Poslovica 'Sve se može kad se hoće', mogla bi se koristiti kao obiteljski moto familije Marić, iz Kanfanara.
No, istoj bi se trebalo dodati i prstohvat volje, zrno znanja i puno, puno temeljca pripravljenog od rada, discipline i požrtvovnosti.
O vremenu, koji se treba na posao i utrošiti nepotrebno je i zboriti.
-Vrijeme je uglavnom nešto što nam svima nedostaje, međutim uz dobru organizacija i ljubav prema poslu sve se stigne, kaže nam Sebastijan Marić, vlasnik i osnivač OPG-a Sebastijan Marić iz Kanfanara, koji je svoj hobi pretvorio u slasne, i danas među gurmanima poznate proizvode.
Jer, njegovi se proizvodi, osim na kućnoj adresi mogu kušati u najelitnijim hotelskim kućama i restoranima našeg priobalja.
Po riječima Sebastijana, priča s OPG-om započela je ranih devedesetih godina kada su otac Anton (Tone) i on dobili na poklon košnicu za pčele.
-S jedne košnice došli smo na stotinjak košnica, odnosno 80- tak zajednica s maticom. Godišnje proizvedemo oko tonu prirodnog meda od bagrama, bršljana, šumskog meda. Međutim, količina proizvedenog meda mijenja se iz godine u godinu.
Uz 'standardne' vrste posebno smo ponosni na naš zeleni, odnosno dječji med (s mentom) kojeg smo posebno prilagodili okusu i željama najmlađih, kaže nam Sebastijan Marić.
Nakon pčelinjih proizvoda, koji osim meda uključuje propolis i sakupljanje pčelinjeg praha, svoj su OPG prije nekoliko godina proširili i na suhomesnate proizvode.
-Sve se priprema na tradicionalni, odnosno starinski način kako se to nekad radilo. Naime, moj je otac profesionalni mesar, a i sam sam završio školu za mesara pa ne vidim drugačiji način prerade mesa od onog kako su nas naši stari učili, objašnjava Sebastijan Marić, glavni i odgovori za opojne mirise i okuse suhomesnatih proizvoda, kojima se kada ih probaš, uvijek vraćaš po zalog još i više.
Jedini je problem odlučiti se između pancete, ombola, kobasice i špalete i u kojem omjeru.