U Rovinju kao i dodatnih šest istarskih gradova posljednjih godina djeluje Savjetovalište za prehranu pod organizacijom Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.
Projekt je to nastao zbog učestalosti problema, ponajviše s debljinom, u građana diljem Poluotoka. U šušuru dijeta savjeta, preporuka kako se hraniti i koje namirnice birati odnosno izbaciti, u savjetovalištima rade nutricionisti koji prema korisnicima idu s individualnim savjetima.
Kako je za Rovinj FM rekla Iva Finderle, magistra nutricionizma koja radi kao jedna od savjetnica, ne postoji univerzalni recept koji vrijedi za sve ljude. On ovisi o dobi korisnika, uzima li on kakve lijekove ili boluje li od neke bolesti.
Odaziv u sva savjetovališta je veliki i potrebne su rezervacije. Brojci svakako doprinosi, osim postojanja problema, i podatak da je korištenje usluga savjetovanja za sve besplatno.
I dok u Puli Savjetovalište radi svaki dan, u Rovinju i drugim gradovima je ono svedeno na dva puta mjesečno, iznimno Poreča gdje postoje tri termina.
U savjetovališta građani mahom dolaze po saznanja što je pravilna prehrana, ali i kako je prilagoditi sebi. Pritom je poželjno da korisnik sa sobom ponese liječničku dokumentaciju ako ona postoji i dnevnik prehrane.
S DEBLJINOM SE BORE ODRASLIA, ALI I DJECA I VRTIĆARCI I ŠKOLARCI
„Najčešći problem je povećana tjelesna masa pa je potrebno prilagoditi prehranu i tjelesne aktivnosti i s time smanjili rizik nastajanja zdravstvenih tegoba“ rekla je Finderle.
Ipak, u savjetovališta se upute i sportaši, ljudi s različitim bolestima kojima se tada radi dijeto terapija, ali dolazi se i radi provjeravanja kvalitete prehrane koju već njeguju.
Što se tiče starosne dobi korisnika, teško se može napraviti jedna ciljana skupina jer u savjetovališta bivaju od strane školske medicine upućena i vrtićka djeca, a dolaze i oni iz radne populacije, učenici i studenti, ali i starije životne dobi.
Brojčano glavninu zauzima srednja starosna dob koja se bori s kilama. „Ljudi smatraju da je danas teško imati pravilnu prehranu, ali to zapravo i nije toliko teško ukoliko se navike polako mijenjaju“ rekla je Finderle.
Obzirom na svoj djelokrug rada iz savjetovališta rade i na javnim predavanjima, edukacijama roditelja, ali i onih koji su zaposleni u kuhinjama škola i drugih odgojno obrazovnih institucija.
Na pitanje kako komentira aktualnu prehranu u vrtićima i školama, Finderle odgovara kako su svi mikro i makro nutrijenti u granicama koje trebaju biti u toj dobi. „Normalno da trebamo i trudimo se prilagoditi tu prehranu ubacivanjem novih namirnica, malo više povrća ili ribe, ali na način na to bude prihvaćeno među djecom.“
Ostavite komentar