Herculanea Pula najavila izmjene u odvozu otpada i radnom vremenu na Božić i Novu godinu
15:12Prije 8 min22.12.2024
Hrvatska sommelierska scena dobila je još jednu potvrdu profesionalne izvrsnosti Kristijana Harjača, glavnog sommeliera restorana Agli Amici u Rovinju, s dvije Michelinove zvjezdice. Harjač je po drugi put zaredom osvojio naslov sommelierskog prvaka Hrvatske, učvrstivši svoje mjesto među najboljima nakon dugogodišnje dominacije Ivana Juga i Siniše Lasana.
Finale i polufinale 27. Sommelierskog prvenstva Hrvatske, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, održano je 3. prosinca u opatijskom hotelu Ambasador. Finalno natjecanje predvodio je iskusni Sandi Paris, četverostruki sommelierski prvak, dok je ocjenjivanje povjereno stručnom žiriju sastavljenom od desetak sudaca, uključujući i bivše prvake.
U finalu su se našli Kristijan Harjač, Siniša Lasan i Mate Negulić iz Rijeke. Kandidati su se natjecali u izazovnim zadacima koji su uključivali posluživanje gostiju, slijepo kušanje vina i destilata te odgovaranje na teorijska pitanja. Tijekom natjecanja Harjač je pokazao sigurnost i preciznost, dok su njegovi konkurenti napravili nekoliko ključnih pogrešaka.
Mate Negulić i Siniša Lasan, primjerice, pogrešno su smjestili čuvenu austrijsku vinariju Bründlmayer iz Kamptala u regije Štajersku i Kremstal. Harjač je također pogriješio u detaljnoj kategorizaciji vinograda te vinarije, ali njegova pogreška bila je manje značajna. Najveći propust svih finalista dogodio se u procjeni berbe vintage porta iz 1970. godine – svi su natjecatelji pogrešno zaključili da ta godina nije bila značajna, iako je riječ o jednoj od najboljih berbi porta u povijesti.
Bez obzira na te nesavršenosti, Harjač je ostvario prednost preciznijim teorijskim odgovorima te suverenom izvedbom u prezentaciji i servisu. Njegova opuštenost i profesionalnost u ključnim trenucima osigurali su mu apsolutno zasluženu pobjedu.
Na drugom je mjestu završio Mate Negulić, dok je Siniša Lasan osvojio treće mjesto. Ovo natjecanje još jednom je potvrdilo visoku razinu stručnosti na hrvatskoj sommelierskoj sceni, s Harjačem kao novim liderom u toj prestižnoj profesiji.
Foto: FB / Kristijan Harjač
S masom od svega 1,8kg, ovo malo tehnološko stvorenje otvorilo je novo poglavlje istraživanja Marsa.
22:05Prije 17 h21.12.2024
Iako prosječna dubina zaljeva ne prelazi 20 metara, njegova biološka raznolikost i složenost staništa čine ga jedinstvenim.
19:14Prije 20 h21.12.2024
U ovom članku saznajte više o tradicionalnim, kao i modernim pićima koje će vas upoznati s aromatičnom i mirisnom stranom istarskog poluotoka.
15:14Prije 1 d21.12.2024
Ove subote, 21. prosinca, u 10:20 sati započinje zima!
10:00Prije 1 d21.12.2024
Kroz godine, Cvjećarna Silvia postala je nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje cvijeća. Od romantičnih buketa do suvremenih flower box aranžmana, ova cvjećarna prati trendove, ali ostaje vjerna klasičnim ljepotama.
08:37Prije 1 d21.12.2024
Odlične vijesti za hrvatski turizam stižu iz Kine!
14:37Prije 2 d20.12.2024
Tisuće lampica, miris kuhanog vina i kolača, topla odjeća, blagdanske pjesme te druženje i smijeh - sve su to asocijacije na razdoblje adventa, u kojem se prisjećamo svega dobroga u protekloj godini, zahvaljujemo za sve lijepe trenutke te se pripremamo za sve što dolazi.
14:28Prije 2 d20.12.2024
U sklopu bogatog glazbenog programa Adventa u Rovinju, posjetitelje večeras očekuje nastup Maje Šuput.
13:06Prije 2 d20.12.2024
Ostavite komentar