FAMILIJA KOJA ZNA KAKO SA ŠPALETOM 'More se peći u kruhu, a ako se kuha onda onoliko dugo koliko ima kila!

IstraIN

10 Travanj 2020 I 10:10

FAMILIJA KOJA ZNA KAKO SA ŠPALETOM 'More se peći u kruhu, a ako se kuha onda onoliko dugo koliko ima kila!

Ova nas je godina zatekla nespremne, jer pandemiji novog virusa nitko se nije mogao nadati. I dok inače za Uskrs bilježimo prvi veći broj turista u zemlji i početak nove sezone, ovogodišnji blagdan proteći se u usko obiteljskom slavlju i tradiciji.

Tom nam se je prigodom javila i Darinka Buršić, znana uzduž i poprijeko Poluotoka kao vrsna domaćica, poduzetnica i, uz supruga, voditejica obiteljskog poslovanja na Stanciji Buršić.

- Ja sam dijete sa sela i poli nas je vajka bila siromaština, a na današnji se je dan skuhalo zelje ili broskva, kuhala se je maneštra od slanca i nije se jelo meso. I do danas, iako smo veliki proizvođači mesa, nikad na Veliki petak nismo jeli meso. Ki more, neka danas posti, neka ne ide puno. Danas je modernije pa se ide se bakalaj i pasutice. Nekad su si ujutro stariji prontali malo mlika da ne budu čuda gladni, a pokle se čekalo, današnji dan je veliki post.

ŠPALETA VRHUNAC SVOG OKUSA DAJE SLJEDEĆIH MJESEC DANA

Ovo je trebala biti deveta godina da se na Stanciju Buršić na Uskrsni ponedjeljak ide na Vodnjansku špaletu, obzirom na okolnosti manifestacija je odgođena. - Za špaletu se u Istri nekad nije znalo, kaže Darinka čiji je suprug Milan, predsjednik Udruge pršutara njegovao ideju da se špaleta zaštiti.

- Nikad nisi nanke pensa za špaletu, a pršut se je čuvao! Špaleta, ča se još učini u misec dan to je dobro, pokle ona bude suha, ko kost. Mi je delamo pomalo, rižeš je na tanko i napraviš điravolta, podliješ malo s vinom, da ispari i od tega ni boljega! Sad je vrime od šparugi pa ni boljega nego je napravit uz fritaju ili palentu. Počelo se je sada i sa pljukancima.

Špaletu se nikad ni kuhalo u Vodnjanu i Montiću, ali prijateljice ih svih krajeva su mi prenesle i to. Triba da se kuha koliko je teška, ako ima tri kile, pomalo se triba kuhat tri ure. Morete i jedan kus odrizat od špalete i umisit kruh pa stavit unutrra špaletu i tako zapeći kako da normalno pečete kruh.

Od nje morete delati ča ćete, odrizete kraje pa napravite šugo ili karbonaru, a od kosti morete napraviti maneštru, ma ne danas nego drugu šetimanu.

U SUBOTU NAJVEĆE PRIPREME, OVE GODINE BEZ BLAGOSLOVA U CRKVI

U subotu se poli nas prontivaju pince i piturivaju jaja, mise se fuži i kuhaju sa šugon od kokoše. Dela se i domaća juha i peče dosta mesa jer nas je na Stanciji puno, nas je petnajst. Užina za Vazan je užina od fameje, ja to vajka rečen. Nan je sad najteže jer ne moremo poj na mašu da se to blagoslovi. Uvečer se je nosija kus mesa, pincu, jaja, škalonju ili mladi luk na blagoslov, a ujutro kada bi se dica digla svi bi to jeli. E, to će nan faliti!

RADNO NA STANCIJI- ZA PRIPADNIKE CIVILNOG STOŽERA PRIPREMAJU SE PASUTICE I BAKALAJ

A danas, na Veliki petak na Stanciji Buršić se dela na veliko. Obitelj se je uključila u pomoć zajednici, pa djelatnicima Stožera civilne zaštite Istarske županije pripremaju obrok.

I dok su za njih protekolg petka priredili pljukance i špaletu. – Kad ne moremo drukčije, daj da hi ovako počastimo, reklan je Darinka.

Ručak se radi za ukupno 75 osoba, pripadnike infektologije, vatrogasaca, hitne pomoći, policije i druge koji rade na suzbijanju epidemije koronavirusa. – Danas in prontivamo pasutice i bakalaj, pečemo domaći kruh i fritule i to sve dobiju svaki u svojoj posudici pa da i ti ljudi znaju da i mi na njih pensamo.

Ostavite komentar