Rovinjska Mirna, tvornica ribe s dugogodišnjom tradicijom, ove je godine oborila vlastiti rekord proizvevši 35 milijuna konzervi ribe.
Za usporedbu, lanjske ih je godine, 2018., bilo manje 12 milijuna, odnosno, proizvedeno je 23 milijuna konzervi.
Većinu onoga što iz ove tvornice izađe namijenjeno je izvozu, svega 10 posto proizvoda plasnira se u Hrvatsku, a 90 posto putuje u zemlje bivše Jugoslavije, diljem Europe, Ameriku, dok je dio plasmana namijenjen i Kanadi i Australiji.
Jedina im je konkurencija talijanski Rio Mare kažu u ovoj rovinjskoj firmi, ali ona im, iz njihove perspektivne ni cjenovno ni kvalitetom nije ni blizu.
Najprodavaniji je Mirnin proizvod, bez premca, sardina u ulju, a ona pak dolazi isključivo iz Jadranskog mora. Ipak, kad je rije o tuni, ona se uvozi iz Španjolske.
NOVI DIZAJN I OKUSI ZA NOVU GODINU
Da u Mirni drže korak s trendovima svjedoči još i podatak da su uložili u novi, moderni dizajn jer, zna se, pakiranje prodaje. Da ne ostane sve na vanjštni, krajem ove godine iz Mirne su proizašli i novi okusi i to s mentom i chillijem, sušenom rajčicom, ružmarinom i morskom soli.
Mirna je brend, kaže izvor, član Mirninog sindikata, no taj podatak nije dovoljan da se u tvornici nađe dovoljno ljudi za rad pa je proizvodnja išla samo u jednoj smjeni. Da bi ostvarili i drugu, po ljudstvo su otišli u Bosnu. U Mirni ih sada radi osamdesetak, a ima djelatnika i sa Kosova. „Šta će nam Ukrajinci ni Filipinci, nama trebaju ljudi našeg mentaliteta“ govori sugovornik (podaci poznati redakciji).
Nakon zatvaranja Uljanika, neki su mehaničari pošli put Mirne, a u trećoj se smjeni čisti kako bi ujutro sve bilo besprijekorno čisto i spremno za novu proizvodnju.
Atmosfera je u tvornici ugodna, a kada se postigne dnevni maksimum proizvedenih škatuleta, halom se pročuje pjesma, kaže Mirnin sindikalist.
FOTO: Dusko Marusic (Pixell), IstraIN