U Hrvatskoj se najviše patvori med, maslinovo ulje, riba, kava i mlijeko

IstraIN

31 Ožuljak 2021 I 11:36

U Hrvatskoj se najviše patvori med, maslinovo ulje, riba, kava i mlijeko

Na Okruglom stolu pod nazivom „Oznaka zemljopisnog porijekla hrane - patvorenje hrane i mogućnosti njezinog otkrivanja“ stručnjaci su ovog tjedna zaključili da se, u kategoriji hrane najviše patvori med, maslinovo ulje, riba, začini, kava, mlijeko i druge vrste namirnica koje uobičajeno koristimo u svakodnevnoj prehrani.

Pritom je važno istaknuti kako se najčešći oblik patvorenja hrane temelji na zamjeni pojedinih sastojaka hrane manje kvalitetnim i jeftinijim sastojcima, koji u pravilu nisu štetni za zdravlje ljudi, ali stvaraju zabludu kod potrošača i pripadaju u proizvode lošije kvalitete.

Na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u virtualnom obliku održan je treći Okrugli stol pod nazivom „Oznaka zemljopisnog porijekla hrane - patvorenje hrane i mogućnosti njezinog otkrivanja“, u sklopu projekta Centar za sigurnost i kvalitetu hrane.

Oznake izvornosti i zemljopisnog porijekla predstavljaju važnu informaciju za potrošače

S podizanjem svijesti da se na tržištu nalazi sve veći broj patvorina hrane, kao i hrane s upitnim geografskim porijeklom, raste potreba za konzumiranjem domaće, provjerene i kvalitetne hrane sa kratkim opskrbnim lancima, zaključeno je na Okruglom stolu.

Upravo u osnovanom Centru za sigurnost i kvalitetu hrane mogu se provjeriti, kako sigurnost i kvaliteta hrane, tako i izvornost i zemljopisno porijeklo. Tijekom rasprave istaknuto je kako proizvođači hrane u Hrvatskoj mogu svoje proizvode dobrovoljno označiti oznakama izvornosti i zemljopisnog porijekla, Izvorno hrvatsko, Hrana sa hrvatskih farmi i polja, Hrvatski otočni proizvodi i sl., ukoliko udovolje propisanim uvjetima, što predstavlja vrlo važnu informaciju potrošačima i daje dodatnu sigurnost za konzumaciju iste.

Podsjetimo, navedene oznake proizvođači dobivaju na temelju provjerene sljedivosti proizvodnje, prerade i pakiranja, ali nisu znanstveno potvrđene. Dodatnu znanstvenu potvrdu moći će dobiti kroz aktivnosti ovog Projekta.

Ostavite komentar