Pula: Big Band Pula i Mariana Krajcar nastupaju u Zajednici Talijana
Organizatori koncerta su Zajednica Talijana Pula i Puhački orkestar grada Pule, a pokrovitelji Grad Pula i Zajednica Talijana Pula. Ulaz je slobodan.
07:46Prije 4 min15.12.2025
Višnjan, autentičan biser istarskog zaleđa zvjezdanog glasa, ove se prosinačke dane pretvara u prijestolnicu pjenušavog tekućeg zlata kraljevskog okusa jer se 6. i 7. prosinca 2024., od 13 do 19 sati održava 6. Međunarodni festival pjenušaca.
Domaćini, Općina Višnjan i Turistička zajednica Općine Višnjan, pozivaju sve znalce i entuzijaste na neponovljivi užitak u očaravajućem ambijentu palače Sincich gdje će moći doživjeti jedinstvene okuse čak 90 različitih pjenušaca, od kojih je većina proizvedena klasičnom metodom, uz odabrane etikete charmat metode.
Sudionici će kroz čašu pjenušca imati priliku istraživati dubinu i slojevitost lokalnih i međunarodnih terroira jer će gotovo 40 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije predstaviti svoje najbolje pjenušce, dok će stručni ocjenjivački žiri predvođen eminentnim enolozima i sommelierima odabrati najbolje među njima.
„Pjenušava vina predstavljaju više od izvrsnosti u boci, ona pričaju priču o bogatoj tradiciji, znanju i strasti koja generira vrijednosti daleko iznad samog enološkog užitka. Suradnjom s međunarodnim partnerima te spajanjem održivog turizma, visokovrijednih proizvoda i autentične istarske kulture, pozicioniramo naš poluotok i Hrvatsku kao destinaciju koja simbolizira vrhunsku kvalitetu i jedinstveni doživljaj“, naglasio je Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan. Bogatom gastro-enološkom tradicijom i sinergijom s astroturizmom, Višnjan se smješta na kartu svjetskih destinacija koje nude nezaboravna iskustva za um, osjetila i dušu.
Program festivala obuhvaća i dvije ekskluzivne radionice. U petak, 6. prosinca, Emil Perdec vodi radionicu „Istra vs. Austrija“, na kojoj će se usporediti pjenušci ovih dviju regija, dok će u subotu, 7. prosinca, Karin Rupena Perdec predstaviti „Pjenušci i tapasi“ – savršen spoj pjenušavih vina s maštovitim zalogajima. Broj sudionika za svaku radionicu ograničen je na 20 osoba, stoga je rezervacija mjesta obavezna.
Festival ne samo da promovira kulturu pjenušavih vina već i educira posjetitelje o zahtjevnoj proizvodnji koja stoji iza svake boce. Ocjene stručnog žirija, koji čine prof. dr. sc. Borislav Miličević, dekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, doc. dr. sc. Toni Kujundžić, docent na Katedri za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo Zavoda za biljnu proizvodnju i biotehnologiju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Emil Perdec, sommelier, član Izvršnog odbora Hrvatskog sommelier kluba i regionalni povjerenik za Istru, Karin Rupena Perdec, sommelierka, te Ingrid Mahnič, međunarodno priznata ocjenjivačica i „kraljica malvazije“, osigurat će prepoznavanje i valorizaciju najboljih pjenušaca.
Njihova stručnost i posvećenost dodatno potvrđuju prestiž i značaj ovog festivala te pridaju posebnu važnost onima koji osvoje najbolje ocjene, pozicionirajući ih kao istaknute nositelje enološke izvrsnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Ocjenjivanje se provodi prema standardima Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV), koristeći metodu od 100 bodova.
Vrhunski pjenušci ocjenjuju se prema izgledu, mirisu, okusu i harmoničnosti, čime se naglašava kvaliteta svakog uzorka. Najbolja vina bit će nagrađena diplomama i priznanjima, što predstavlja snažan poticaj proizvođačima i dodatnu potvrdu njihove izvrsnosti.
Jedinstvena atmosfera i gastronomska ponuda
Višnjan će ovih dana odisati spojem tradicije i moderne enologije, uz pratnju opojnih istarskih delicija i ugodnih glazbenih nota. Ambijent srednjovjekovnog gradića zvjezdanog glasa, u sinergiji s toplinom lokalnih proizvođača i kreativnošću međunarodnih izlagača, stvara jedinstveno iskustvo koje budi sva osjetila.
Među izlagačima se ističu neka od najpoznatijih imena: Misal s klasičnim pjenušcima poput Blanc de Noirs i Amore, vinarije kao što su Vuglec, Degrassi, Veralda, te posebni proizvođači poput P.T.O. Sosich Wines i Bolfan Vinski Vrh, kao i izlagači iz inozemstva.
Ovaj festival, uz degustaciju vrhunskih pjenušavih vina, pruža jedinstvenu priliku za dublje razumijevanje bogate istarske vinarske tradicije, ali i za otkrivanje savršenog pjenušca koji će obogatiti blagdanske trenutke. Ne propustite priliku biti dio ovog jedinstvenog enološkog događaja i doživjeti Višnjan u njegovom najblistavijem izdanju.
Podsjećamo, Višnjan je mjesto gdje je proizveden prvi pjenušac od istarske malvazije, kako je opisao dr. sc. Đordano Peršurić, koji je te čarobne mjehuriće stvorio klasičnom metodom u naselju Peršurići.
Ova značajna prekretnica bila je poticaj za pokretanje Međunarodnog festivala pjenušaca, kojeg su zajednički inicirali Općina Višnjan i Višnjanska razvojna agencija. Festival već tradicionalno slavi kulturu uživanja u pjenušavim vinima, potvrđujući Višnjan kao središte vinske izvrsnosti, prepoznatljiv po bogatoj tradiciji i vrhunskim enološkim dostignućima.
Uz domaćine, festival podržavaju pokrovitelji Istarska županija i Hrvatska turistička zajednica. Više informacija o programu i prijavama potražite na web stranicama Turističke zajednice Općine Višnjan.
U radnji DEKODA svaki sat dobiva jednaku pažnju – bilo da je riječ o obiteljskom nasljeđu, kolekcionarskom primjerku ili satu koji vlasniku znači nešto osobno.
20:28Prije 11 h14.12.2025
U radu žirija, i jedina iz Hrvatske, sudjelovat će Jelena Fiškuš, kreativna direktorica i suosnivačica Studija Sonda te predsjednica uprave HURA-e
18:31Prije 13 h14.12.2025
"Naučite kako napraviti makeup koji traje cijeli radni dan, od prvog sastanka do večernje zabave, trikove kako prilagoditi svoju šminku nakon posla te kako na brzinu osvježiti izgled i biti spremni za zabavu."
16:15Prije 15 h14.12.2025
Kroz izlaganje i razgovor sudionicima će se ponuditi dublje razumijevanje agresivnosti kao prisutne pojave u ljudskom životu te mogućnosti njezina prevladavanja kroz jačanje povjerenja, dobrote i dostojanstva svake osobe.
12:50Prije 19 h14.12.2025
Maksimum aktivnosti očekuje nas u noći s subote na nedjelju (13./14. XII), noć prije i noć poslje također su atraktivne za opažače golim okom. Najbolje vrijeme za promatranje meteora je od 22h navečer pa sve do pred jutro.
21:16Prije 1 d13.12.2025
Posjetitelji će moći pratiti rad 3D printera u realnom vremenu, istražiti izložbu 3D izrađenih modela nastalih kroz radionice te otkriti na koji način nastaju predmeti koji se svakodnevno koriste u modernom svijetu.
20:28Prije 1 d13.12.2025
U lokalnoj distribuciji u Istri pojavilo se pakiranje mlijeka s natpisom „mleko“, ispisanim na ekavici i ćiriličnim pismom, što je privuklo pozornost čitatelja zbog neuobičajenog označavanja proizvoda.
17:23Prije 1 d13.12.2025
Bila je to prekrasna večer i sjajna uvertira u bogat i raznovrstan blagdanski program koji Rovinj priprema za svoje građane i posjetitelje, a cjelokupan program adventskih događanja dostupan je na internetskoj stranici rovinjadvent.com.
14:48Prije 1 d13.12.2025
Ostavite komentar