
DOZNAJEMO: Žena nastradala tijekom nevremena u Rovinju prevezena u matičnu zemlju
Njemačka državljanka koja je bila u životnoj opasnosti nakon snažnog nevremena u Rovinju više se ne nalazi u pulskoj bolnici.
06:15Prije 27 min02.07.2025
Želite li doživjeti autohtonu Istru i okusiti bogatu istarsku tradiciju na pjatu, pridružite se manifestaciji "Tradizione a tavola: Jela iz pinjate“ kojim je otvorena ovogodišnja istarska gourmet sezona.
Ovaj, svima već poznati gourmet događaj, održava se do 29. ožujka na području Bala, Kanfanara i Svetvinčenta, a svi će posjetitelji imati priliku uživati u brojim autohtonim istarskim jelima spremljenima na tradicionalan način, upravo onako kako su to pripremale naše none.
Njegujući bogatu tradiciju kraja i domaće namirnice, Konoba Klarići, OPG Ondina, Mrgani 42, Kod Kancelira i Izletište Pekici i ovog proljeća pripremaju ukusna jela na kojima su odrasle brojne generacije Istrijana. Iz bogate ponude, poglavito kuhanih jela, izdvajaju se razne maneštre s fažolom, slanutkom ili trukinjom kao i kuhana jela od istarskog boškarina.
Uz tradicionalnu istarsku paštu – pljukance, fuže, njoke i raviole, istarski pršut i ovčji sir te nadaleko poznate fritule, kroštule, posjetitelji će imati priliku kušati i razne priloge s mnoštvom samoniklog bilja, ali i veći izbor istarskih vina koja se savršeno sljubljuju s okusima tradicionalnih jela.
Gourmet događaj „Tradizione a tavola: jela iz pinjate“ prepun je mirisa i okusa koji nas vraćaju u prošla, jednostavnija vremena kada su se obitelji s radošću okupljale oko stola, uživajući u zajedničkom druženju i iskustvu dobre hrane, a rezultat je uspješne suradnje turističkih zajednica Bale – Valle, Kanfanar i Svetvinčenat te vodeće turističke kompanije Maistra. Ovim projektom žele se oživjeti stara autohtona, ponekad možda i zaboravljena jela koja su dio bogate kulture istarskog kraja.
"Tradizione a tavola: jela iz pinjate“ samo je jedan u nizu brojnih događanja kojima se kontinuirano obogaćuje turistička ponuda Istre te time dodatno jača njezina pozicija vrhunske gourmet destinacije koja je već prepoznata diljem svijeta.
Foto: Maja Danica Pečanić
Poreč od 8. do 14. rujna postaje središte vrhunske gastronomije, sportskog ribolova i glazbenog spektakla uz nastupe velikih regionalnih glazbenih imena.
16:08Prije 14 h01.07.2025
Ovogodišnje izdanje GinIstre pratit će i iznimno atraktivan glazbeni program. U petak, 17. listopada, na pozornici će nastupiti popularna grupa Dalmatino, dok će u subotu, 18. listopada, festivalsko ozračje dodatno upotpuniti Marko Tolja.
16:04Prije 14 h01.07.2025
Hrvatska se može pohvaliti s jednim restoranom koji nosi dvije MICHELINOVE zvjezdice te s 12 restorana nositelja jedne prestižne MICHELINOVE zvjezdice, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake.
14:51Prije 15 h01.07.2025
Od samog trenutka objave, pjesma je osvojila srca slušatelja zahvaljujući jedinstvenom spoju mladenačke energije Lima Lena te iskustva i prepoznatljivog glazbenog izričaja Alena Vitasovića.
13:45Prije 16 h01.07.2025
Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji potpisan je u Bruxellesu 9. prosinca 2011. godine, a na današnji dan prije dvanaest godina to je napokon i ostvareno.
07:46Prije 22 h01.07.2025
Tacoor, čiji su članovi glazbenici različitih stilskih pozadina, već godinama istražuje granice žanrova, stvarajući svježu kombinaciju funka, hip-hopa i popa osamdesetih. Novi singl bavi se aktualnim pitanjem – sukobom ideologije nasilja i pacifizma, temom koja je danas možda važnija no ikad.
20:28Prije 1 d30.06.2025
Festival "Dimela cantando" iz godine u godinu sve više jača svoju kulturnu ulogu ne samo u Istri, već i u susjednim dijelovima Slovenije i Italije, potvrđujući važnost očuvanja istrovenetskog narječja kroz umjetnost, glazbu i zajedništvo.
19:15Prije 1 d30.06.2025
Sajam Istrian Lifestyle nastavlja se svakog četvrtka do 11. rujna, što znači da će rabačka riva ponovno zamirisati već 3. srpnja.
19:00Prije 1 d30.06.2025
Ostavite komentar