
Vikend u Istri: 18 prometnih nesreća, jedna osoba teško ozlijeđena
Vozači pod utjecajem alkohola prouzrokovali su dvije prometne nesreće.
17:11Prije 30 min25.08.2025
U ponedjeljak 27. prosinca 2021. godine održana je u prostoru edukacijske kuhinje na Gradskoj tržnici Pula, u organizaciji Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o. u sklopu projekta INVESTINFISH, degustacijska radionica na temu uvođenja inovacija u sektor ribarstva i akvakulture Istarske županije.
Tom je prigodom kulinarski potencijal strijelke, inače agresivne i invazivne riblje vrste u Jadranu, predstavio chef Robert Perić kroz pripremu inovativnih i kreativnih ribljih jela, koje su sudionici radionice imali priliku kušati.
Direktor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti istaknuo je kako je ova inicijativa u sklopu projekta INVESTINFISH dobar način da se zaokruže rezultati koje je IDA postigla u samom projektu; od kupnje kuhinjske opreme za pulske vrtiće ukupne vrijednosti 85.000 kuna s ciljem potenciranja zdravije prehrane te većeg korištenja ribe u prehrani djece do poticanja razvoja inovativnih ulaganja 8 istarskih poduzetnika u ribarstvo i akvakulturu.
To je ostvareno na način da je IDA izradila analizu postojećeg stanja i smjernice za razvoja ribarstva i akvakulture u Istarskoj županiji za razdoblje od 2021. do 2027. te omogućila izradu 8 investicijskih studija koje će poslužiti za daljnji razvoj njihovih poslovnih ideja.
Tijekom radionice sudionici su imali prilike steći nova znanja o ribljim vrstama s naglaskom na strijelku kao potencijalnu prijetnju u Jadranskom moru, obzirom da se radi o agresivnoj vrsti, koja udruženo s klimatskim promjenama predstavlja opasnost za prirodnu ravnotežu u morskom ekosustavu.
Stoga se kao cilj nameće kontroliranje širenja strijelke, edukacija ribara o pravilnom načinu izlova te prilici za proširenje poslovanja te upoznavanje šire javnosti o navedenoj plavoj ribi i njenim karakteristikama, kao i o načinima pripreme za ukusan i zdrav obrok.
Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo dr.sc. Ezio Pinzan istaknuo je kako je potencijal za iskorištavanje navedene vrste u gastronomskoj ponudi u Istarskoj županiji velik te kako je isto prilika za jačanje prepoznatljivosti ribarskog područja, proizvoda i usluga te lokalnih proizvođača u sektoru ribarstva i akvakulture u Istarskoj županiji.
Projekt INVESTINFISH (Boosting INVESTments in INnovation of SMEs along the entire FISHery and aquaculture value chain), u kojem je ukupan proračun IDA-e nešto veći od 1,5 milijuna kuna, provodi se uz sufinanciranje programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska.
Podsjetimo, na inicijativu Istarske županije, Građanski odgoj i obrazovanje je uveden još 2018. godine, kao izvannastavna aktivnost u deset osnovnih škola u Istri. Interes za uvođenje GOO iskazali su tada gradovi Pula, Rovinj, Poreč, Pazin, Umag za škole čiji su osnivači, te 16 osnovnih škola.
14:32Prije 3 h25.08.2025
Maestro Vlado Benussi je cijeli život posvetio svom rodnom kraju. S predanošću i ljubavlju njegovao je pučku glazbenu tradiciju Rovinja i njegov dijalekt, skladao je pjesme koje će zauvijek ostati zapamćene.
12:55Prije 4 h25.08.2025
Padobranci, glazba i pobjeda Antonija Osipa obilježili su jučerašnji dan u Barbanu.
10:24Prije 7 h25.08.2025
Tijekom uzorkovanja bilježe se temperature zraka i mora pa se temperatura mora kretala od 23,8 ºC do 28,5 ºC, dok se temperatura zraka kretala od 23 ºC do 36 ºC.
09:20Prije 8 h25.08.2025
Helikopterska posada broji pet članova i često stiže na teren gdje kopnena vozila ne mogu.
08:55Prije 8 h25.08.2025
Najveći broj zatvorenika – njih 44,61 posto – kaznu izdržava zbog izazivanja prometnih nesreća.
06:15Prije 11 h25.08.2025
Slavodobitnik nije skrivao sreću i veselje zbog ostvarenog uspjeha na ovom posebnom izdanju Trke na prstenac kojom se proslavilo pola stoljeća od obnavljanja Trke i povratka iste na barbansko Gradišće.
22:15Prije 19 h24.08.2025
Svijet korača prema digitalnoj i automatiziranoj budućnosti, a popisi stanovništva moraju se prilagoditi svakom vremenu, pa tako i budućnosti u koju smo već zakoračili.
20:28Prije 21 h24.08.2025
Ostavite komentar