
FOTO: Maestralna Istra potopila Rijeku i osvetila se za poraz u Kupu
Fantastičnu utakmicu odigrali su nogometaši Istre 1961 koji su na svojoj Drosini pred više od 6000 gledatelja slavili nad liderom, nogometašima Rijeke.
20:41Prije 1 h19.04.2025
Hrvatska glazbena scena s nestrpljenjem iščekuje subotu, 23. studenog 2024., kada će dvorana „Istra“ u Spomen domu u Pazinu postati središte kulturnog i znanstvenog dijaloga. Povodom 45. obljetnice djelovanja zbora "Roženice", održat će se znanstveni simpozij i svečani koncert, čime se odaje počast jednoj od najvažnijih institucija istarske glazbene baštine i njenom osnivaču, maestru Nellu Milottiju.
Pod naslovom „Hrvatsko zborsko pjevanje jučer, danas i sutra“, simpozij okuplja niz uglednih predavača koji će kroz svoja izlaganja baciti svjetlo na povijest, izazove i inovacije u zborskom pjevanju.
Program otvara Ines Kovačić-Drndić, predsjednica zbora Roženice, koja će predstaviti bogatu povijest i postignuća zbora kroz proteklih 45 godina. Slijedi povijesni pregled zborskog života u Istri koji donosi Branislav Ostojić, dok će Helga Dukarić Dangubić govoriti o transformaciji ženskog zborskog i klapskog pjevanja kroz stoljeća.
No, simpozij ne ostaje samo na prošlosti – moderna istraživanja i praktične smjernice za vokalne tehnike dolaze od Martine Prevejšek, koja će se baviti optimizacijom glasa, i Bojana Pogrmilovića, s intrigantnim predavanjem o zabludama u pjevanju.
Posebno emotivan trenutak bit će izlaganje Đeni Dekleve Radaković, koja će publiku podsjetiti na neprolaznu ljepotu djela "Naš kanat je lip" i istaknuti Milottijev doprinos hrvatskoj glazbi.
Večer glazbene čarolije
Nakon cjelodnevnih predavanja, u 18 sati započinje koncert koji obećava nezaboravno glazbeno iskustvo. Zbor "Roženice" pridružit će se akademski glazbenici kako bi izveli djela iz bogatog repertoara maestra Milottija, povezujući tradiciju i suvremenu umjetnost.
Ovaj događaj nije samo slavlje obljetnice – on je prilika da se prisjetimo kako glazba zbližava ljude i stvara zajedništvo. Pazin će tog dana postati epicentar kulture i mjesto gdje će se ispreplesti znanost, umjetnost i tradicija.
Svi ljubitelji glazbe, povijesti i kulture pozvani su biti dijelom ovog jedinstvenog događaja. Ponesite radoznalost i uživajte u danu posvećenom najljepšem ljudskom instrumentu – glasu.
Na Uskrs i Uskršnji ponedjeljak besplatno možete vidjeti konje, približiti im se i pomaziti ih!
15:12Prije 6 h19.04.2025
Pod nazivom “Proljetni reset - Kako podržati tijelo nakon zime”, predavanje će se baviti temama buđenja tijela i regeneracije, posebno detoksikacijom jetre u cilju podržavanja organizma nakon zime, biljkama i pripravcima koji mogu pomoći u otklanjanju proljetnog umora te pripremom za sezonu alergija
14:08Prije 7 h19.04.2025
Za verziju tradicionalnog i suosjećajnog Uskrsa preporučuju blagdanske recepte: juhu od koprive i slanutka, sejtan šunkicu posluženu uz francusku salatu s domaćom veganskom majonezom, mladim lukom i rotkvicama, umak od hrena, vegansko jaje na oko, vegansku pincu te osvježavajući kolač od limuna.
13:34Prije 8 h19.04.2025
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
09:58Prije 11 h19.04.2025
Za pincu bez kvasca potrebni su sljedeći sastojci: 15 dkg maslaca, 15 dkg šećera, 25 dkg sira za kolače, 50 dkg brašna, 2 jaja, pola praška za pecivo, 1 limun – sok i korica te 2 velike žlice mlijeka.
07:16Prije 14 h19.04.2025
Iako mnogi ljudi povezuju zdravlje kože samo s kozmetičkim tretmanima i proizvodima, ona je u stvari mnogo više od toga – ona je odraz našeg unutrašnjeg stanja, naših navika, ishrane i općeg zdravlja.
07:15Prije 14 h19.04.2025
Weekend.18 dolazi punoljetan, spektakularan i s govornicima koji brišu granice medija, tehnologije i znanosti.
22:00Prije 23 h18.04.2025
Na Trg slobode stiže i razigrani uskrsni zec, spreman razveseliti najmlađe, i one koji se tako osjećaju, slatkim iznenađenjima i čokoladnim jajima.
20:14Prije 1 d18.04.2025
Ostavite komentar