Vodnjanska Torta de Mandole oduševila posjetitelje Tiramisu` World Cupa u Trevisu
Interes posjetitelja bio je iznimno velik, a posebno su oduševljenje pokazali natjecatelji i chefovi iz cijeloga svijeta koji su sudjelovali u izradi najboljeg tiramisua.
U srcu talijanske regije Veneto, u gradu Trevisu, kolijevci slavnog tiramisua, od 10. do 12. listopada održano je prestižno međunarodno natjecanje Tiramisu` World Cup, koje svake godine okuplja brojne zaljubljenike u slastice, profesionalne i amaterske pastry chefove te ljubitelje talijanske i svjetske gastronomije.
U sklopu ovog velikog gastronomskog događaja, Turistička zajednica grada Vodnjana, pod okriljem inicijative SlatCroFest by Slatkopedija, imala je čast predstaviti jedan od svojih gastronomskih bisera, tradicionalnu Tortu de Mandole.
Hrvatski okusi u Trevisu
Hrvatski slatki stol bio je dio službenog programa tijekom dva dana manifestacije.
U petak, 10. listopada u 15 sati, u elegantnom prostoru Salone Borsa Della Camera di Commercio, održana je prezentacija i degustacija tradicionalnih hrvatskih slastica, među kojima je posebno mjesto zauzela Torta de Mandole. Prezentaciju su pratili brojni posjetitelji, novinari i zaljubljenici u autentične slastice.
Vrhunac predstavljanja uslijedio je u subotu navečer tijekom svečane večere “Eccellenze Venete in Tour – Degustazione e Storytelling”, gdje su hrvatske delicije bile izložene na posebnim stolovima, uz mogućnost degustacije i razgovora s proizvođačima i predstavnicima hrvatskih turističkih zajednica.
Turistička zajednica Grada Vodnjana
Interes posjetitelja bio je iznimno velik, a posebno su oduševljenje pokazali natjecatelji i chefovi iz cijeloga svijeta koji su sudjelovali u izradi najboljeg tiramisua.
Torta koja priča priču Vodnjana
Torta de Mandole, jednostavna, a profinjena slastica od badema, jaja i šećera, tradicionalno se u Vodnjanu priprema za posebne prigode – vjenčanja, blagdane i svečanosti.
Ne sadrži brašno, a njezina snaga leži upravo u minimalističkom pristupu i umijeću pripreme koje se prenosi generacijama.
“Ova torta nije samo desert, već simbol vodnjanske tradicije i gostoljubivosti. Sretni smo što smo ju mogli predstaviti međunarodnoj publici i pokazati bogatstvo naše gastronomije,” poručili su iz Turističke zajednice grada Vodnjana.
Turistička zajednica Grada Vodnjana
Hrvatska na svjetskoj slastičarskoj sceni
Sudjelovanjem na ovakvim međunarodnim manifestacijama Hrvatska potvrđuje svoj potencijal kao zemlja bogate i raznolike gastro baštine.
Inicijative poput SlatCroFesta, koje promoviraju hrvatske tradicionalne slastice i lokalne proizvođače na svjetskoj sceni, važan su korak u brendiranju Hrvatske ne samo kao turističke, već i gastronomske destinacije.
Saborski zastupnik Loris Peršurić istaknuo je u Saboru da problem Kaštijuna nije problem samo Pule i juga Istre te kako narativ koji se pojavljuje u javnosti – da ostatak Istre ne suosjeća s problemima juga Istre, odnosno da se ne želi uključiti u njihovo rješavanje – naprosto nema veze s istinom.
Radovi planirani projektom trebali bi započeti u idućih mjesec dana, najkasnije do siječnja 2026. godine, te kroz različite faze u godinu i pol dana, finalizirati se do kraja kolovoza 2026. godine.
Chef Marko Turković preuzima kuhinju restorana Spinnaker od proljeća, a u Poreč s njim dolazi i ugostiteljski profesionalac i batler Ivan Maljevac, zadužen za oblikovanje autentičnog servisnog iskustva.
Vozač je zbog neprilagođene brzine prednjim dijelom automobila udario u zadnji dio automobila, zagrebačke registracijske oznake, kojim je ispred njega upravljao 23-godišnjak.
Nesreća se dogodila 1. prosinca oko 10.30 sati u Puli kada je nepoznati vozač upravljao automobilom kolnikom Ulice Dubrovačke bratovštine te je na pješačkom prijelazu udario u maloljetnu pješakinju
Ako se radi o plemenitoj periski, otkriće novih mladih jedinki predstavlja ohrabrujuću vijest. Ako je riječ o Pinna rudis, ovo bi bio najsjeverniji dosad zabilježeni nalaz u Mediteranu.
Ovogodišnja glavna zvijezda "Božića u Labinu" legendarni je pjevač grupe Bijelo Dugme, sa zavidnom solo karijerom - Željko Bebek. Ova institucija regionalne estrade obilježava pola stoljeća svoje glazbene karijere, a ponovni dolazak u Labin najavljuje nakon dužeg razdoblja.
Student iz Pazina i apsolvent FKIT-a, Ivan Sloković, osvojio je 3. mjesto na prestižnom međunarodnom natjecanju Eureka IIEC 2025 sa svojom inovacijom ConCure – betonom koji se sam "zacjeljuje" i rješava problem korozije armiranih konstrukcija.
Pacijenti iz Istre, Hrvatske i drugih zemalja moći će računati na brže, kvalitetnije i sigurnije očuvanje i razmjenu medicinske dokumentacije. Sustav je usklađen s najvišim standardima zaštite podataka i privatnosti pacijenata.
Ovo priznanje smješta Rašu na kartu najinovativnijih i najvrjednijih turističkih doživljaja jugoistočne Europe te potvrđuje da autentična baština, predstavljena s poštovanjem i strašću, može postati međunarodno prepoznat turistički proizvod.