Na 25. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, održano 12. i 13. prosinca 2022. u opatijskom hotelu Ambasador najbolji je bio (već treći puta) sommelier Ivan Jug, suvlasnik zagrebačkog restorana Noel.
Odmah uz njega, drugoplasirani, bio je mladi sommelier Kristijan Harjač iz restorana Agli Amici iz Rovinja.
“Bilo mi je ovo prvo natjecanje i još mi sve izgleda pomalo nadrealno.” rekao je gostujući na Rovinj FM-u Kristijan Harjač. “Jaka je to konkurencija sa puno godina iskustva, a iako je i teoretsko znanje jako važno, i na natjecanju, ali i svakodnevno na poslu, praksa i iskustvo su nezamijenjivi.”
Kako se uopće postaje sommelier?
”Dok sam išao u srednju ugostiteljsku školu u Zagrebu, sommelierstvo je taman bilo u velikoj fazi rasta i atraktivnosti. Profesor nas je tada vodio po natjecanjima sommeliera kontinentalne Hrvatske, i ta stručnost koju smo tamo vidjeli, koliko ti ljudi znaju i kako rade su me stvarno impresionirali. I inače mislim da kad se nečim baviš trebaš težiti u tome biti najbolji i tu su se javile prve ideje o budućem poslu. No, sve je naravno započelo na praksi koju smo obavljali za vrijeme škole.”
”Nakon završene škole počeo sam raditi, zapravo nastavio školsku praksu u ovog puta zaposlenju, u jednom malom obiteljskom restoranu u Zagrebu. Tamo sam bio dvije godine, paralelno polazio sommelierske tečajeve, edukacije, onda i mijenjao restorane, birajući one sa širim vinskim kartama, ozbiljnijim pristupom tom segmentu ponude, i evo, šest godina nakon završene škole sam u restoranu Agli Amici u Rovinju. Upravo za vrijeme polufinalnih nadmetanja na prvenstvu, dobio sam i poruku da smo proglašeni jedanaestim najboljim talijanskim restoranom u Svijetu. Jako velika stvar, radost i dodatni poticaj da budemo još bolji.”
Posao sommeliera zahtijeva stalno učenje i usavršavanje, a to se vidi in a samom natjecanju. Osim ispita teoretske naravi finale se sastoji i od opisa triju vina različite stilistike “na slijepo”, prepoznavanja šest različitih svjetskih destilata, posluživanja i dekantiranja crvenog vina, ispravljanja vinske karte, kreiranja menua na temelju zadanih vina, poznavanju svijeta vina i ophođenju s gostima.
Kristijan naravno ne odustaje od učenja i napredovanja. Nakon ovako dobrog debuta, očekujemo još dobrih vijesti u kojima će se pojavljivati ovaj mladi sommelier.
Ostavite komentar