Vodnjanska Torta de Mandole oduševila posjetitelje Tiramisu` World Cupa u Trevisu
Interes posjetitelja bio je iznimno velik, a posebno su oduševljenje pokazali natjecatelji i chefovi iz cijeloga svijeta koji su sudjelovali u izradi najboljeg tiramisua.
U srcu talijanske regije Veneto, u gradu Trevisu, kolijevci slavnog tiramisua, od 10. do 12. listopada održano je prestižno međunarodno natjecanje Tiramisu` World Cup, koje svake godine okuplja brojne zaljubljenike u slastice, profesionalne i amaterske pastry chefove te ljubitelje talijanske i svjetske gastronomije.
U sklopu ovog velikog gastronomskog događaja, Turistička zajednica grada Vodnjana, pod okriljem inicijative SlatCroFest by Slatkopedija, imala je čast predstaviti jedan od svojih gastronomskih bisera, tradicionalnu Tortu de Mandole.
Hrvatski okusi u Trevisu
Hrvatski slatki stol bio je dio službenog programa tijekom dva dana manifestacije.
U petak, 10. listopada u 15 sati, u elegantnom prostoru Salone Borsa Della Camera di Commercio, održana je prezentacija i degustacija tradicionalnih hrvatskih slastica, među kojima je posebno mjesto zauzela Torta de Mandole. Prezentaciju su pratili brojni posjetitelji, novinari i zaljubljenici u autentične slastice.
Vrhunac predstavljanja uslijedio je u subotu navečer tijekom svečane večere “Eccellenze Venete in Tour – Degustazione e Storytelling”, gdje su hrvatske delicije bile izložene na posebnim stolovima, uz mogućnost degustacije i razgovora s proizvođačima i predstavnicima hrvatskih turističkih zajednica.
Turistička zajednica Grada Vodnjana
Interes posjetitelja bio je iznimno velik, a posebno su oduševljenje pokazali natjecatelji i chefovi iz cijeloga svijeta koji su sudjelovali u izradi najboljeg tiramisua.
Torta koja priča priču Vodnjana
Torta de Mandole, jednostavna, a profinjena slastica od badema, jaja i šećera, tradicionalno se u Vodnjanu priprema za posebne prigode – vjenčanja, blagdane i svečanosti.
Ne sadrži brašno, a njezina snaga leži upravo u minimalističkom pristupu i umijeću pripreme koje se prenosi generacijama.
“Ova torta nije samo desert, već simbol vodnjanske tradicije i gostoljubivosti. Sretni smo što smo ju mogli predstaviti međunarodnoj publici i pokazati bogatstvo naše gastronomije,” poručili su iz Turističke zajednice grada Vodnjana.
Turistička zajednica Grada Vodnjana
Hrvatska na svjetskoj slastičarskoj sceni
Sudjelovanjem na ovakvim međunarodnim manifestacijama Hrvatska potvrđuje svoj potencijal kao zemlja bogate i raznolike gastro baštine.
Inicijative poput SlatCroFesta, koje promoviraju hrvatske tradicionalne slastice i lokalne proizvođače na svjetskoj sceni, važan su korak u brendiranju Hrvatske ne samo kao turističke, već i gastronomske destinacije.
Interes posjetitelja bio je iznimno velik, a posebno su oduševljenje pokazali natjecatelji i chefovi iz cijeloga svijeta koji su sudjelovali u izradi najboljeg tiramisua.
NK Istra 1961 objavila je da povlači žensku seniorsku ekipu iz natjecanja, nakon što je dio igračica prestao dolaziti na treninge i utakmice, unatoč osiguranim uvjetima i podršci kluba.
U pulskoj knjižnici pripremili su književne susrete sa Zoranom Ferićem, Kristijanom Novakom, Koranom Svilar, Karmelom Špoljarić i Jelenom Pervan, razgovore o putovanjima s Majom Klarić, Janom Prević Finderle i Karlom Čerljenko Bulić, predstavljanje slikovnice za slijepe i slabovidne osobe...
Nakon niza nastupa diljem Europe i regije, te rasprodanog slavljeničkog koncerta 2023. u pulskoj Areni, najveći bend s naših područja, Dubioza Kolektiv najavljuje povratak pred istarsku publiku.
Na današnji dan prije točno 19 godina, tada još kao dječarci s gitarama i velikim snovima, započeli su svoj glazbeni put dečki iz The Night Expressa – benda koji je izrastao u simbol dobre zabave, pozitivne energije i istarske glazbene scene.
Kroz petnaest godina održavanja, “Poluotok radosti” se profilirao kao jedan od prepoznatljivih pulskih festivala koji spaja mlade izvođače, etablirane umjetnike i ljubitelje komorne glazbe, promovirajući kulturnu baštinu i prostor Sveta srca kao središte glazbenih događanja.
Festival započinje u petak, 17. listopada, u 15 sati, a službeno svečano otvorenje održat će se u 16 sati, nakon čega slijedi proglašenje najbolje ocijenjenih ginova. U nastavku festivala održat će se bogat program koji uključuje stručne panele, radionice, masterclassove, degustacije, koncerte...
Na sajmu će, kako je rečeno, biti pedesetak pršutara, čak pet više nego lani, a stižu iz Istre, ostalih dijelova Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske.
Dove je jedan od najuglednijih talijanskih magazina specijaliziranih za putovanja, stil života i otkrivanje destinacija kroz kulturološki, gastronomski i autentični pogled.
U emotivnom ozračju i uz njegove bezvremenske pjesme, Poreč i Pula pridružili su se brojnim gradovima diljem regije i svijeta koji su se okupili kako bi odali počast legendarnom glazbeniku Halidu Bešliću.
Mnogi mladenci koji ovdje izgovore svoje „da“ rado se vraćaju u Istru – ovaj put na odmor, prisjećajući se mjesta na kojem je započela njihova zajednička priča.
Sve do 27. listopada ugostitelji će nuditi razna tradicionalna jela istarske kuhinje spravljena od jesenskih namirnica našeg podneblja u cilju jačanja gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg povezivanja OPG-ova i ugostitelja u razdoblju posezone.