram doseže i 100 eura, a raste i potražnja domaćih chefova. No kontrola izlova je izazovna. Ronioc Velimir Vrzić, bivši pripadnik pomorske policije, objašnjava da policija može evidentirati prekršitelje, ali o kaznama odlučuje sud.

Profesor Petar Kružić s Biološkog odsjeka zagrebačkog PMF-a naglašava da je problem u previsokim kvotama koje dodjeljuje Ministarstvo: „Predlagali smo 60 kilograma, a odobreno je 300 – što znači oko 6000 jedinki dnevno po koncesiji. Time se može izvaditi cijela lokalna populacija.“

Dodatno, nedostaje sustavna kontrola iskrcaja i prodaje ulova.

Ježinci imaju ključnu ulogu u jadranskom ekosustavu – hrane se algama i važna su hrana vrstama poput divlje orade. „Ako ostanu ovako visoke kvote i bez nadzora, riskiramo nestanak ježinaca, što bi imalo ozbiljne posljedice za cijeli morski ekosustav“, upozorava Kružić.

Tagovi: