Talijanski Elle istaknuo Istru kao jedno od najvažnijih svjetskih središta za proizvodnju maslinovog ulja
Kao destinacija za oleoturizam, Istra se u članku prikazuje kao savršen spoj tisućljetne tradicije, prirodnih ljepota i autentičnih doživljaja, u skladu s filozofijom sporog putovanja.
IstraIN
11 Listopad 2025 I 22:05
IstraIN, TZ Istre
Kako javlja Turistička zajednica Istarske županije, talijanski lifestyle magazin Elle objavio je članak koji tematizira najzanimljivije europske destinacije za oleoturizam, odnosno putovanja posvećena maslinovom ulju.
Među istaknutim regijama posebno mjesto zauzima Istra, koja se opisuje kao jedno od najsnažnijih i najvažnijih svjetskih središta za proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Dove je jedan od najuglednijih talijanskih magazina specijaliziranih za putovanja, stil života i otkrivanje destinacija kroz kulturološki, gastronomski i autentični pogled.
22:15Prije 50 d12.10.2025
Autor teksta navodi da se u Istri, koja čini tek mali dio globalne površine, nalazi čak 73 proizvođača koji su uvršteni u prestižni vodič Flos Olei, što regiju svrstava među sam vrh svjetske oleo-produkcije.
Izdvajaju se maslinici i terroir vinarije Mate, smješteni uz more na Punta Salvoreu, te obiteljska uljara Ipša, čije se degustacije ocjenjuju kao iskustvo koje samo po sebi opravdava dolazak u Istru. Izdvojene su i autohtone sorte maslina poput buže, bianchere i carbonazze, a naglašava se i europska oznaka izvornosti koju je istarsko ulje dobilo 2019. godine.
Kao destinacija za oleoturizam, Istra se u članku prikazuje kao savršen spoj tisućljetne tradicije, prirodnih ljepota i autentičnih doživljaja, u skladu s filozofijom sporog putovanja.
Magazin ELLE svjetski je poznati tjednik koji se fokusira na modu, ljepotu, kulturu i lifestyle. Osnovan je 1945. godine u Francuskoj i od tada je postao jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih modnih magazina na svijetu.
Saborski zastupnik Loris Peršurić istaknuo je u Saboru da problem Kaštijuna nije problem samo Pule i juga Istre te kako narativ koji se pojavljuje u javnosti – da ostatak Istre ne suosjeća s problemima juga Istre, odnosno da se ne želi uključiti u njihovo rješavanje – naprosto nema veze s istinom.
Radovi planirani projektom trebali bi započeti u idućih mjesec dana, najkasnije do siječnja 2026. godine, te kroz različite faze u godinu i pol dana, finalizirati se do kraja kolovoza 2026. godine.
Chef Marko Turković preuzima kuhinju restorana Spinnaker od proljeća, a u Poreč s njim dolazi i ugostiteljski profesionalac i batler Ivan Maljevac, zadužen za oblikovanje autentičnog servisnog iskustva.
Vozač je zbog neprilagođene brzine prednjim dijelom automobila udario u zadnji dio automobila, zagrebačke registracijske oznake, kojim je ispred njega upravljao 23-godišnjak.
Nesreća se dogodila 1. prosinca oko 10.30 sati u Puli kada je nepoznati vozač upravljao automobilom kolnikom Ulice Dubrovačke bratovštine te je na pješačkom prijelazu udario u maloljetnu pješakinju
Ako se radi o plemenitoj periski, otkriće novih mladih jedinki predstavlja ohrabrujuću vijest. Ako je riječ o Pinna rudis, ovo bi bio najsjeverniji dosad zabilježeni nalaz u Mediteranu.
Ovogodišnja glavna zvijezda "Božića u Labinu" legendarni je pjevač grupe Bijelo Dugme, sa zavidnom solo karijerom - Željko Bebek. Ova institucija regionalne estrade obilježava pola stoljeća svoje glazbene karijere, a ponovni dolazak u Labin najavljuje nakon dužeg razdoblja.
Student iz Pazina i apsolvent FKIT-a, Ivan Sloković, osvojio je 3. mjesto na prestižnom međunarodnom natjecanju Eureka IIEC 2025 sa svojom inovacijom ConCure – betonom koji se sam "zacjeljuje" i rješava problem korozije armiranih konstrukcija.
Pacijenti iz Istre, Hrvatske i drugih zemalja moći će računati na brže, kvalitetnije i sigurnije očuvanje i razmjenu medicinske dokumentacije. Sustav je usklađen s najvišim standardima zaštite podataka i privatnosti pacijenata.
Ovo priznanje smješta Rašu na kartu najinovativnijih i najvrjednijih turističkih doživljaja jugoistočne Europe te potvrđuje da autentična baština, predstavljena s poštovanjem i strašću, može postati međunarodno prepoznat turistički proizvod.